2017. április 10. | 19.30 – A Zeneakadémia fiatal tehetségei | Karasszon Eszter és Farkas Mira hangversenye

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Zeneművészeti Egyetem Karrierirodájának megkeresésére a Zeneművészeti Tagozat hangversenysorozat elindítását vállalta, hogy a legtehetségesebb növendékek bemutatkozhassanak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A négy hangversenyből álló, fiatal tehetségeket megismertető hangversenysorozat második koncertjén Karasszon Eszter (gondorka) és Farkas Mira (hárfa) lépnek fel a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. április 8., 9. | 16.00 – Csellóportré – avagy egy hangszer és ifjú mestere

2017-ben harmadszor ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Pesti Vigadó Díszterme. A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője. A szervezők ez alkalommal kettős portrét rajzolnak meg: a vonós hangszercsalád egyik tagjáét, a csellóét, valamint e hangszer ifjú virtuóz mesterét, Devich Gergely portréját.

2017. április 6. | 19.30 – Szó • szín • játék | Jóság síró vágya

Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja előadóestje a Pesti Vigadóban.
„A költészet napja közeledtével szeretett verseim közül is a legkedvesebbeket választottam. Afféle irodalmi névjegy lesz ez az óra, szó lesz benne születésről, halálról, ősökről és ősiségről, természetről, szeretetről, hitről és sorsfordító történelmi eseményekről, szinte mindenről, ami egy emberi életben összesűrűsödhet!"

2017. április 6. – Konstruktív destruktív – Kiállítás

Ingo Glass szobrászművész és Jovián György festőművész, az MMA rendes tagja közös kiállítása a Széphárom Közösségi Tér szervezésében.

2017. április 5. | 18.00 – Akadémikusportrék | Somogyi Győző képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. [A jelenleg műsorra tűzött filmekről itt tájékozódhat.] A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. április 4. – Születésnapján köszöntik Jánoskúti Mártát ǀ Könyvbemutató és kiállítás

A Balassi Kiadó és a Vígszínház szervezésében köszöntik Jánoskúti Márta jelmeztervezőt, a Nemzet Művészét, az MMA levelező tagját 75. születésnapja alkalmából.

2017. április 4. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Almási Tamás

A Pesti Vigadóban a Keddi kaleidoszkóp - Pódiumbeszélgetések kéthetente kedden című rendezvénysorozat keretében Almási Tamás Kossuth-díjas filmrendezővel Tóth Klára filmesztéta, az MMA levelező tagja beszélget.

2017. április 1–30. – „Húsvét titka" (Az utolsó vacsorától a feltámadásig) – Kiállítás

Borza Teréz porcelánszobrász-művész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagjának a húsvét titkához kapcsolódó, 1991 és 2015 között készült szakrális alkotásait mutatja be egyedi tervezésű installációval a Pesti Vigadóban.

2017. március 31. – Faust, az elkárhozott – Dubrovay balettzenéje Pécsett

2017. március 31-én (pénteken) 19.00 órakor Pécsett, a Kodály Központban mutatják be az MMA rendes tagjának, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a Nemzet Művészének Faust, az elkárhozott című balettjét.

2017. március 30. – Játszva magyarul

Császár Angela színművész, az MMA rendes tagja, a Bánffy György Kulturális Szalon háziasszonya mesél a pályáról, a nyelvről, a családról, az életről... játszva...magyarul.

2017. március 27. – április 2. – XI. DESZKA Fesztivál, Debrecen

2017-ben is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik a DESZKA Fesztivált a debreceni Csokonai Színházban. A kortárs magyar dráma seregszemléjének idei programjába huszonhat előadás került. Négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett.

2017. március 24. | 19.30 – A Kállai Vonósnégyes hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia hangversenyén tehetséges és kiváló művészek tolmácsolják a magyar zeneirodalom nagyjai – Bartók, Kodály, Dohnányi – kiemelkedő alkotásait a Pesti Vigadó Dísztermében. A Kállai Vonósnégyes tagjai: Kállai Ernő, Szajkó Géza - hegedű, Dráfi Kálmán - brácsa, Balázs István - gordonka.

2017. március 23–24. – Eperjesi Hamvas Béla-napok

Százhúsz éve született Eperjesen Hamvas Béla. Az Ars et Vita Művészet és Élet Alapítvány (Szentendre), az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eperjesi Egyetem az Eperjesi Hamvas Béla-napok keretében A Tarca-parti Athén a magyar irodalomban és kultúrában címmel 2017. március 23–24-én nemzetközi konferenciát rendez. Az író, filozófus születésének évforduló napján, március 23-án du. 15 órakor tablókiállítás nyílik az Eperjesi Egyetem rektori épületében Eperjes szülötte Hamvas Béla címmel, mely a 2014-ben Szentendrén rendezett kiállítás anyaga szlovák nyelven. A Hamvas Béla-napok támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 23. – Hangverseny Huszárik Zoltán tiszteletére

Hangversennyel tiszteleg a magyar filmtörténet kiemelkedő egyénisége, Huszárik Zoltán posztumusz Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező előtt a Concerto Budapest Magyar Kincsek elnevezésű bérletsorozata keretében a Pesti Vigadóban. Az esten a rendezőhöz közelálló három kortárs zeneszerző, Jeney Zoltán, Kocsár Miklós, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja és Durkó Zsolt, az MMA posztumusz tiszteleti tagja darabjait mutatják be.

2017. március 23. – Inota szimpózium – In memoriam Hamvas Béla '120

A Magyar Művészeti Akadémia Hamvas Bélára emlékezik. Helyszín: Várpalota – Inotai hőerőmű, Béke Művelődési Ház. | PROGRAM

2017. március 22–26. – MOST FESZT Tatabányán

Harmadik alkalommal rendezi meg a Jászai Mari Színház 2017. március 22. és 26. között monodráma és stúdiószínházi fesztiválját, a MOST FESZT-et Tatabányán. A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál egyik rendszeres támogatója és szakmai partnere a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 22. ǀ Ragyogás – somlai ǀ Hitel-est a MOM-ban

Ambrus Lajos, Léka Géza és Márkus Béla könyveinek bemutatója a MOM Kulturális Központban. Beszélgetőtársak: Falusi Márton, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, az MMA rendes tagja és Papp Endre.

2017. március 22. | 18.00 – Akadémikusportrék | Székely László díszlettervező

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. március 21–25. – SZÍN-TÁR 2017: Színművészetisek találkozója Kecskeméten

Március 21-e és 25-e között 8. alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t. Az eseményen – a hagyományoknak megfelelően – három ország öt egyeteme képviselteti magát: Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek. Fő támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 20–25. – VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny, Szeged

A VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2017. március 20–25. között a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében (Szeged, Tisza Lajos krt. 79–81.) kerül megrendezésre. A verseny háromfordulós. Az elődöntőben szóló, a középdöntőben szóló és kamara műveket, a döntőben egy versenyművet kell előadni. A program támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

// ]]>