2018. június 2. – július 29. – Téralakítás szabad kézzel

A Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) kiállításán a magyar építőművészet olyan részének bemutatását tűztük ki célul, amely a magyar téralkotás eddig még rejtett területe. A magyar belsőépítészet értékeit szeretnénk a felszínre hozni azért, hogy a belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassuk munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában.
A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építőművészet kulturális örökségéhez.

2018. május 31. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Bán Ferenc építőművész

A Magyar Művészet Akadémia köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Bán Ferenc építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja építészi munkásságába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 25–27. – Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2018. május 25. és 27. között ismét Nemzetközi Természetfilm Fesztivált rendeznek Gödöllőn. A Fesztivál keretein belül 2018-ban a szervezők két filmszemlét tartanak: a Nemzetközi Filmszemlére többek között természeti értékeinket bemutató televíziós produkciókkal, rövidfilmekkel, dokumentumfilmekkel lehetett nevezni, a Kárpát-medencei Filmszemlére pedig olyan alkotásokat vártak, amelyek a Kárpát-medencének, mint Európa egyik különleges klimatikus és geológiai helyének értékeit és kulturális örökségét dolgozzák fel. A Magyar Művészeti Akadémia szakmai együttműködő partnerként járul hozzá a 2018. évi Nemzetközi Természetfilm Fesztivál megvalósításához.

2018. május 17. | 16:00 – Palotai János: ÉLET-MŰ | Könyv Benkő Imre fotóművészről

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre fotóművész a dokumentarista fotográfia megkerülhetetlen és egyben összetéveszthetetlen alakja. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent új kötet, Palotai János monográfiája eredeti fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be pályaívét és egyedi hangvételű életművét, melyet mind a szakma, mind a nagyközönség ismer, sőt, elismer. A könyvet az MMA Kiadó a szerző és a művész segítségével mutatja be a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

2018. május 17. – július 8. – Szín-Játék | Duncsák Attila festőművész kiállítása

Az ungvári születésű, Kassán élő Duncsák Attila képzőművész – aki korábban murális munkákat készített és üvegművészettel foglalkozott – az utóbbi negyedszázadban készült festményein a színház, a karnevál, a maskarák világa, az álarc alá rejtőzés tematikája és groteszksége dominál. Kiállítása a Vigadó Galériában ezeket a színekkel játszó, metaforikus képeit mutatja meg.

2018. május 16. | 19:30 – SZÓ•SZÍN•JÁTÉK | Oberfrank Pál estje

„Ez hát az én országom?" Kortársak között

Válogatás az elmúlt negyven év magyar költészetének legjavából, XXI. századi magyaroknak. Az MMA tagja, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész estjén többek között Csoóri Sándor, Kányádi Sándor, Ágh István, Baka István versei hangzanak el, de hallhatunk műveket a fiatalabb nemzedékek költőitől is. Zenei közreműködő: Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A program díjmentes, de regisztrációhoz kötött!

2018. május 10. – Rodostója volt London | Emlékülés Szabó Zoltán (1912–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2018. május 10-én konferenciát rendez Szabó Zoltán író, esszéista emlékére, aki a külföldre szakadt magyar írók egyike. Helyszín: A Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2. IV. emelet). A konferencián a részvétel előzetes, online regisztrációhoz kötött.

2018. május 9. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Haumann Péter színművész

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Haumann Péter színművész, az MMA rendes tagja életművébe, pályájába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 8. ǀ 18:00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Mihályi Gábor, koreográfus

Mihályi Gábor koreográfussal, az MMA levelező tagjával Hegedűs Sándor tánctörténész beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. május 5. – Hetedik Nyitott Ház | Fesztivál

Hagyományok és modernkori igények, melyeket a művészet és a kultúra kapcsol össze: koncertek, előadások, workshopok, idegenvezetések, kiállítások – ingyenes programok egész nap a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2018. május 3. | 18:00 – Tavaszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának – már hagyománnyá váló – Tavaszi Irodalmi Gálája vers- és próza-összeállítást mutat be neves színészek, művészek előadásában a Pesti Vigadó dísztermében.

2018. április 24. – Olvasópróba Fekete Vincével

A Petőfi Irodalmi Múzeum Olvasópróba című sorozatában a Kézdivásárhelyen élő, a hazai tájjal, az erdőkkel összeforrt költő, Fekete Vince új kötetéről beszélget Ács Margit íróval.

2018. április 23. – Devich János növendékeinek hangversenye 2.

A Pesti Vigadó Makovecz termében 2018. április 23-án 19.30 órakor növendékei adnak koncertet Devich János csellóművész, zeneművész az MMA néhai tagja tiszteletére.

2018. április 22. – Szent György-nap – pásztornap

A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás kísérőrendezvénye a Műcsarnokban, az MMA intézményében Szent György-naphoz kötődően, ahol a programok középpontjában a pásztorművészet áll.

2018. április 21. – Adigzsi, a tuva sámán – Kanalas Éva alkotása

Magyar filmalkotás bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban a tuva sámánhagyományról. A film utómunkálatait az MMA támogatta. További vetítési időpont: 2018. május 6. (vasárnap), 11.00 óra

2018. április 21. – augusztus 20. – Kéz–Mű–Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018

A Magyar Művészeti Akadémia által öt éve elindított és a Műcsarnokban megrendezett idei Szalonon azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotómunkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak. A hetvenes évek nomád nemzedéke, táncházas generációja új, friss szemléletet hozott a népművészetről korábban alkotott képbe. A néptánc lekerült a színpadról, és a használat, a funkció és a forma előtérbe helyezésével életre keltek a kézműves tárgyak. Mindezek hatására a népi kultúra megélhetővé vált. Erre utal Sebő Ferenc híressé vált mondása: „a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell."

2018. április 20. | 20:00 – Francia–magyar kórushangverseny

Április 20-án este különleges hangversenyre várják az érdeklődőket a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomba. A Choeur Pléiade és a Kollár Éva vezette Budapesti Monteverdi Kórus közös koncertjén G. Fauré, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei mellett a Magyarországon ritkán hallható oratórium, Camille Saint-Saëns: Requiemje is fölhangzik. Közreműködik a Grazioso Kamarazenekar. A belépés díjtalan.

2018. április 19. | 18:00 – A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (IV. évfolyam, 2. szám)

Dr. B. Kovács István régész, néprajzkutató „Az elveszettnek hitt magyar hősepikáról" címmel tart előadást a Műcsarnokban. Házigazda: Mezey Katalin költő, szerkesztő.

2018. április 19. |18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész

A Magyar Művészet Akadémia a köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja életművébe nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. április 19-től – Makovecz Imre „… összekötni az eget és a földet…" / «Соединяя небо и землю...» című életmű-kiállítása Cseljabinszkban

A korábban Moszkvában és Nyizsnyij Novgorodban, majd idén februárban Szentpéterváron bemutatott Makovecz-kiállítás legközelebbi állomása 2018. április 19. és május 10. között a Dél-Urálban található Cseljabinszk városa lesz.

// ]]>