Gálával ért véget a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Galeano Salas mexikói-amerikai tenor vehette át a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny 15 ezer eurós, az abszolút győztesnek járó nagydíját (Grand Prix) a szeptember 16-i, vasárnapi gálaesten a budapesti Zeneakadémián. Már szombaton kihirdették a verseny további díjazottjait. A szombati döntő első helyezettjeként a mongol Badral Csulúnbátar bariton végzett, második helyezést ért el Ádám Zsuzsanna szoprán, a harmadik pedig az orosz Julija Muzicsenko szoprán lett. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Megyimórecz Ildikó Lilla szoprán részesült, a közönségdíjat szintén Galeano Salas nyerte el.
A versenynek otthont adó Zeneakadémia különdíját az ukrán Nazar Tacsisin nyerte el, emellett több különdíjat is kiosztottak. "Nyugodtan kijelenthetem, hogy a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny színvonala egészen kiemelkedő, a nemzetközi átlagnál messze magasabb volt, mert ebben egyhangúan egyetértettünk a kilenctagú zsűri rendkívül tapasztalt tagjaival" – nyilatkozta a verseny névadója, Marton Éva a döntő után. Hozzátette: nemcsak a jelentkezők számában, hanem a megmérettetést vállaló hangok minőségében is egyértelműen szintet lépett a verseny. Marton Éva kiemelte: "ritkán fordul elő, hogy a publikum és a zsűri tagjai egyöntetűen kiemelnek valakit. Hogy kiemelkedő eredményt fog elérni, már akkor sejtettem, amikor az elődöntőben Liszt 104. Petrarca szonettjét elénekelte. Leírhatatlan emocionális élmény volt, életemben így ezt a dalt még nem hallottam, pláne nem külföldi előadásában. Ezek után természetesen különleges figyelemmel kísértük a produkcióit". A mexikói-amerikai tenor egy bravúros beugrást követően első évadát kezdte meg a Bajor Állami Operaház társulati tagjaként. Galeano Salas nyerte el a Grand Prix mellett a verseny közönségdíját, továbbá a Bartók Plusz Operafesztivál, a Filharmónia Magyarország, a Magyar Állami Operaház, a Miskolci Nemzeti Színház és az Óbudai Danubia Zenekar meghívását. Szabó Stein Imre versenyfejlesztési és kommunikációs tanácsadó szerint a harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés után kijelenthető, hogy a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny a világ operaversenyeinek élmezőnyébe került.
A gála végén Marton Éva reményét fejezte ki, hogy a versenyen feltűnt előadók minél több szép feladathoz jutnak, mert ezzel tudnak fejlődni. Kiemelte, hogy a tehetség és a szorgalom mellett, a színpadi megjelenés és jelenlét is sokat nyom a latban. A pénzdíjak mellett többen is fellépési lehetőséget vagy mesterkurzuson való részvételt nyertek, melyekkel tovább erősödhet művészi pályájuk. „A verseny igazi díjai nem a pénzzel járó elismerések, hanem azok a meghívások, amelyek lehetőséget biztosítanak a fiatal énekesek, hogy fejlődhessenek, megmutathassák magukat a közönségnek, és folyamatosan új kihívások elé állhassanak. Magyarország is így profitál a Marton Énekversenyből, hiszen tucatnyi fiatal énekest ismerhetünk meg a következő évadokban köszönhetően a bámulatosan sok különdíj-felajánlásnak. Ez a lényeg, ennek örülök a legjobban!" – összegzett Marton Éva.
A gálán a Magyar Művészeti Akadémiát Kucsera Tamás Gergely főtitkár képviselte.
2018-ban az is újdonság volt, hogy a döntőt, majd a gálakoncertet élőben közvetítette az MTVA, de a stream a Facebookon, illetve a martoncompetition.hu-n is követhető volt. Ez utóbbi honlapon a verseny teljes eredménylistáját és további beszámolókat lehet olvasni.
17 septembrie 2018  |  marton éva