2017. augusztus 31. – A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenye Kodály Zoltán és Dubrovay László műveivel az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Közreműködik: Balázs János zongoraművész, Dubrovay László, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor.

2017. augusztus 18. – október 8. – Az első 40 év I Kiállítás a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből

Kiállításunk célja, hogy bemutassuk a világhírű Nemzetközi Kerámia Stúdió első 40 évének történetét, a Stúdió meghatározó korszakain keresztül. A „nomád nemzedék" korai időszakától a digitális design koráig, a kerámiaművészet impresszív gyűjteménye mintegy emlékeztetőül szolgál a történelem különböző korszakainak. Történelmi utalásokkal, képekkel és multimédiás bemutatókkal gazdagítva a gyűjtemény meghatározó darabjainak kiállításával ünnepeljük az intézmény magyar kultúrában, valamint a nemzetközi kerámiaművészetben betöltött meghatározó szerepét.

2017. augusztus 10. – A művészet rétegződései

2017. augusztus 10. és október 8. között lesz látható a Pesti Vigadóban A művészet rétegződései című tárlat, amely a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének rendezésében jön létre.

2017. augusztus 3. – Noé bárkáján – Vidák István 70 | életmű-kiállítás a Vigadó Galériában

Vidák István népművész 70 esztendős. A Pesti Vigadóban szeptember 10-ig látható kiállításának címe: Noé bárkáján, mellyel – alkotótársával Nagy Mari nemezművésszel közösen – ki kívánják fejezni azt a hagyomány-átörökítő és -megújító munkát, mely tevékenységüket jellemzi. Életművük három alapvető pilléren nyugszik: kutatás, alkotás, átörökítés. Kiállításunkat e három gondolat jegyében rendezzük.

2017. július 17–23. | Viszák – Örökségünk Kaszás Attila 10 – összművészeti örökségmegőrző hét a Csupor kertért

Szarvas József színművész az Őrség belső részén található Viszákon, saját kertjében és a 2006-ban felavatott Kultúrpajtában – 2017 júniusa óta már: Kaszás Attila Pajtaszínházban (KAPSZ) – szervez programokat, kiállításokat, nyaranta ide hívja meg művész barátait fellépni. A viszáki pajtanapok létrejöttében nagy szerepe volt a színész barátjának, a 2007-ben elhunyt Kaszás Attilának, aki hasonló törekvéssel szülőfalujában, Zsigárdon újította fel nagyapai örökségét és alakított ki közösségi házat. A programot a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2017. július 15. – Héthatár Irodalmi Fesztivál | Terény

2017. július 15-én (szombaton) vár mindenkit "az ország legirodalmibb fesztiválja", a HÉTHATÁR IRODALMI  FESZTIVÁL. Nógrád gyönyörű dombjai közt, könnyen, gyorsan elérhető helyen húzódik meg Terény, ahol a nyár kellős közepén számtalan irodalmár, költő, író, zenész, színész, mesemondó, énekes és más művész gyűlik össze, hogy "héthatárra" szólóan fesztiválozzon egy jót. A fesztivál minden programjára ingyenes a belépés!

2017. július 15. – XVI. Zalaszentgróti Szimpózium

A Villa Negra Művészeti Egyesület éves szimpóziumának zárókiállítása a zalaszentgróti Kiskastély Galériában. Figyelem! A kiállítás csak a megnyitó időpontjában látogatható. | meghívó

2017. július 13. – Közös a nyelvünk – közös a kultúránk

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tornyai János Múzeum, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány és a Nemzetközi Kerámia Központ 2017. július 13-án (csütörtök) 19 órára a Bartók 1 Galériába (Budapest XI. Bartók Béla út 1.) vár minden érdeklődőt a XIX. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumhoz kapcsolódó "Közös a nyelvünk – közös a kultúránk" című beszámoló kiállításának megnyitójára. A kiállítást Dvorszky Hedvig művészettörténész, az MMA levelező tagja nyitja meg.

2017. július 8. – Bálványok és hősök | Szurcsik József kiállítása

A kiállítás válogatást mutat be Szurcsik József több évtizedes munkásságából, amelynek fő témája az ember. A képzőművészt pályája kezdetétől foglalkoztatják társadalmi és pszichológiai kérdések, a lélek gyötrelmei, az egyén viszonya a hatalomhoz, a társadalomhoz, környezetéhez. A magányosság és az együttlét, az összetartozás és elkülönülés, illetve szembenállás is gyakran megjelenik munkáin. Szurcsik József Bálványok és hősök című kiállítása szeptember 2-áig látható Veszprémben, a Dubniczay-palota Várgalériájában.

