2017. december 14. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | Honnan és hová – Arany János költészete

A Szigligeti Színház Nagyvárad társulata az Arany János verseiből készített előadásával nem csupán egy Szalontától Budapestig vezető életutat tár fel, de felmutatja azt a rendkívüli személyiséget, aki úgy volt az egyik leginkább magyar – nehezen fordítható – költőnk, hogy műveltsége, világlátása, műfordításai és páratlanul gazdag költészete igazi univerzális világpolgárrá avatta.

2017. december 13. – Aracs folyóiratbemutató Zentán

A délvidéki Aracs folyóirat Álom hava különszámának zentai bemutatója 2017. december 13-án lesz az Alkotóházban. Fellépnek Bicskei Zoltán filmrendező, valamint az Aracs, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának szerkesztőbizottsági tagjai. | meghívó

2017. december 10. | 19.30 – Tokody 40 – Bel canto

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ünnepli 2017-ben. A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad ad otthon az estének, és ez alkalommal a bel canto műfaj gyöngyszemei hallhatók a művésznő szerkesztésében és előadásában: Rossini, Bellini és Donizetti csodás dallamaiból válogatva. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád.

2017. december 6. – EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején | Műcsarnok

A Műcsarnokban, az MMA intézményében nyílik és 2018. január 28-ig látogatható az az öt kiállítás, amely „félárnyékban" maradt életműveket emel újra a fénybe, hogy megvizsgálja a művészet szocializmusban elfoglalt helyzetét, az alkotók művészeti és életstratégiáit, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira. A tárlat visszatekintés Blaskó János; Gadány Jenő; Jakobovits Miklós képzőművész, művészeti író, az MMA néhai tagja; Karátson Gábor író, festőművész, az MMA néhai tagja; valamint Bocz Gyula; Cerovszki Iván; Csutoros Sándor; Dombay Győző; Lisziák Elek; Ócsai Károly; Szeift Béla művészetére.

2017. december 5. – Keddi kaleidoszkóp | Béres Ilona színművész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Béres Ilona színművésszel, a nemzet művészével, az MMA rendes tagjával Huszár Orsolya beszélget.

2017. december 5. – 2018. január 22.– Két dallam ǀ Penkala Éva és Scherer József kiállítása

Penkala Éva textilművész és Scherer József formatervező művész – az MMA rendes tagja – művészházaspár. Életútjuk, ahogy személyük, mint a jin és jang kapcsolódik össze. Közös kiállításuk a Vigadó Galériában lesz látható.

2017. december 4. | 19.30 – Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje

Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész önálló estjével Mécs László papköltő, premontrei szerzetesnek kíván méltó emléket állítani. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad.

2017. december 3. – 2018. január 22. – Szatyor Győző életmű-kiállítása

Szatyor Győző a 20. század hetvenes éveiben indult „nomád nemzedék" következetes alkotó egyénisége. Életmű-kiállításán többek között a faművességben használatos tárgyak, bútorok és hangszerek láthatók. Grafikai sorozataiban a Kodolányi-regényekhez készített rajzok, a finn Kalevala hangulatát tükröző grafikái és az alföldi táj, valamint az ormánsági falvak egykori, már lepusztult emlékeit megidéző alkotásai láthatók. Szobrászati tevékenységét a Kalevalához készített művek, a különböző fákból összeépített, kovácsoltvas és fa kombinációjú szerkezetek és a domborművek jelentik. Nagyméretű köztéri munkái, játszóterek, kapuk, haranglábak, kilátók nagyméretű fotókon kerülnek bemutatásra.

2017. december 1. | 16.00 – Kósa Ferenc filmrendező 80

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata Kósa Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja 80. születésnapja alkalmából ünnepi délutánt rendez, melyen levetítik az MMA megbízásából róla készült Őrizd az embert című portréfilmet. A vetítést követően Kósa Ferenc pályájáról Sára Sándor operatőr, filmrendező, az MMA rendes tagja, Lugossy László filmrendező, az MMA rendes tagja és Pörös Géza filmtörténész beszélget.

