2018. június 24. ǀ 18:00 – Öröktűz I–II. – Portréfilm Reményik Sándorról

Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja új filmjének bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kétrészes portréfilm Reményik Sándor életét, költészetét, hitvallását, hazájához való hűséges viszonyát mutatja be és fel. A film elkészítésében részt vett Blaskó Péter és Oberfrank Pál színművész is.

2018. június 23. | 18:00 – A Budapesti Monteverdi Kórus meglepetéskoncertje

A Múzeumok Éjszakáján a Budapesti Monteverdi Kórus meglepetéskoncertje az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Vezényel többek között Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

2018. június 23. – Múzeumok éjszakája a Műcsarnokban

Szent Iván-napi hagyományok a Kéz | Mű | Remek. Népművészet | Nemzeti Szalon 2018 kiállításhoz kapcsolódóan

Egész napos programsorozat a mese, a párválasztó játékok és varázslások, Szent Iván-i énekek témakörében. A kézműves foglalkozásokon a látogatók megtanulhatják a vessző- és gyékényfonás, a szövés alapjait, egyszerűbb játékokat, dísztárgyakat készíthetnek kiváló mesterek irányításával. A hangszerkiállításon kipróbálhatják az asztalciterát és facimbalmot. Táncokat, gyermekjátékokat, Szent Iván-i énekeket tanulhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Az előadóteremben 11.00 és 13.00 órai kezdettel bábelőadásokkal, 15.00 és 17.00 órakor népzenei koncertekkel, 14.00, 16.00 és 23.00 órakor pedig exkluzív vezetéssel várja az érdeklődőket az MMA intézménye.

2018. június 22. – július 29. – Kulisszatitkok ǀ Színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával. A Pesti Vigadóban június 22. és július 29. között látogatható tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba. A kiállításon mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

2018. június 22. – szeptember 30. – Elégia | Huszárik Zoltán rajzai

Kiállítás Huszárik Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, grafikus rajzaiból a Műcsarnokban, az MMA intézményében.

2018. június 16. ǀ 19:30 – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségeinek koncertje

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata a Pesti Vigadóban mutatja be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatának hallgatóit. Az esten vezényel Horváth Gábor, az MMA köztestületi tagja.

2018. június 15. | 18:00 – Erkel 125 – emlékmise és hangverseny

Erkel Ferencre emlékeznek a szervezők Erkel Ferenc és Beliczay Gyula műveivel a Mátyás-templomban. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. június 15. | 19:00 – A Transilvania Állami Filharmónia koncertje a Kolozsvári Egyetem dísztermében

Az esten fellép és vezényel Baráti Kristóf hegedűművész, az MMA levelező tagja. Közreműködik Várdai István (cselló és karmester).

2018. június 14. |19:00 – Kortárs korzó – zenekari hangverseny Magyarkanizsán

Első ízben Magyarkanizsán a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Szervező a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely.

2018. június 7. ǀ 19:30 – Sound of Spirit

Gospel&Blues koncert a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata szervezésében a Pesti Vigadóban.

2018. június 7. ǀ 18.00 – Élőfolyóirat – Az MMA határon túli vendégeinek könyvbemutatója a 89. ünnepi könyvhéten

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata ÉLŐFOLYÓIRAT ESTJE (IV. évfolyam, 3. szám). Vendégeink: Iancu Laura József Attila-díjas költő, néprajzkutató, az MMA rendes tagja, Király Farkas költő, szerkesztő, Kontra Ferenc József Attila- és Márai-díjas prózaíró, Sárközi Mátyás József Attila-díjas író, publicista, és a PéterPál Könyvkiadó. Házigazda: Zsille Gábor, József Attila-díjas költő, műfordító. ► meghívó

2018. június 7. | 18.00 – Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán | könyvbemutató

Az MMA Kiadó Talán mindenütt voltam. Huszárik Zoltán című könyvének bemutatója. Helyszín: FilmesHáz (1092 Budapest, Ráday u. 31/K).
Az MMA Kiadó gondozásában megjelent új kötet visszatekint Huszárik Zoltán filmrendezőre, aki Elégia című rövidfilmjével és első játékfilmje, a Szindbád megalkotásával örökre beírta magát a magyar filmművészeti kánonba. A Pintér Judit által szerkesztett kiadványban Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya, Huszárik Zoltán válogatott írásai és interjúi idézik fel a mindössze ötven évet élt rendező kiemelkedő életművét.