2017. július 8. – Hauser Beáta györöki tárlata

Az idei Györöki Nyári Tárlatok sorozatában elsőként Hauser Beáta kárpitművész és grafikus, az MMA rendes tagjának kiállítása látható a Bertha Bulcsu Művelődési Házban Balatongyörökön. A kiállítást Szemadám György festőművész nyitja meg.

2017. július 8. – augusztus 31. – Pelso 2017 – XI. Országos Kerámia és Gobelin Biennále

2017. július 8-án nyílik meg Keszthelyen, a Balaton Múzeumban a húsz évvel ezelőtt, 1997-ben útjára indult „Pelso" Kerámia és Gobelin Biennále. A kétévente megrendezésre kerülő kiállítás elnevezését a Balaton ókori nevéről – „Lacus Pelso" – kapta. A korábbi években a szervezők olyan inspiráló és ihletadó témákat, motívumokat kínáltak a pályázóknak, mint a szőlő és a bor, a Balaton környéki tájak, a római limes vagy Pannónia istenei. A 2017. évi kiállításra beérkező pályaművek fő témája „Róma útjai" lesznek.

2017. július 6. – Horváth Mária – Magyar népmesék, Cigánymesék

A Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, Horváth Mária alkotásaiból összeállított kiállítás nyílik a felújított Pannónia Stúdióban. A tárlaton két rajzfilmsorozat képei mutatkoznak be.

2017. július 4. – Barkóczi Janka: Ezerszemű filmhíradó | könyvbemutató

Az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat 11. kötete bemutatja a hazai filmhíradók fejlődésének kezdeteit, az 1931–1944 között Magyar Világhíradó címmel forgalmazott mozgóképek intézményi hátterét, formai és tartalmi sajátosságait – jelezve ezzel a korabeli médiatörténet néhány fontos állomását. || meghívó

2017. június 30., július 1. – Puccini: Tosca a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Giacomo Puccini mesterművével indul az évad a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékokon. Az előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb, a nemzetközi operaéletben is megkerülhetetlen énekes, Rost Andrea, az MMA levelező tagja lesz. A világhírű szoprán a milánói Scala-ban ért el először átütő sikert külföldön, majd meghódította többek közt London, Párizs, New York és Los Angeles operaházait. A Tosca címszerepét először énekli.

2017. június 30. – Filmösszeállítás Gerzson Pál emlékére

A Magyar Művészeti Akadémia és a Gerzson Pál Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósuló életmű-kiállításhoz kapcsolódva az MMA társadalmi szervezet egyik alapítója, az MMA posztumusz tiszteleti tagja emlékére filmösszeállítás látható a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon.

2017. június 30. – Harangtorony-állítás és Lajtha László emlékművének átadása Kisgyőrben

A Bükk lábánál fekvő Kisgyőr népművészeti hagyományairól és alkotótáborairól ismert. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata és Kisgyőr Község Önkormányzata, hogy méltó módon emlékezzen meg Lajtha László zeneszerzőről (születésének napra pontosan 125. évfordulóján), a magyar népzenetudomány nagyjáról, valamint a reformáció 500. évfordulójának alkalmából, emlékművet avat Lajtha László tiszteletére, továbbá haranglábállítással és harangszenteléssel emlékezik a reformációra.

2017. június 28. – „onnan is a zöld mezőt látom" – Csete '80 ǀ kiállítás és kerekasztal-beszélgetés a Fészek Művészklubban

Június 28-án egy éve, hogy elhunyt Csete György építész, az MMA néhai tagja. Ezen a napon templomait képek, alkotó személyiségét beszélgetőtársak idézik meg: Jankovics Tibor építész, az MMA rendes tagja; Lőrincz Zoltán templomépítő; Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja; Csete Ildikó textilművész és Csete Örs.

2017. június 27. – Részletek ǀ Péterfy László szobrászművész kiállítása Visegrádon

Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kiállítása nyílik a visegrádi Városházán. A tárlatot Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, az MMA alelnöke nyitja meg.

2017. június 26. – Ferdinandy György kötetbemutatója

A Magyar Napló Kiadó szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Ferdinandy György Meglátogatjuk a múltat című kötetének bemutatójára június 26-án, hétfőn 18 órakor a Magyar Napló Könyvesboltba (1085 Budapest, József körút 70., Józsefvárosi Galéria). A szerzővel Csender Levente írószerkesztő beszélget.

2017. június 24. – Sümegi Kossuth-díjasok éjszakája a Kisfaludy Sándor Emlékházban

Sümegen idén is izgalmas, tartalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatra. Június 24-én, szombaton este, 19 órai kezdettel múltidőző rendezvényt tartanak, a Sümegi Kossuth-díjasok éjszakáját. Az est András Ferenc filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be. Az esemény szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház.

// ]]>