Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól c. darabja a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában

Huszonöt előadás a XII. DESZKA Fesztiválon Debrecenben

Huszonöt előadást láthat a XII. DESZKA Fesztivál, a kortárs magyar drámák seregszemléjének közönsége 2018. április 6. és 14. között Debrecenben. A Csokonai Színház honlapján ismerteti a fesztivál részletes programját. A program egyik támogatója idén is a Magyar Művészeti Akadémia. A jegyek értékesítése március 9-én megkezdődött.
Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója a fesztivált beharangozó március 7-i sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, így három romániai (Hatházi András-Tom Dugdale: Tizenöt próbálkozás a színészetre; Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól; Vakok) egy szerbiai (Háy János: Kemping) és egy szlovákiai (Soóky László: Egy disznótor pontos leírása) kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenkét vidéki és hét fővárosi produkció mellett. Már hagyomány, hogy a fesztiválra évről évre idegen nyelvű előadások is érkeznek. Az idén egy Poznanból meghívott lengyel nyelvű előadásban láthatja az érdeklődő közönség gyökeresen más nézőpontú feldolgozását annak a szövegnek, amely a tavalyi DESZKÁ-n magyar nyelven, egy katartikus erejű szatmárnémeti előadásban mutatkozott be (Visky András: Pornó).
Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen az idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük kettő osztálytermi komplex nevelési profillal készült (Mikó Csaba: A száműzött herceg, Kalapos Éva: Massza).
A Csokonai Színház két előadással vesz részt a fesztiválon: az  Akikre nem volt méltó e világ drámapályázat nyertese, a Menekülők és a Rózsa és Ibolya című népmese/fantasy is szerepel a DESZKA programjában.
Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a kultúra a 2018-as városi költségvetés egyik nyertese. Hozzátette azt is, hogy komoly jövőképe van a kortárs drámák találkozójának, hisz amennyiben 2023-ban Debrecen Európa Kulturális Fővárosa lehet, a DESZKA kiemelt szerepet kap majd a kulturális évad programjainak sorában.
12 martie 2018  |  ráckevei anna deszka fesztivál