2017. április 30. – május 26. – DIGIT/KLASSZIK-nyomatok a Vízivárosi Galériában

DIGIT/KLASSZIK-nyomatok címmel a Grafika Hónapja keretében nyílik a Magyar Grafikusművészek Szövetsége és a Magyar Grafikáért Alapítvány kiállítása 2017. április 30-án 17.00 órakor a Vízivárosi Galériában (1027 Budapest, Kapás utca 55.). A tárlatot Szurcsik József festőművész, az MMA rendes tagja nyitja meg.

2017. április 27–28. – Zenetudományi konferencia Kodály Zoltán tiszteletére

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Magyar Kodály Társaság zenetudományi konferenciát rendez Kodály Zoltán (1882–1967) születésének 135. és halálának 50. évfordulóján. Helyszín a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, Bartók terme.
A meghívó és a részletes program itt érhető el.

2017. április 25. - Temesi Ferenc olvas fel készülő regényéből

Temesi Ferenc író, az MMA rendes tagja olvas fel készülő regényéből a Petőfi Irodalmi Múzeum Olvasópróba című sorozatában. Közreműködik Fekete Jenő gitárművész. Beszélgetőtárs Ács Margit író, az MMA rendes tagja. Időpont: 2017. április 25. 18.00 Helyszín: 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

2017. április 25. – Keddi kaleidoszkóp | Kóka Rozália népművész, előadóművésszel Fehér Anikó népzenekutató beszélget

Keddi kaleidoszkóp programsorozatban 2017. április 25-én, este 18.00 órai kezdettel Kóka Rozália népművész, előadóművésszel Fehér Anikó népzenekutató beszélget.

2017. április 22. – augusztus 13. – Körülöttünk. Ipar- és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot indított, mellyel az a célja, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről. A 2017 tavaszán nyíló kiállítás az ipar- és tervezőművészet elmúlt tíz évének áttekintésére vállalkozik. A felkért kurátorok – Sára Ernő és Scherer József – által összeállított szalon tiszteleg a közelmúlt iskolateremtő mesterei előtt, de elsősorban a változó képzési, tervezői, gyártói és értékesítői környezetben tevékenykedő mai alkotók lehetőségeire és legkiemelkedőbb szakmai teljesítményeire koncentrál. A tárlat a tényleges funkciók és szakmai kihívások mentén rendezi az elkészült tárgyakat és a terveket, és a kortárs iparművészet és dizájn klasszikusnak számító műfajai mellett az ezek határterületein létrejövő alkotásokat kívánja feltérképezni és bemutatni.

2017. április 22. – „…a kék magasba szállok…" – textilművészeti kiállítás

Zászlókiállítás nyílik Erzsébet királyné tiszteletére Gödöllőn, a GIM-Házban, ahol kortárs textilművészek mutatják be alkotásaikat. Az esemény az Erzsébet-emlékév keretében valósul meg. A kiállítás kurátora Katona Szabó Erzsébet textilművész, az MMA rendes tagja.

2017. április 21. – A Zuglói Filharmónia és a Hot Jazz Band koncertje

A Zuglói Filharmónia és a Hot Jazz Band közös koncertje a Budapesti Kongresszusi Központban az MMA támogatásával. Vezényel: Horváth Gábor.

2017. április 21. – Halotti beszéd – hangverseny

A Magyar Kincsek bérlet a Concerto Budapest bérletsorozata, ennek részeként a Pesti Vigadó Dísztermében Liszt Ferenc művei mellett elhangzik Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja II. zongoraversenye és Durkó Zsolt karmester, az MMA posztumusz tiszteleti tagja Halotti beszéd című oratóriuma. Vezényel Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja.

2017. április 20. – HÍVÓKÉPEK – Andrzej Wajda-emléknap

A Pesti Vigadóban, az MMA székházában rendezendő egész napos szemináriumon köszöntőt mond prof. em. Fekete György, az MMA elnöke is. Az esemény előadói és résztvevői lengyel és magyar filmesztéták, filmrendezők, diákok. A délutáni kerekasztal-beszélgetésen részt vesz Kovács István költő, történész, az MMA rendes tagja.

