2018. március 9. | 19.30 – Aranypénz-térdű szerető

Nagy László énekelt versei Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában


Nagy László költeményei, bolgár és délszláv népköltési fordításai a 70-es évek elején szólaltak meg először énekelve. Bár tudjuk, hogy hajdan a vers és dallam egyszerre születtek, s csak később váltak el egymástól, úgy tűnik, a népzenei mozgalom ismét összehozta a két testvért. A Kaláka együttes, Sebő Ferenc, a Vízöntő és a Kolinda zenekarok munkássága jelentette ezen a téren a nagy áttörést. Énekelhető dallamaik legtöbbje akár népdal is lehetne.

2018. február 22. | 19.30 – Rajtam maradt télikabát

Cseh Tamás-előadóest

Igric, kobzos, dalnok, énekmondó? Nevezzük bárhogy, Cseh Tamás a 20. század végének Tinódi Lantos Sebestyéne volt. Bereményi Géza verseire szerzett dalaival metaforikus értelemben a késő Kádár-kor krónikáját alkotta meg. Cseh Tamás nemcsak nekünk, hanem rólunk énekelt, a mi hétköznapjainkról, ritka ünnepeinkről. A Háromszék Táncszínpad előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. február 20. – március 1. – Budapest Táncfesztivál 2018

Ismét a kortárs táncművészeté a főszerep a Budapest Táncfesztiválon: válogatott hazai és külföldi fellépők bűvölik el a Budapest Táncfesztivál közönségét február 20. és március 1. között. A Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatnak idén is a Müpa és a Pesti Vigadó ad otthont.

2018. február 17. és 18. – Szerelmi bájital ǀ Pastorale IV/1.

2018-ban is folytatódik a Pastorale családi zenei sorozat, melynek már harmadik éve a Magyar Művészeti Akadémia ad otthont székházában. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar koncertje a Pesti Vigadóban. Pastorale IV/1. – Donizetti vígoperájának keresztmetszete. Szerkesztő–műsorvezető: Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja.

2018. február 8. – március 18. – Paulovics László | Válogatás egy életműből 1960–2018

Paulovics László (1930–) erdélyi magyar grafikus, festő, díszlettervező. Sokoldalú művészetét Szőcs István így jellemzi: „Állandóan küzd benne a korszerűségre való törekvés az őszinteséggel, viaskodik a grafikus a festővel, a tudatosság, a céltudatos témaválasztás és kidolgozás meg a belülről jövő spontán játékkal." A Vigadó Galéria kiállítása ebből az életműből válogat.

2018. február 6. – Az Aracs folyóirat Álom hava c. különszámának bemutatója

Az Aracs folyóirat Álom hava című különszámát 2018. február 6-án, 18.00 órakor mutatják be Szegeden a Milleniumi Kávéházban (Szeged, Dugonics tér 12.). Ebből az alkalomból részleteket láthatnak Bicskei Zoltán Álom hava című filmjéből. Közreműködik Bicskei Zoltán filmrendező és Bata János, a folyóirat főszerkesztője.

2018. február 5. | 19.30 – Az MMA ösztöndíjasainak hangversenysorozata – Ránki Fülöp zongoraestje

2018-ban útjára indul a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata ösztöndíjasainak hangversenysorozata. A koncertek helyszíne a Pesti Vigadó lesz. Az MMA-ösztöndíj – minden művészeti területen – fiatal tehetségeket is támogat. Februárban Ránki Fülöp zongoraművész ad gazdag ízelítőt repertoárjából a Díszteremben. Regisztrációhoz kötött, ingyenes hangverseny.

2018. február 3. – A Zuglói Filharmónia téli bérlete a Pesti Vigadóban

Téli bérlet IV/3. 2017/2018
A hangversenyen elhangzik többek között Dubrovay László zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja II. hegedűversenye is.

2018. január 31. – Duna Aréna, ahogyan még nem láttuk ǀ fotókiállítás

Közel háromszázötven pályamű érkezett arra a pályázatra, melyen az építészet iránt érdeklődő fotósok újszerű, kreatív látásmóddal mutatják be a hétvégén véget ért FINA vizes világbajnokság központi létesítményét, a Duna Arénát. A neves szakemberekből álló zsűri két első, három második és három harmadik helyezést szavazott meg a nyolcvanhat pályázó részvételével lezajlott fotópályázaton, melyet a Duna Aréna építését is irányító Fürjes Balázs kormánybiztos és a Magyar Művészeti Akadémia hirdetett meg. A március 2-ig látogatható fotókiállítás megnyitója 2018. január 31-én lesz a Városház Galériában.