2018. június 7. – július 29. – A NYERS ǀ Bogdándy Szultán és Toldi Miklós tárlata

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tárlata a Vigadó Galériában Bogdándy Szultán és Toldi Miklós műveiből.

2018. június 6. | 11.00 – Hallgatni Aranyt! projektzáró sajtótájékoztató

Szeretettel hívjuk és várjuk 2018. június 6-án (szerda) 11 órára a Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! projektzáró sajtótájékoztatójára a Margit-szigetre.

2018. június 5. ǀ 19:00 – Czakó Gábor könyvének bemutatója Békásmegyeren

Czakó Gábor író, az MMA rendes tagja Nyelvünk aranyágya című könyvének bemutatója Békásmegyer-Ófalun a Szent József Házban.

2018. június 4–10. – Budapesti Bach-hét

A 29. Budapesti Bach-hét eseménysorozata 2018. június 4-én hétfőn 19 órakor veszi kezdetét a Deák téri evangélikus templomban, ahol egy héten át minden este 7 órától Bach-műveket hallgathatnak az érdeklődők. A nyitóhangversenyen csembalóversenyek és kantáták csendülnek fel; Dobozy Borbála (csembaló, orgona), valamint Szemere Zita (ének) és a Lutheránia Ének- és Zenekar közreműködésével. A Bach-hét művészeti vezetője: dr. Kamp Salamon Kossuth-díjas karnagy, az MMA köztestületi tagja. A belépés díjtalan. Támogató mások mellett a Magyar Művészeti Akadémia. Részletes műsor itt.

2018. június 2–3. – A magyar hegedű ünnepe

Koncertek, hangszerkiállítás és bemutató

2018-ban éppen 10 éve lesz, hogy első ízben rendeztem meg a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, melynek akkori helyszíne a Régi Zeneakadémia volt. Azóta ez az esemény sorozattá vált és évről évre bemutattam a hazai fiatal hangszerkészítő generációt, akik világszínvonalú munkát végeznek egyre több elismerést aratva. Az idők során a tematika tovább bővült, más művészeti ágak csatlakozásával vált sokszínűvé. 2018-ban a hangszerkiállításhoz több művészeti ágat magába foglaló események kapcsolódnak, immár kétnapos hegedű-ünneppé emelve a Pesti Vigadóban megrendezendő fórumot. (Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja)
A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata rendezvénye.

2018. június 2. – július 29. – Téralakítás szabad kézzel

A Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) kiállításán a magyar építőművészet olyan részének bemutatását tűztük ki célul, amely a magyar téralkotás eddig még rejtett területe. A magyar belsőépítészet értékeit szeretnénk a felszínre hozni azért, hogy a belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassuk munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában.
A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építőművészet kulturális örökségéhez.

2018. június 1. – Medgyaszay István-kiállítás Nagyváradon

A Kós Károly Alapítvány Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett "Se szavam se gondolatom: csak néztem és gyönyörködtem"  Medgyaszay István építőművészete című kiállítása nyílik meg a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Megnyitja: Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja.

2018. május 31. – június 1. – Vallás – Nép – Művészet ǀ egyházművészeti konferencia a Műcsarnokban

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciáján arra keressük a választ, hogy mennyire fontos a klasszikus vallásosság. Azaz mennyire fontos az egyház intelmeinek pontos betartása, a vallásos cselekmény tárgyi kellékeinek autentikus volta, avagy változ(hat)nak-e szokásaink, környezetünk? A rendezvény második napján a nemrég elhunyt Kallós Zoltán Kossuth-nagydíjas néprajztudósra, az MMA néhai tagjára emlékezünk.

// ]]>