2017. március 31. – Faust, az elkárhozott – Dubrovay balettzenéje Pécsett

2017. március 31-én (pénteken) 19.00 órakor Pécsett, a Kodály Központban mutatják be az MMA rendes tagjának, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a Nemzet Művészének Faust, az elkárhozott című balettjét.

2017. március 24. | 19.30 – A Kállai Vonósnégyes hangversenye

Közreműködik: Balázs János zongoraművész

A Magyar Művészeti Akadémia hangversenyén tehetséges és kiváló művészek tolmácsolják a magyar zeneirodalom nagyjai – Bartók, Kodály, Dohnányi – kiemelkedő alkotásait a Pesti Vigadó Dísztermében. A Kállai Vonósnégyes tagjai: Kállai Ernő, Szajkó Géza - hegedű, Dráfi Kálmán - brácsa, Balkázs István - gordonka.

2017. március 22. | 18.00 – Akadémikusportrék | Székely László díszlettervező

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. március 18., 19. | 16.00 – A menüettől a marosszéki táncokig – avagy barangolás a táncok birodalmában a barokktól a XX. századig

A Zuglói Filharmónia Pastorale bérletsorozata 2017/2.

2017-ben másodszor ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Pesti Vigadó Díszterme. A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője.

2017. március 9. | 19.30 – Szó • szín • játék | Kussoltat a sors

LATINOVITS ZOLTÁN EMLÉKEZETÉRE – PÁLFY MARGIT ELŐADÓESTJE

Számtalan különböző írás, számtalan különböző hang és szerep – mégis az Egy, az egység jegyében: Ady Endre, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Déry Tibor, Csoóri SándorKósa Ferenc, Csurka István, Veress Miklós, Utassy József és mások műveit tolmácsolva Pálfy Margit szuggesztív erővel idézi meg Latinovits Zoltán alakját.

2017. március 9. – Árendás József | Életmű plakáton

Árendás József Munkácsy-díjas tervezőgrafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. "Árendás munkái pont olyanok, amilyeneknek lenniük kell. Harsányak, de nem rikítóak: egyszerűek, de nem triviálisak; egyneműek, de nem egyformák..." (Vadas József) "Árendás József vizuális nyelve igen gazdag. Kiváló képessége van ahhoz, hogy munkáiba szívét-lelkét beleöntse, és ennek megfelelően alakítsa stílusát." (Kari Piippo, FIN) Életművét bemutató plakátjaiból a Hegyvidék Galériában nyílik kiállítás.

2017. március 9. – Lelkünk virágai – kiállítás

Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjának kiállítása a Magyarság Házában, megtekinthető: 2017. június 4-ig.

2017. március 7. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Kodolányi Gyula

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának pódiumbeszélgetés-sorozatában Kodolányi Gyula költő, műfordító, irodalomtörténésszel – költői gondolkodásáról – Kulin Ferenc irodalomtörténész beszélget.

2017. március 6. – Bemutatkoznak a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészei

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata céljának tekinti, hogy részt vállaljon fiatal tehetségek támogatásában, s a legkiválóbb előadóművészek népszerűsítésében. A tagozat szervezésében a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon Demeniv Mihály harmonikaművész mutatkozik be a közönségnek.

2017. március 3. – Kunkovács László kiállítása és könyvbemutatója a Magyarság Házában

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató, az MMA rendes tagja VILÁGJELEK című, Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét bemutató kiállításának megnyitója és Világjelek című könyvének bemutatója. A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2017. június 25-ig.

2017. március 1. – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rézfúvós tanszakainak hangversenye a Pesti Vigadóban

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának programjaként, 2017 márciusának első napján este 19.30 órai kezdettel hangversenyt rendeznek a Pesti Vigadó Dísztermében, ahol a Zeneművészeti Egyetem rézfúvós tanszakai mutatkoznak be a közönségnek. A műsort Hőna Gusztáv, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rézfúvós Tanszéki Csoport egyetemi tanára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja állította össze.

2017. március 1. – Gion Nándor emlékest

„Gyönyörű év kezdődött" címmel a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója Gion Nándor íróról, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról emlékezik meg. Helyszín a kecskeméti Kápolna Galéria.