2017. november 30. | 19.30 – Pécs hangjai – A Zeneművészeti Intézet kamarahangversenye

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének őszi kamarakoncert-sorozata ezúttal a Magyar Művészeti Akadémia székházába, a Pesti Vigadóba látogat. A hangversenyen az Intézet művésztanárai és hallgatói lépnek fel. A műsorban ősbemutató is szerepel: Tóth Péter – az MMA rendes tagja – Cantata Universalis című műve a pécsi zenei felsőoktatás 50. évfordulójára készült, a művet Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli, meghívott vendég: Francesca Provissionato, mezzoszoprán.

2017. november 30. – Asztali beszélgetések… – vendég: Vásáry Tamás

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a nemzet művésze lesz a vendége az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum következő disputájának, beszélgetőtárs Galambos Ádám evangélikus teológus.

2017. november 29. ǀ 19.30 – Piros Ildikó: Abigél titkai

Az MMA Színházművészeti Tagozatának szervezésében a Pesti Vigadóban részletek hangzanak el Szabó Magda írónő csodálatos életművéből születésének 100. évfordulója alkalmából, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész előadásában.

2017. november 27–28. – Keleti hatások és motívumok a magyar művészetben ǀ konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának konferenciája a Műcsarnokban. Köszöntőt mond Vashegyi György, az MMA elnöke. A részletes programot tartalmazó meghívó itt érhető el.

2017. november 26. – Budapesti Vonósok 40

Még a Zichy-kastély vezetőjeként fogadta be negyven évvel ezelőtt Merényi Judit a fiatal kamarazenekart, s aztán természetes volt, hogy együtt jöttek az Óbudai Társaskörbe is, ahol otthonra leltek. Családtagnak érzik magukat itt – volt, aki az esküvőjét is itt tartotta. Botvay Károly Kossuth-díjas gordonkaművész, az MMA rendes tagja az első pillanattól kezdve művészeti vezetőként kíséri az együttes működését, mai napig is tanácsokkal segítve őket. Baráti-családi közösségről van szó, amelyet Pilz János koncertmester személyisége és szakmai igényessége is erősít. Az ünnepi esten a zenekar barátai felidézik a legszebb közös pillanatokat, az együttes pedig gyönyörű muzsikával ajándékozza meg az ünneplő egybegyűlteket.

2017. november 23-tól – Take Brahms ǀ Hangversenysorozat az Urániában

A Sinfonietta Pannonica Ensemble és vendégei hat koncertből álló sorozatának első előadása az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében november 23-án, 19.30 órai kezdettel. Rendezője és művészeti vezetője Szabó Péter, Liszt-díjas gordonkaművész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja.

2017. november 23. – Kaesz Gyula (1897–1967) emlékkiállítása

A Tomory Lajos Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és a Magyar Belsőépítész Egyesület Kaesz Gyula (1897–1967) építész, belsőépítész, grafikus című emlékkiállítása a Pavilon Galériában (1183 Budapest, Kossuth tér). A 2018. január 15-ig tartó kiállítás a Magyar Építészeti Múzeum anyagából valósul meg, amelyet magánszemélyektől kölcsönzött műtárgyak egészítenek ki.

2017. november 22. ǀ 18:00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék ǀ Jókai Anna író

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról. A 2017 őszén folytatódó programsorozatban ezúttal Jókai Anna író, az MMA néhai tagjának portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. november 22. – A Trianoni Szemle legújabb számának bemutatója

A Trianoni Szemle IX. évfolyam 2017. évi 3–4. számának bemutatója. A rendezvényen közreműködik Juhász Zoltán népzenekutató, népzenész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

2017. november 21. – Keddi kaleidoszkóp | Dávid Katalin művészettörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Dávid Katalin művészettörténésszel, az MMA rendes tagjával Fekete György belsőépítész, az MMA tiszteletbeli elnöke beszélget.

2017. november 20. | 19.30 – Héttorony Fesztivál Gála | Dresch Mihály-nagykoncert

A 2017. november 9. és 20. között zajló Héttorony Fesztivál rendezvénysorozat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével.

// ]]>