2017. április 22. – augusztus 13. – Körülöttünk. Ipar- és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről. A 2017 tavaszán nyíló kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik. A felkért kurátorok – Sára Ernő és Scherer József – által összeállított szalon tiszteleg a közelmúlt iskolateremtő mesterei előtt, de elsősorban a változó képzési, tervezői, gyártói és értékesítői környezetben tevékenykedő mai alkotók lehetőségeire és legkiemelkedőbb szakmai teljesítményeire koncentrál. A tárlat a tényleges funkciók és szakmai kihívások mentén rendezi az elkészült tárgyakat és a terveket, és a kortárs iparművészet és dizájn klasszikusnak számító műfajai mellett az ezek határterületein létrejövő alkotásokat kívánja feltérképezni és bemutatni.

2017. április 21. – Halotti beszéd – hangverseny

A Magyar Kincsek bérlet a Concerto Budapest bérletsorozata, ennek részeként a Pesti Vigadó Dísztermében Liszt Ferenc művei mellett elhangzik Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja II. zongoraversenye és Durkó Zsolt karmester, az MMA posztumusz tiszteleti tagja Halotti beszéd című oratóriuma. Vezényel Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja.

2017. április 13. – május 28. – Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság | Nemzetközi Kárpit 3.

A kárpitművészet a civilizáció tükre (Phyllis Ackerman), egy több ezer éves művészeti kifejezésmód, ami őrzi hagyományait és közben változik, ahogy a civilizáció is változik. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete és a Magyar Művészeti Akadémia, együttműködve a Szépművészeti Múzeummal nemzetközi kortárs kárpitművészeti kiállítást rendez a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2017. április 11. – május 31. – Keletről – A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia festmény- és kalligráfiakiállítása

Az MMA kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar közönséggel megismertesse a távol-keleti hagyományos művészeti elemekre épülő kortárs kínai művészetet, kultúrát is. Ezért a Magyar Művészeti Akadémia meghívására érkezik Budapestre kínai testvérintézményének festmény- és kalligráfiakiállítása, melyet a közönség 2017. április 12. és május 31. között láthat az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

2017. április 10. | 19.30 – A Zeneakadémia fiatal tehetségei | Karasszon Eszter és Farkas Mira hangversenye

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Zeneművészeti Egyetem Karrierirodájának megkeresésére a Zeneművészeti Tagozat hangversenysorozat elindítását vállalta, hogy a legtehetségesebb növendékek bemutatkozhassanak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A négy hangversenyből álló, fiatal tehetségeket megismertető hangversenysorozat második koncertjén Karasszon Eszter (gondorka) és Farkas Mira (hárfa) lépnek fel a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. április 8., 9. | 16.00 – Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere

2017-ben harmadszor ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Pesti Vigadó Díszterme. A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője. A szervezők ez alkalommal kettős portrét rajzolnak meg: a vonós hangszercsalád egyik tagjáét, a csellóét, valamint e hangszer ifjú virtuóz mesterét, Devich Gergely portréját.

2017. április 6. | 19.30 – Szó • szín • játék | Jóság síró vágya

Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja előadóestje a Pesti Vigadóban.
„A költészet napja közeledtével szeretett verseim közül is a legkedvesebbeket választottam. Afféle irodalmi névjegy lesz ez az óra, szó lesz benne születésről, halálról, ősökről és ősiségről, természetről, szeretetről, hitről és sorsfordító történelmi eseményekről, szinte mindenről, ami egy emberi életben összesűrűsödhet!"

2017. április 6. – Konstruktív destruktív – kiállítás

Ingo Glass szobrászművész és Jovián György festőművész, az MMA rendes tagja közös kiállítása a Széphárom Közösségi Tér szervezésében.

2017. április 5. | 18.00 – Akadémikusportrék | Somogyi Győző képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. [A jelenleg műsorra tűzött filmekről itt tájékozódhat.] A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. április 4. – Születésnapján köszöntik Jánoskúti Mártát ǀ könyvbemutató és kiállítás

A Balassi Kiadó és a Vígszínház szervezésében köszöntik Jánoskúti Márta jelmeztervezőt, a Nemzet Művészét, az MMA levelező tagját 75. születésnapja alkalmából.