2017. február 26. – Muzsikusok Muzsikások sorozat – A Muzsikás együttes és a Keller Quartet estje

Könnyen tetten érhető, hogy a népzene és a klasszikus zene nagyjainknál milyen gyakran egybekapcsolódott. A XX. századi nagy magyar zeneszerzők, Bartók, Kodály és követőik munkásságában a népzenének mindig elsőrendű, kiemelt szerepe van. A Muzsikás és a Keller Quartet évtizedek óta igyekszik újra összefércelni a szétszakadt szálakat. Ennek a missziónak a folytatását tükrözi a Muzsikusok Muzsikások sorozat utolsó állomása is. A koncerten Bartók- és Kodály-művek, és a hátterüket képező gyűjtések kapcsolódnak össze a Pesti Vigadó hangversenytermében.

2017. február 25. – Molnár Ferenc: Az üvegcipő – Bemutató színházi előadás

Molnár Ferenc 1924-ben megjelent színművét a József Attila Színház tűzi műsorára, a háromfelvonásos vígjáték rendezője Huszti Péter színművész, az MMA rendes tagja.

2017. február 25. – Exkluzív tárlatvezetés Habsburg Györggyel Az első aranykor kiállításon

2017. február 25. 16.00 | Műcsarnok — Az első aranykor kiállítás a Monarchia korának azokat az évtizedeit öleli át, amikor a művésztársadalomnak a művészetkedvelő elittel karöltve sikerült megteremtenie (elsősorban Budapesten) a képzőművészeti életet. A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a budapesti Műcsarnok ezzel a kiállítással ünnepli épülete megnyitásának 120. évfordulóját.

2017. február 24. – Az Osztrák–Magyar Monarchia, mint művészeti színtér | Tudományos konferencia

A kulturális élet, a mecenatúra, a kánon sajátos aspektusai a 19. század utolsó évtizedeiben

A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok 2016–2017 fordulóján a 120 év művészet rendezvénysorozattal ünnepli az épület megnyitásának százhuszadik évfordulóját. E kiállítás-együttes a hely, az érték, a kanonizálás problémáit feszegeti a Műcsarnok pompás kiállítótermeiben. Az első aranykor című tárlat. A kiállítás köré szervezett, Az Osztrák–Magyar Monarchia, mint művészeti színtér című szakmai konferenciával az a célunk, hogy számos szempontból újragondoljuk és kibővítsük a 19. század második felének képzőművészetéről és képzőművészeti életéről alkotott képünket. Bővebb információ...

2017. február 23. – Könyvbemutató

Szakolczay Lajos irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagja, az MMA írói művészeti díjas műkritikusa. A Magyar Írószövetség klubtermében mutatják be Korunk farsangja és Jövőben a múltunk című köteteit.

2017. február 23. – Élőfolyóirat a Műcsarnokban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirata, III. évfolyam 1. szám. Vendég: a Bécsi Napló Szerkesztősége, Böröndi Lajos, S. Csoma János szerkesztők és Deák Ernő főszerkesztő.

2017. február 21. – Arany János-emlékkonferencia

A költő születésének 200. évfordulója tiszteletére az Anyanyelvápolók Szövetsége emlékkonferenciát rendez a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Előadást tartanak mások mellett Balázs Géza, Minya Károly nyelvészek, Halász Csilla újságíró. Szőnyiné Szerző Katalin zenetörténész, az MMA rendes tagja Mihalich Ödön: Toldi szerelme című operájáról beszél, melyből részletek is elhangzanak. Támogató: a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. február 20–21. – Televízió és közízlés – az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának konferenciája

A XX. század derekán világhódító útjára indult televíziózás a rendszerváltó országokban a kereskedelmi csatornák megjelenésével rohamosan átalakult. A századforduló körül a társadalomra zúduló mozgóképcunami kialakíthatta új formáit a magánynak? Ez vajon összefügghet a szociológusok által gyakran emlegetett globális értékválsággal? Meddig lehet a televízió közösségalakító, társadalomszervező erő? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának kétnapos konferenciája, melyet 2017. február 20–21-én rendeznek az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad termében, Televízió és közízlés – a művészet esélyei a XXI. századi televíziózásban címmel.

// ]]>