2017. április 19. - MMA Ösztöndíjas Tanulmányok 10. kötet könyvbemutató

Az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat most megjelent 10. kötete, Kulin Borbála: ETIKUM és ESZTÉTIKUM kapcsolata ILLYÉS GYULA ÉLETMŰVÉBEN című munkája április 19-én, 14 órakor kerül bemutatásra a Pesti Vigadóban.
 

2017. április 19. | 18.00 – Akadémikusportrék | Sipos Mihály népzenész

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. [A jelenleg műsorra tűzött filmekről itt tájékozódhat.] A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. április 13. – május 28. – Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság | Nemzetközi Kárpit 3.

A kárpitművészet a civilizáció tükre (Phyllis Ackerman), egy több ezer éves művészeti kifejezésmód, ami őrzi hagyományait és közben változik, ahogy a civilizáció is változik. A Magyar Kárpitművészek Egyesülete és a Magyar Művészeti Akadémia, együttműködve a Szépművészeti Múzeummal nemzetközi kortárs kárpitművészeti kiállítást rendez a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2017. április 11. – május 31. – Keletről… – A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia festmény- és kalligráfiakiállítása

Az MMA kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar közönséggel megismertesse a távol-keleti hagyományos művészeti elemekre épülő kortárs kínai művészetet, kultúrát is. Ezért a Magyar Művészeti Akadémia meghívására érkezik Budapestre kínai testvérintézményének festmény- és kalligráfiakiállítása, melyet a közönség 2017. április 12. és május 31. között láthat az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

2017. április 11. – Érintkezések… – A Magyar Művészeti Akadémia és a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia konferenciája

A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Keletről… című festmény- és kalligráfiakiállítása a Magyar Művészeti Akadémia meghívására érkezik Budapestre, a közönség 2017. április 12. és május 31. között láthatja az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kiállításhoz kötődően a Magyar Művészeti Akadémia és a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia 2017. április 11-én 10 órai kezdettel konferenciát rendez Érintkezések… címmel a Pesti Vigadó könyvtár előtti fogadóterében. A konferencia Kína hagyományos kultúrájába ad betekintést, kínai és magyar szakértők előadásain keresztül.

2017. április 11. – A Cserny József Symposion Díj átadása

A Magyarországi Alkotótelepek és Symposionok Társasága és a Symposion Alapítvány 2017. április 11-én 18 órakor a Fészek Művészklubban tartja díjátadó ünnepségét. Részletek: facebook.com/csernyjozsef

2017. április 11. – Versmaraton: „Személyesen a vers"

A költészet napja alkalmából április 11-én 10.00 és 22.00 óra között mondják el verseiket költők, mások mellett az MMA Irodalmi Tagozatának tagjai is, a Magyar Rádió Márványtermében (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8.). A program folyamatosan figyelemmel kísérhető a Kossuth Rádióban, a www.mediaklikk.hu/versmaraton és a www.hirado.hu/versmaraton oldalon is.

2017. április 10. | 19.30 – A Zeneakadémia fiatal tehetségei | Karasszon Eszter és Farkas Mira hangversenye

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Zeneművészeti Egyetem Karrierirodájának megkeresésére a Zeneművészeti Tagozat hangversenysorozat elindítását vállalta, hogy a legtehetségesebb növendékek bemutatkozhassanak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A négy hangversenyből álló, fiatal tehetségeket megismertető hangversenysorozat második koncertjén Karasszon Eszter (gondorka) és Farkas Mira (hárfa) lépnek fel a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. április 8., 9. | 16.00 – Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere

2017-ben harmadszor ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Pesti Vigadó Díszterme. A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője. A szervezők ez alkalommal kettős portrét rajzolnak meg: a vonós hangszercsalád egyik tagjáét, a csellóét, valamint e hangszer ifjú virtuóz mesterét, Devich Gergely portréját.

2017. április 8. – „Himnusz Minden időben" – 38. Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozó

Az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány találkozója Ajkán. Díszvendég Buda Ferenc költő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja.

2017. április 6. | 19.30 – Szó • szín • játék | Jóság síró vágya

Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja előadóestje a Pesti Vigadóban.
„A költészet napja közeledtével szeretett verseim közül is a legkedvesebbeket választottam. Afféle irodalmi névjegy lesz ez az óra, szó lesz benne születésről, halálról, ősökről és ősiségről, természetről, szeretetről, hitről és sorsfordító történelmi eseményekről, szinte mindenről, ami egy emberi életben összesűrűsödhet!"

// ]]>