2017. június 18–25. – XIII. Magyar Táncfesztivál, Győr

A táncművészet legnagyobb hazai ünnepét idén is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik meg Győrben. Újdonságként „fesztivál a fesztiválban" jelleggel megtartják Magyarország első online táncfesztiválját, a FesztiválON-t is, ahol hat neves magyar kortárs táncművész a nézők virtuális bevonásával készíti el rövid produkcióját. A fesztivál rendezője a Győri Balett.

2017. június 15. – július 31. – Gerzson Pál (1931–2008) festőművész életmű-válogatása

Gerzson Pál a XX. század második fele magyar festészetének kiemelkedően eredeti alkotója. Kilépve a figurális festészet keretei közül, továbbgondolva az európai és magyar festészet számára fontos törekvéseit, a hetvenes évektől elvont, költőiséggel teli festői nyelvet alakított ki. Szemléletét döntően befolyásolták szigligeti benyomásai, irodalmi, zenei élményei. Formakutató művészetében központba kerülnek a fényjelenségek, elmélyült piktúrája a természet és a művészet jelenségeinek átírásával erősen jelképes tartalmakat hordoz. Emlékkiállítása a Vigadó Galériában lesz látható a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótereiben.

2017. június 14. – A Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségei

Immár hagyomány, hogy a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó dísztermében kerül sor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségeit bemutató zenekari hangversenyre, amelyen az MMA Zeneművészeti Tagozata mutatja be az Egyetem Előkészítő Tagozatának ifjú hallgatóit, a jövő koncerttermeket megtöltő muzsikusait.

2017. június 9. – július 31. – Kiállítás az MMA Képzőművészeti Tagozat díjazottainak munkáiból

A Vigadó Galériában látható kamaratárlat a 2015–2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített, továbbá Molnár László József és Sáros András Miklós képzőművészek, Komlovszky-Szvet Tamás és Szabó Menyhért Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Almásy Aladár, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2015. évi díjazottja munkáit mutatja be.

2017. június 1. – Szabados Árpád kiállítása Szegeden

Szabados Árpád festő- és grafikusművész, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitója Szegeden a SZAB-székházban. A tárlatot Pataki Ferenc festőművész nyitja meg Kosztánd István hegedűművész közreműködésével.

2017. május 30. – Beszélgetés Török Ferenc építésszel

Török Ferenc építőművészt, a nemzet művészét, a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési tanszékének korábbi tanszékvezető egyetemi tanárát változatos tervezői munkáiról, az azok hátterét meghatározó helyi, személyes történetekről, valamint a Műegyetem elmúlt évtizedeinek eseményeiről és az építészoktatás jövőjéről kérdezi Mészáros Ábel. A Lechner Tudásközpont Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozatának negyedik alkalma május 30-án, kedden este 6 órakor veszi kezdetét.

2017. május 30. – Szentmise Halmos Béla emlékére

Gregorián és egyházi népénekek szólalnak a Szent István tiszteletére és Halmos Béla, zenész, népzeneoktató, az MMA néhai tagja emlékére tartott misén a budapesti Szent István-bazilikában. A maga nemében egyedülálló, ünnepélyes misét a Hagyományok Háza szervezi együttműködve a Zeneakadémia Népzene és Egyházzene Tanszékeivel, valamint a budapesti Szent István-bazilika gregorián énekes iskolájával.

2017. május 30. – A színpadi látvány művészi útja | könyvbemutató

Turnai Tímea könyvét a Balassi Kiadó és a Hadik Irodalmi Szalon mutatja be a Hadik Kávéházban. A kötet megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2017. május 30. – Szemadám György könyvének bemutatója

Szemadám György, az MMA elnökségi tagjának Állati tények és talányok – A tudományon innen és túl I. című könyvét Kovács Zsolt, az Állatvilág magazin főszerkesztője mutatja be 2017. május 30-án (kedden) 15.00 órától a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.).

