2018. november 6. | 10:00 – Hangszeres zene – hangszer és zene

Nemzedékről nemzedékre – A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának konferenciasorozata a Pesti Vigadóban.

2018. november 3. | 17:00 – Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2018 – Gálakoncert

A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat idén is körbejárja a Kárpát-medence határon túli magyarlakta területeit, és november 3-án (szombaton) 17 órakor gálakoncerttel zárul a Pesti Vigadó dísztermében. A 2001-ben indult sorozat a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása – diákok és felnőttek részére.

2018. október 29. | 19:00 – Magyar rapszódia – Liszt-források

Zenei anyanyelvünk – A Jánosi Együttes koncertje

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán folytatódik az MMA Népművészeti Tagozata által indított "Zenei anyanyelvünk" című ingyenes koncertsorozat. Jánosi András és együttese a sorozatban a magyar zenei anyanyelv megjelenítésére, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatására és megismertetésére vállalkozott.

2018. október 29. | 17:00 – 2019. január 13. – Generációk – Apa és fia: id. Guti József és Guti J. Soma kiállítása

A félmúlt és a kortárs magyar festészet két eredeti, karakteres alkotója apa és fia, az 1914-ben született id. Guti József, illetve Guti J. Soma. Előbbi gazdag életművének egy része a háború végén lebombázott műtermében megsemmisült, más alkotásai nyugati gyűjtők birtokában vannak, de jó párat, fia, Soma őrzi. Életművüket összehasonlítva mindkettő korszakokra osztható: az apáé a plain art-tól a portrékig a rajzosságig és a konstruktivizmusig terjed, fiáé az átértelmezett szürrealizmustól a tárgyformáló objektekig és „aranykorszakában" a nemesfém kifinomult alkalmazásáig.

2018. október 28. | 15.00 – „In memoriam Tolnay Klári" emlékest

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület – Emlékház Tolnay Klári színművész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja halálának huszadik évfordulójára emlékkiállítással és múltidéző beszélgetéssel emlékezik. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, fővédnöke Juhász Judit, az MMA szóvivője.

2018. október 27. | 19:00 – Tommy Vig 1956-os emlékkoncertje

Tommy Vig, az MMA köztestületi tagja félévszázados amerikai sikerek után több mint egy évtizede él ismét Budapesten. A Pesti Vigadóban megrendezendő 1956-os emlékkoncert a muzsikus két művét kelti életre: a Budapest, 1956-ot és a Concertót.

2018. október 25. | 18.30 – Haza a mélyben I. | Kortárs öko-realista építészet Romániában | Kozma Zsolt

Előadás-sorozat a FUGA-ban, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében. A sorozatcím némiképp ironikus, mindazonáltal utal egy különlegesnek tekinthető létállapotra is. A magyar építészek Erdély-recepciója kettős. Vagy nem ismerik az ott zajló munkát – miközben székelyföldi kollégák szoros olvasással követik a hazai eseményeket –, vagy az ritkán lép túl a székelykapuk közé állított három kopjafa ikonográfiáján. Az előadás-sorozat olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatja be, amelynek létezéséről Magyarországon jószerivel fogalmunk sincs. Az októberi est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos munkatársa, vendég: Kozma Zsolt.

2018. október 25. | 18:00 – Mezey Katalin: Élőfilm című könyvének bemutatója

A Magyar Napló Kiadó mutatja be Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozat vezetője kötetét. A szerzővel Lázár Balázs költő, színész beszélget és a műből is felolvas.

2018. október 20. | 19:30 – Sebestyén Márta (ének) és a Jazzical Trio

Az autentikus magyar népzene és a jazz kölcsönös inspirációját számos nagyszerű példa igazolta az utóbbi időben, arra pedig különösen büszkék lehetünk, hogy sok zenészünk a népzene és a jazz világában is egyformán otthonosan mozog. A koncerten szebbnél szebb népdalok hangoznak fel Sebestyén Márta előadásában, melyek a Jazzical Trio interpretációjában az izgalmas harmóniák és az átértelmezett ritmika révén egy másik zenei dimenzióban is felragyognak. A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál eseménye a Pesti Vigadó dísztermében.

