2018. január 26. – #Magyar Kincsek – Concerto Budapest

A Concerto Budapest #Magyar Kincsek bérletének második hangversenyén Erkel, Kodály és Liszt művei mellett Dubrovay László Kettősversenye szólal meg a Pesti Vigadó Dísztermében Medveczky Ádám vezényletével.

2018. január 5. és 6. – PERÉNYI 70 – Dvořák / Schumann (Concerto Budapest & Perényi Miklós)

„A zenei megszólalásnak az az eszménye született újjá, amelyet a platóni ideák honából Pablo Casals hozott emberlakta földünkre… Ez a hang a semmiből érkezik, és ahogy kiteljesedik, az egész világegyetemet átfogja…" Ezekkel a szavakkal magasztalta egykor Perényi Miklós művészetét a nagy kritikus, Kroó György, és a cselló szerény zsenijének játéka azóta is mindmáig hasonló elragadtatást vált ki az ily emelkedett megfogalmazások terén talán kevésbé fantáziadús hallgatók tömegéből is. A csodálatos muzsikus 70. születésnapját köszönti ez a program, amelynek túlnyomó részét Antonín Dvořák három szerzeménye alkotja majd.

2017. december 20. ǀ 11.00 – Magyar forgatókönyvírók ǀ kötetbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017. december 20-án 11 órakor mutatja be a Documenta Artis könyvsorozat most megjelent 1. kötetét Magyar forgatókönyírók I. címmel.
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017-ben indította útjára Documenta Artis című sorozatát. Az első kötet tizennyolc ismert és elismert magyar forgatókönyvírót szólaltat meg.

2017. december 19. – Világörökség 2017 konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia és a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága konferenciát szervez a Pesti Vigadó Makovecz termébe. Téma: a világörökség-védelem aktuális kérdései. Kezdés: 2017. december 19. (kedd) 9.00 óra.

2017. december 16. – Olasz Ferenc fotóalbumának bemutatója Keszthelyen

Aquila Jánosról, a XIV. században alkotott freskófestőről és építészről jelentetett meg új albumot Olasz Ferenc fotográfus, az MMA levelező tagja. A kiadványt Papp Lajos szívsebész professzor méltatja, előadására és a könyvbemutatóra Keszthelyen, a Balaton Színházban kerül sor.

2017. december 15–22. – A Gyermekfilharmónia adventi hangversenysorozata

A turnét a Gyermekfilharmónia Alapítvány szervezte, aminek keretében a szentegyházasfalvi együttes Haáz Sándor zenetanár, az MMA rendes tagja vezetésével több magyarországi, valamint német és osztrák helyszínen lép fel.

2017. december 15. – Koszorú ǀ Kárpáti Tamás kiállítása

Kárpáti Tamás festőművész, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitója a San Marco Galériában. A tárlat 2018. január 26-ig hétköznap 9–16 óráig ingyenesen látogatható.

2017. december 14. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | Honnan és hová – Arany János költészete

A nagyváradi Szigligeti Színház társulata az Arany János verseiből készített előadásával nem csupán egy Szalontától Budapestig vezető életutat tár fel, de felmutatja azt a rendkívüli személyiséget, aki úgy volt az egyik leginkább magyar – nehezen fordítható – költőnk, hogy műveltsége, világlátása, műfordításai és páratlanul gazdag költészete igazi univerzális világpolgárrá avatta.

2017. december 14. ǀ 17.00 – Mi a modern?

A MÉSZ-székház Ybl termében a CSÜTI következő alkalmán a modernség tágabb értelmezéseinek lehetőségéről Keserü Katalin művészettörténész tart előadást.

2017. december 13. – KAPU ǀ Kiállítás a MANK Galériában

A MAOE Képzőművészeti Tagozatának "KAPU" című kiállítása a MANK Galériában 2017. december 13–31. között. A kiállítást Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja köszönti. Megnyitja Baky Péter festőművész, a tárlat kurátora. A kiállítás támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. december 13. – Hitel-est ǀ Kondor Béla

A MOM Kulturális Központban Kondor Béla-emlékestet rendeznek a Hitel folyóirat estjeinek keretében, amelyen közreműködik Ágh István költő, az MMA rendes tagja, Nagy András és Nagy Gábor. A művész verseit Pálfy Margit mondja el.

2017. december 13. – Aracs folyóiratbemutató Zentán

A délvidéki Aracs folyóirat Álom hava különszámának zentai bemutatója 2017. december 13-án lesz az Alkotóházban. Fellépnek Bicskei Zoltán filmrendező, valamint az Aracs, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának szerkesztőbizottsági tagjai. | meghívó

2017. december 12. – Pódiumbeszélgetés Callmeyer Ferenc építésszel

A Lechner Tudásközpont Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozatának hatodik alkalmával Callmeyer Ferenc építőművészt, az MMA levelező tagját fordulatokban gazdag, változatos életéről, és az általa személyesen megélt XX. századi magyar történelemről kérdezi Mészáros Ábel.

2017. december 12. – Szatyor Győző 70. születésnapi estje

Szatyor Győző Kós Károly-díjas faműves szobrász, grafikus, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2017 decemberében tölti be 70. életévét. Születésnapjára jelent meg A kézművesség dicsérete című jubileumi kötet, melynek bemutatóját december 12-én 17 órától tartják a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi István tér 78., 7621). meghívó

2017. december 10. | 19.30 – Tokody 40 – Bel canto

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ünnepli 2017-ben. A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad ad otthon az estének, és ez alkalommal a bel canto műfaj gyöngyszemei hallhatók a művésznő szerkesztésében és előadásában: Rossini, Bellini és Donizetti csodás dallamaiból válogatva. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád.

2017. december 10. – Szokolay Sándor – Hogy is kezdődött? | könyv-, kotta- és lemezbemutató

Hogy is kezdődött? címmel Szokolay Sándor zeneszerző diákéveiből származó levélgyűjtemény jelent meg a Legend Art Kiadó gondozásában. A levelek az édesapa, Szokolay Bálint hagyatékából kerültek elő. A fiatal Szokolay 1947-ben kezdte zenei tanulmányait a legendás Békés-tarhosi Énekiskolában. Leveleiben részletesen beszámolt élete alakulásáról Orosházán élő családjának. A háború utáni évek nehézségeivel küzdő család és iskola hétköznapjait ismerheti meg az olvasó a derűs, tanulságos, szívhez szóló olvasmányból Szokolay közvetlen stílusában. A könyvhöz tartozó CD-mellékleten Szokolay korai zongoraművei hallhatók Boros Misi előadásában. A CD-n elhangzó művekből a család külön kottát is kiad Szokolay Sándor: Zene-bona címmel.A bemutatót a Müpa Üvegtermében 2017. december 10-én vasárnap délután 16 órakor tartják Boros Misi közreműködésével, a műsort dr. Batta András vezeti. | meghívó

2017. december 9. – Mesélő Kamara – Jancsi és Juliska ǀ Kamarazenei koncert

Az Erkel Színházban a 2017/18-as évadhoz kapcsolódó hangversenyen vezényel Kovács Zoltán Erkel-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja.

2017. december 8. – Rejtekerdő ǀ Csíkszentmihályi Róbert kiállítása

A szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílik meg Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlat 2017. december 8-tól 2018. február 4-ig látogatható.

2017. december 7. – Németh László ǀ könyvbemutató

A Magyar Napló Kiadó mutatja be a Németh László: Tények, titkok, varázslatok – Írások a magyar irodalomról III. című könyvet. A kötetről Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélget a szerzővel, Ekler Andreával.

// ]]>