2017. május 29. | 17.00 – Közelképek írókról

A Magyar Művészeti Akadémia által megjelentetett könyvsorozat öt új kötetének bemutatása

Az MMA Irodalmi Tagozata harmadik éve jelenteti meg kismonográfia-sorozatát jelentős kortárs írókról, költőkről, kiváló irodalomtudósok tollából. 2016-ban Tornai Józsefről, az évtizedek óta csak verseiben élő Ratkó Józsefről és a talán legolvasottabb prózaírónkról, Jókai Annáról készültek el az életművüket, pályájukat összefoglalóan bemutató kötetek – ezek és a kötetbemutatóra frissen megjelenő két új monográfia, Vathy Zsuzsa és Kalász Márton monográfiáinak bemutatására kerül sor ezen a délutánon. | meghívó

2017. május 27. – Nyitott ház rendezvény a Pesti Vigadóban

Kodály Zoltánhoz és a zenei neveléshez kötődő ingyenes kulturális programok állnak az idei Nyitott ház rendezvény középpontjában május 27-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

2017. május 26. – In memoriam Makovecz Imre | konferencia és kiállítás Kaposváron

A kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál keretében rendeznek Makovecz Imre építész (1935–2011), az MMA posztumusz tiszteleti tagja, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnök életművéről minikonferenciát és kiállítást. A tárlatot Fekete György, az MMA elnöke nyitja meg.

2017. május 24. – Lajtha-nap | Konferencia, kiállítás és hangverseny a 125 éve született Lajtha László emlékére

A Magyar Művészeti Akadémia egésznapos programmal emlékezik meg Lajtha László (1892–1963) zenetudósról székházában, a Pesti Vigadóban. A Lajtha László-nap kezdeményezője az MMA Művészetelméleti Tagozata. ► meghívó

2017. május 24. – Emlékest Sinka István tiszteletére

120 éve született Sinka István költő, ennek kapcsán a Parnasszus költészeti folyóirat tavaszi számának élő bemutatóját rendezik meg a Magyar Írószövetség Klubjában. Az est díszvendége Kányádi Sándor költő, az MMA rendes tagja.

2017. május 23. – Keddi kaleidoszkóp ǀ Anthony Gall

A magyar építészet egy ausztrál származású magyar építész szemével – Anthony Gall építésszel, az MMA tiszteletbeli tagjával Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja beszélget. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által szervezett műhelybeszélgetés-sorozat harmadik évfolyamában a beszélgetések keddenként 18.00 órától kezdődnek a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2017. május 20., 21. és 23. – Tárlatvezetések a Keletről... című, a hagyományos kínai művészetet bemutató kiállításon

Horváth Janisz kalligráfus, grafikusművész, kínaikalligráfia-oktató tart tárlatvezetést a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia – Keletről… című kiállításán a Pesti Vigadóban. Időpontok: 2017. május 20., szombaton 15 órakor; 2017. május 21., vasárnap 10 órakor; 2017. május 23-án, kedden, 15.30-tól. A vezetésekre a kiállításra szóló jegyet kell megvásárolni, maga a tárlatvezetés ingyenes.

2017. május 21. – ZEnergia – Balázs János szabadtéri zongoraestje

A klasszikus zene és a modern jelen közti növekvő szakadék áthidalására szolgál a ZEnergia, Budapest második szabadtéri komolyzenei koncertje, ahol múlt és jelen a zene és látvány köntösében fonódik össze. Balázs János, az MMA köztestületi tagja tolmácsolásában hallhatjuk Beethoven, Chopin, Liszt, Saint-Seans és Debussy legismertebb darabjait, valamint Cziffra György és az előadó zongoraművész saját átiratait, miközben a hangjegyek varázsa életre kelti a Szent István Bazilika homlokzatát.

2017. május 20. – „Begyütt Jézus a házamba" | kiállítás

Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) művészeti író, néprajztudós, az MMA néhai tagja gyűjteményét bemutató állandó kiállítás nyílik a Keresztény Múzeumban. Az állandó kiállítás létrejöttének támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. május 19–21. – IV. Gyimes-völgyi mesemondóverseny

Erdélyben, Gyimesbükkön immár negyedik alkalommal rendeznek mesemondóversenyt és népművészeti hagyományőrző gálát 4–16 éves fiatalok részére. Kóka Rozália népművész, az MMA levelező tagja vezetésével csángó gyermekek részvételével zajló versenyt népművészeti előadások és kiállítások kísérik. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2017. május 19–20. – Kobzos Kiss Tamás-emlékhelyavatás és emlékkoncert ǀ A Magyar Népzeneoktatás Ünnepe Óbudán

Május 19-én emléktáblát avatnak és emlékkoncertet tartanak Kobzos Kiss Tamás (1950–2015) előadóművész, zenetanár az MMA néhai tagja tiszteletére, 20-án pedig Mesterek és Tanítványok címmel a művészeti iskolák, szakgimnáziumok és felsőoktatási intézmények országos találkozóját rendezik meg, melyet a Magyar Hangszermíves Céh szervez, házigazdája az Óbudai Népzene Iskola. Az események támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

// ]]>