2018. október 18. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Párkai István karnagy

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Párkai István karnagyról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról 2015-ben készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2018. október 18. | 17:30 – Karátson Gábor '56 és regénye

A Budavári Önkormányzat és Várnegyed Galéria szervezésében Karátson Gábor író, festőművész, az MMA néhai tagja munkáiból nyílt kiállításon Benkő Andrea muzeológus és Sturm László irodalomtörténész kalauzolásával regényben és festményben egyszerre követhetjük nyomon, hogyan hatott a forradalom a művészre és alkotásaira.

2018. október 18. | 17:30 – Építészklub | Dévényi Sándor és Bachmann Bálint

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata tavaly indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. Az októberi klub építész-párosa Dévényi Sándor, az MMA rendes tagja és Bachmann Bálint köztestületi tag.

2018. október 17. | 17:00 – Temesi Ferenc 49/49 című kötetének bemutatója

A Scolar Kiadó a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében tartja Temesi Ferenc író 49/49 című, új kötetének bemutatóját. A szerzővel Száraz Miklós Görgy író beszélget.

2018. október 17–18. – Székely János Napok

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró, esszéista a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. A Gyulai Várszínház kétnapos programsorozattal próbálja felhívni az életmű teljességére a figyelmet. A Vigadóban megrendezett tudományos konferencia előadói: Bertha Zoltán, Elek Tibor, Falusi Márton, Szakolczay Lajos és Szász László a lírai, prózai, drámai, esszéírói életmű legfontosabb darabjait és kérdéseit tárgyalják.

2018. október 16–21. – Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, Szolnok

Az MMA kiemelt támogatásával október 16–21. között zajlik Szolnokon a Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol többek között A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője rendezőjével is lehet majd találkozni.

2018. október 16. | 19.00 – Úton – Mihályi Gábor portréja

JUBILEUMI ELŐADÓEST, SINKOVITS IMRE KAMARASZÍNPAD

Néhány évvel ezelőtt írtam az alábbi gondolatokat, amelyeket ma is magaménak érzek: „A hagyomány megismerése számomra egy titkokkal teli kert mélyére vezető út felfedezését jelentette. A fák rejtekében azonban nemcsak szépségesre és felemelőre, hanem önmagamra is találtam." A szellemi horizontomon már itt felbukkan az út. Az út, amely szimbolikus és valóságos is egyben, amely nem más, mint a „világ" megismerésének és az alkotói pályámnak az útja. (Mihályi Gábor)

2018. október 16. | 18:00 – NKA 25 könyvbemutató

A Nemzeti Kulturális Alap az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, amely alkalomból 2018. október 16-án, kedden 18 órai kezdettel a TRIP Hajón (I. ker. Szilágyi Dezső tér 2-es móló) mutatják be kerekasztal-beszélgetés keretében a Minőség, érték, mecenatúra – 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap című kötetet. A bemutató során a könyv interjúalanyaival hallgathatnak meg beszélgetéseket az érdeklődők kultúráról, művészetekről, személyes élményekről és egyéb izgalmas témákról.

2018. október 16. | 18:00 – A házak nem hazudnak – Kerényi József életmű-kiállítása

Kerényi József építész, az MMA néhai tagja kiállítása beszélgetéssel nyílik meg a Lechner Tudásközpontban, melynek moderátora Osskó Judit, résztvevői Melocco Miklós szobrászművész, az MMA rendes tagja; Róth János; Perényi Tamás és Molnár Zoltán. A beszélgetés után megtekinthető a Kerényi Józsefről 2014-ben készült portréfilm (MMA, rendező: Osskó Judit).

2018. október 15. | 18.00 – Szilágyi István 80

Az írót, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját barátai, tisztelői, írótársai köszöntik születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Magvető Kiadó, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség és a PIM közös programja.

// ]]>