2018. január 29. – CodeX [tárgyak, jelenségek] 2018 ǀ fotóművészeti kiállítás

Barta Zsolt Péter fotóművész, az MMA levelező tagja kiállítása nyílik meg az Artphoto Galériában, megnyitja Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja. A megnyitó időpontja: 2018. január 29., 18.00 óra, helyszín: Artphoto Galéria.

2018. január 28. – Megérthető zene ǀ romantikus avantgarde

A Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar előadása a Zeneakadémián. Elhangzik Dubrovay László zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Concerto romantico című műve. Közreműködik zongorán Balázs János, az MMA Zeneművészeti Tagozatának ösztöndíjasa, előad és vezényel: Hollerung Gábor.
Időpont: 2018. január 28., 11.00 óra, helyszín: Zeneakadémia.

2018. január 27. – Szemadám György tárlatvezetése a Műcsarnokban

Szemadám György festőművész, az MMA elnökségi tagjának tárlatvezetése az EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején, valamint a Félárnyékban | Szemadám György félig elfeledett művészekre emlékezik című kiállításon.

2018. január 26. – #Magyar Kincsek – Concerto Budapest

A Concerto Budapest #Magyar Kincsek bérletének második hangversenyén Erkel, Kodály és Liszt művei mellett Dubrovay László Kettősversenye szólal meg a Pesti Vigadó Dísztermében Medveczky Ádám vezényletével.

2018. január 26. – A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig ǀ Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara ǀ kiállítás

A Magyar Művészeti Akadémia, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kiállításának megnyitója a Pesti Vigadóban. A kiállítást megnyitja: prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, Schrammel Imre keramikusművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja.

2018. január 25. – Új elnökség – mi marad, mi változik?

A Magyar Zenei Tanács tizenötödik teadélutánjának vendége Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, akivel Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja, a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja beszélget az MMA tevékenységéről és célkitűzéseiről.
 

2018. január 23. – Emlékezés Erdélyi János költőre a PIM-ben

A magyar kultúra napja programjaként a költő halálának 150. évfordulója alkalmából T. Erdélyi Ilona irodalomtörténésszel, a költő unokájával és Tátrai Zsuzsanna néprajztudóssal beszélget Kaszap-Asztalos Emese irodalmi muzeológus a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent, Erdélyi János népköltési gyűjteménye alapján készült "...a népek ajkiról eltanulva... " című kötetről (szerkesztette: Demjénné Kovács Erna).

2018. január 23–28. – BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival-t (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Cinema City Arénában rendezik meg, kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. január 23. ǀ 10.00 – A felsőoktatás nemzetköziesedése – különös tekintettel a művészeti felsőoktatásra ǀ konferencia

A felsőoktatás a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel rendelkezik, így a jövőre vonatkozóan meghatározó, hogy feltérképezzük a hazánkban tanulmányokat folytató külföldi hallgatók motivációit, értékközvetítő szerepüket. A hazánkban tanulmányokat folytató külföldi hallgatók viszik hírünket a világban, ezért fontos, hogy megismerjük, hogyan látnak minket, magyarokat a külföldről érkezők, milyennek ítélik meg oktatási rendszerünket, mennyiben felel meg nemzetközi szinten oktatásunk struktúrája, színvonala, melyek az erősségeink, és melyek azok a területek, amelyek még kihívásokban bővelkednek. A konferencia – az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az Európai Tudományos, Oktatási és Kutató Intézet (ETOKI Kft-vel) közös együttműködés keretében – az említett kérdésekre keresi a választ, ismertetve a hazai nemzetközi mobilitás eredményeit, kutatási tapasztalatait, különös figyelemmel a művészeti felsőoktatásra.

2018. január 22. – Kárpát-medence feketén-fehéren ǀ fotókiállítás

Kaiser Ottó fotóművész, az MMA köztestületi tagjának kiállítása a budapesti városházán, amit Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, a nemzet művésze nyit meg. Közreműködik: Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész.

2018. január 22. ǀ 17.00 – Tárlatvezetés – Gyulai Líviusz grafikusművésszel

Mesék álló- és mozgóképeken. Tárlatvezetés Gyulai Líviusz kiállításán a Vigadó Galéria V. emeletén. A tárlatvezetésen a kiállításra váltott jeggyel, továbbá előzetes, online regisztrációval lehet részt venni.

// ]]>