2017. december 4. | 19.30 – Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje

Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész önálló estjével Mécs László papköltő, premontrei szerzetesnek kíván méltó emléket állítani. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad.

2017. november 30. | 19.30 – Pécs hangjai – A Zeneművészeti Intézet kamarahangversenye

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének őszi kamarakoncert-sorozata ezúttal a Magyar Művészeti Akadémia székházába, a Pesti Vigadóba látogat. A hangversenyen az Intézet művésztanárai és hallgatói lépnek fel. A műsorban ősbemutató is szerepel: Tóth Péter – az MMA rendes tagja – Cantata Universalis című műve a pécsi zenei felsőoktatás 50. évfordulójára készült, a művet Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli, meghívott vendég: Francesca Provissionato, mezzoszoprán.

2017. november 29. ǀ 19.30 – Piros Ildikó: Abigél titkai

Az MMA Színházművészeti Tagozatának szervezésében a Pesti Vigadóban részletek hangzanak el Szabó Magda írónő csodálatos életművéből születésének 100. évfordulója alkalmából, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában.

2017. november 27–28. – Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben ǀ konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának konferenciája a Műcsarnokban. Köszöntőt mond Vashegyi György, az MMA elnöke. A részletes programot tartalmazó meghívó itt érhető el.

2017. november 23-tól – Take Brahms ǀ Hangversenysorozat az Urániában

A Sinfonietta Pannonica Ensemble és vendégei hat koncertből álló sorozatának első előadása az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében november 23-án, 19.30 órai kezdettel. Rendezője és művészeti vezetője Szabó Péter, Liszt-díjas gordonkaművész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja.

2017. november 23. – Kaesz Gyula (1897–1967) emlékkiállítása

A Tomory Lajos Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a Magyar Belsőépítész Egyesület Kaesz Gyula (1897–1967) építész, belsőépítész, grafikus című emlékkiállítása a Pavilon Galériában (1183 Budapest, Kossuth tér). A 2018. január 15-ig tartó kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum anyagából valósul meg, amelyet magánszemélyektől kölcsönzött műtárgyak egészítenek ki.

2017. november 22. ǀ 18:00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék ǀ Jókai Anna író

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról. A 2017 őszén folytatódó programsorozatban ezúttal Jókai Anna író, az MMA néhai tagjának portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. november 22. – A Trianoni Szemle legújabb számának bemutatója

A Trianoni Szemle IX. évfolyam 2017. évi 3–4. számának bemutatója. A rendezvényen közreműködik Juhász Zoltán népzenekutató, népzenész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

2017. november 21. – Keddi kaleidoszkóp | Dávid Katalin művészettörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Dávid Katalin művészettörténésszel, az MMA rendes tagjával Fekete György belsőépítész, az MMA tiszteletbeli elnöke beszélget.

2017. november 20. | 19.30 – Héttorony Fesztivál Gála | Dresch Mihály-nagykoncert

A 2017. november 9. és 20. között zajló Héttorony Fesztivál rendezvénysorozat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével.

2017. november 19. – A KÓTA ünnepi hangversenye Orbán György 70. születésnapja alkalmából

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémián a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) rendezésében. A Budapesti Monteverdi Kórus előadását Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja vezényli.

2017. november 18. – Mihalovich-dalest a Zeneakadémián

A 175 éve született zeneszerzőre, Mihalovich Ödönre, a Zeneakadémia rektorára előadással emlékeznek a szervezők. Művészeti vezető: prof. em. Ks. Marton Éva operaénekes, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja. Az eseményt az MMA támogatja.

2017. november 18-tól – Palotás József szobrászművész kiállítása

Palotás József szobrászművész 1972 óta a kortárs magyar művészet aktív résztvevője, a szobrászat minden ágazatában tevékenyen dolgozó művész. Kisplasztikáival és középméretű szobraival, domborműveivel és érmeivel rendszeresen szerepel tárlatokon, és emellett számos monumentális alkotása is megvalósult szerte Magyarországon. A kiállítás 2018. január 14-éig lesz látható a Vigadó Galériában.

2017. november 17. – Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és próza-összeállítás hangzik el neves művészek előadásában. A kétrészes előadóesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából mások mellett Albert Gábor, Illyés Gyula, Jókai Anna, Lászlóffy Aladár, Oláh János és Reményik Sándor és további kortárs magyar írók verseiből, prózáiból hangzanak el részletek. Emellett irodalmi beszélgetésekkel, zenei összeállításokkal várják a szervezők a közönséget. | meghívó

2017. november 17. – Utam végén visszanézek... ǀ Kóka Rozália életműestje

Kóka Rozália Magyar Örökség díjas mesemondó, énekes, néprajzkutató, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagja előadóestje a Polgárok Házában.

2017. november 17. | 11.00 – A Magyar Művészeti Akadémia új kiadványainak bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának könyvsorozata két új kötettel bővült. Sas Péter: Kós Károly című könyvének, valamint Tóth Péter Pál: A Gulyás testvérek című könyvének bemutatóját az MMA székháza, a Pesti Vigadó, Makovecz termében (1051 Budapest, Vigadó tér 2., IV. emelet) tartjuk 2017. november 17-én (pénteken), 11 órakor. | A meghívó itt tölthető le.

2017. november 16–17. – „A remény évei" – A hatvanas–hetvenes évek művészete / értékrendek / lemaradáskomplexus

Konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A kétnapos konferencia a „lemaradáskomplexus" fogalmát és az ezzel való szembenézést állítja középpontba a hatvanas évek művészetének vizsgálatával. A szervezők szándéka a helyi művészeti értékek erősítése, a kánon, az értékrendek tisztázásához való hozzájárulás. Koncepció: Csáji Attila képzőművész, az MMA rendes tagja. | Részletes program itt.

2017. november 15. – „Nemzedékről nemzedékre" – in memoriam Kodály Zoltán

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának népzene-oktatási módszertani konferenciája és emlékkoncert a Pesti Vigadóban. | Részletes program.

2017. november 14. – „Mozgó dó…" – szimpózium

A Pesti Vigadóban a Kodály-emlékévhez kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos szimpóziumának célja a Kodály-módszer értelmezése a XXI. században.

2017. november 12. | 19.30 − „… de legszebb virág a haza szent szerelme!" | Arany János-dalest

Kevesen tudják, hogy egyik legnagyobb költőnk Arany János csodálatos prózai költeményei mellett dalokat is írt. Kodály Zoltán úgy vélekedett, hogy „… nemcsak Aranyt, a kort sem érthetjük meg e dalok ismerete nélkül". Az esten fiatal operaénekesek szólaltatják meg ezeket a műveket, kiegészítve Kodály, Ligeti, Mosonyi és Mihalovich szerzeményeivel, valamint két új dal ősbemutatóját is meghallgathatja az érdeklődő közönség. Az Arany János-dalest az Arany Emlékév programsorozat része.

// ]]>