2017. április 4. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Almási Tamás

A Pesti Vigadóban a Keddi kaleidoszkóp - Pódiumbeszélgetések kéthetente kedden című rendezvénysorozat keretében Almási Tamás Kossuth-díjas filmrendezővel Tóth Klára filmesztéta, az MMA levelező tagja beszélget.

2017. április 1–30. – „Húsvét titka" (Az utolsó vacsorától a feltámadásig) – kiállítás

Borza Teréz porcelánszobrász-művész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagjának a húsvét titkához kapcsolódó, 1991 és 2015 között készült szakrális alkotásait mutatja be egyedi tervezésű installációval a Pesti Vigadóban.

2017. március 31. – Faust, az elkárhozott – Dubrovay balettzenéje Pécsett

2017. március 31-én (pénteken) 19.00 órakor Pécsett, a Kodály Központban mutatják be az MMA rendes tagjának, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a Nemzet Művészének Faust, az elkárhozott című balettjét.

2017. március 30. – Játszva magyarul

Császár Angela színművész, az MMA rendes tagja, a Bánffy György Kulturális Szalon háziasszonya mesél a pályáról, a nyelvről, a családról, az életről... játszva...magyarul.

2017. március 27. – április 2. – XI. DESZKA Fesztivál, Debrecen

2017-ben is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik a DESZKA Fesztivált a debreceni Csokonai Színházban. A kortárs magyar dráma seregszemléjének idei programjába huszonhat előadás került. Négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett.

2017. március 24. | 19.30 – A Kállai Vonósnégyes hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia hangversenyén tehetséges és kiváló művészek tolmácsolják a magyar zeneirodalom nagyjai – Bartók, Kodály, Dohnányi – kiemelkedő alkotásait a Pesti Vigadó Dísztermében. A Kállai Vonósnégyes tagjai: Kállai Ernő, Szajkó Géza - hegedű, Dráfi Kálmán - brácsa, Balázs István - gordonka.

2017. március 24. – A kárpátaljai Együtt lapbemutatója

Az Együtt folyóirat estje a Petőfi Irodalmi Múzeumban: 2017. március 24. péntek, 17 óra. Vendégek: Vári Fábián László költő, író, a szerkesztőbizottság elnöke; Dupka György felelős kiadó, szerkesztő; Pomogáts Béla író, a folyóirat védnöke; valamint Füzesi Magda költő.

2017. március 23–24. – Eperjesi Hamvas Béla-napok

Százhúsz éve született Eperjesen Hamvas Béla. Az Ars et Vita Művészet és Élet Alapítvány (Szentendre), az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eperjesi Egyetem az Eperjesi Hamvas Béla-napok keretében A Tarca-parti Athén a magyar irodalomban és kultúrában címmel 2017. március 23–24-én nemzetközi konferenciát rendez. Az író, filozófus születésének évforduló napján, március 23-án du. 15 órakor tablókiállítás nyílik az Eperjesi Egyetem rektori épületében Eperjes szülötte Hamvas Béla címmel, mely a 2014-ben Szentendrén rendezett kiállítás anyaga szlovák nyelven. A Hamvas Béla-napok támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 23. – Hangverseny Huszárik Zoltán tiszteletére

Hangversennyel tiszteleg a magyar filmtörténet kiemelkedő egyénisége, Huszárik Zoltán posztumusz Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező előtt a Concerto Budapest Magyar Kincsek elnevezésű bérletsorozata keretében a Pesti Vigadóban. Az esten a rendezőhöz közelálló három kortárs zeneszerző, Jeney Zoltán, Kocsár Miklós, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja és Durkó Zsolt, az MMA posztumusz tiszteleti tagja darabjait mutatják be.

2017. március 23. – Inota szimpózium – In memoriam Hamvas Béla '120

A Magyar Művészeti Akadémia Hamvas Bélára emlékezik. Helyszín: Várpalota – Inotai hőerőmű, Béke Művelődési Ház. | PROGRAM

// ]]>