2018. június 22. – július 29. – Kulisszatitkok ǀ Színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával. A Pesti Vigadóban június 22. és július 29. között látogatható tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba. A kiállításon mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

2018. június 7. – július 29. – A NYERSről szolidan ǀ Bogdándy Szultán és Toldi Miklós tárlata

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tárlata a Vigadó Galériában Bogdándy Szultán és Toldi Miklós műveiből.

2018. június 2–3. – A magyar hegedű ünnepe

Koncertek, hangszerkiállítás és bemutató

2018-ban éppen 10 éve lesz, hogy első ízben rendeztem meg a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, melynek akkori helyszíne a Régi Zeneakadémia volt. Azóta ez az esemény sorozattá vált és évről évre bemutattam a hazai fiatal hangszerkészítő generációt, akik világszínvonalú munkát végeznek egyre több elismerést aratva. Az idők során a tematika tovább bővült, más művészeti ágak csatlakozásával vált sokszínűvé. 2018-ban a hangszerkiállításhoz több művészeti ágat magába foglaló események kapcsolódnak, immár kétnapos hegedű-ünneppé emelve a Pesti Vigadóban megrendezendő fórumot. (Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja)
A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata rendezvénye.

2018. június 2. – július 29. – Téralakítás szabad kézzel

A Magyar Belsőépítész Egyesület (MABE) kiállításán a magyar építőművészet olyan részének bemutatását tűztük ki célul, amely a magyar téralkotás eddig még rejtett területe. A magyar belsőépítészet értékeit szeretnénk a felszínre hozni azért, hogy a belsőépítészek által készített rajzokon keresztül megmutassuk munkájuk szerepét és jelentőségét az ember által használt tér formálásában.
A tárlat áttekintés arról, hogyan változott az elmúlt hetven évben a belsőépítész tervező víziójának, a belső tér kialakításának rajzon keresztüli megragadása és ábrázolása. A belsőépítész közösség ezzel a kiállítással járul hozzá a magyar építőművészet kulturális örökségéhez.

2018. május 31. ǀ 19:00 – Kobzos Kiss Tamás-emlékkoncert

Kobzos Kiss Tamás, az MMA néhai tagja emlékére az Óbudai Társaskörben rendeznek koncertet zenésztársai, egykori tanítványai és az Óbudai Népzenei Iskola tanárai.

2018. május 31. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Bán Ferenc építőművész

A Magyar Művészet Akadémia köztelevízión is futó portrésorozatának – melyben 52 perces, akadémikusokról készült portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készülnek – egyes darabjai időről időre az MMA székházában is vetítésre kerülnek. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának tavaszi programjában ezen a csütörtökön Bán Ferenc építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja építészi munkásságába nyerhetünk bepillantást a róla készült portréfilmen keresztül.

2018. május 29. | 18:00 – Keddi kaleidoszkóp – Kiss Anna, költő

Kiss Anna Kossuth-díjas költővel, a nemzet művészével, az MMA rendes tagjával Ács Margit író, az MMA rendes tagja beszélget a Pesti Vigadóban.

2018. május 25. – július 22. – A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai 2016–2017 ǀ kiállítás

A kamaratárlat a 2016-2017. évben az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített Olajos György és Sulyok Gabriella képzőművészek, Rabóczky Judit Rita és Verebics Ágnes Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Kelemen Károly, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2016. évi díjazottja munkáit mutatja be.

2018. május 25–27. – Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2018. május 25. és 27. között ismét Nemzetközi Természetfilm Fesztivált rendeznek Gödöllőn. A Fesztivál keretein belül 2018-ban a szervezők két filmszemlét tartanak: a Nemzetközi Filmszemlére többek között természeti értékeinket bemutató televíziós produkciókkal, rövidfilmekkel, dokumentumfilmekkel lehetett nevezni, a Kárpát-medencei Filmszemlére pedig olyan alkotásokat vártak, amelyek a Kárpát-medencének, mint Európa egyik különleges klimatikus és geológiai helyének értékeit és kulturális örökségét dolgozzák fel. A Magyar Művészeti Akadémia szakmai együttműködő partnerként járul hozzá a 2018. évi Nemzetközi Természetfilm Fesztivál megvalósításához.

2018. május 25. ǀ 18.00 – In memoriam Páskándi Géza

A nyolcvanöt éve született Páskándi Géza íróra, költőre, az MMA posztumusz tiszteleti tagjára emlékeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Résztvevők: Páskándiné Sebők Anna, Láng Gusztáv irodalomtörténész, Szakonyi Károly író.

2018. május 24. | 19.30 – Rohmann Ditta csellóművész és Vashegyi György karmester

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács Ervin bérletének évadzáró hangversenyén, a Pesti Vigadóban mintegy kétszáz év magyar zenéjéből válogat a régi zene kiemelkedő szakértőjeként és kiváló interpretálójaként számon tartott kitűnő karmester, Vashegyi György. Jegyek még kaphatók!

2018. május 24. | 16.30 – Közelképek írókról | Az MMA kismonográfia-sorozata legújabb köteteinek bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és az MMA Kiadó könyvbemutatóján Sturm László: Vas István | Demeter Zsuzsa: Sigmond István | Márkus Béla: Gál Sándor | Nagy Gábor: Utassy József, valamint Elek Tibor: Grendel Lajos kismonográfiáit mutatjuk be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A könyvbemutató háziaszonya: Ács Margit író, az MMA rendes tagja, a sorozat szerkesztője.

2018. május 23. | 17.00 – Őrizd az embert | Kósa 80 – Kósa Ferenc monográfiájának könyvbemutatója

Kósa Ferenc, a 60-as években indult rendező meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet megújításában. Diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i filmfesztiválon. Munkásságát később is drámai erejű művek fémjelzik. A kötet elemzések, visszaemlékezések, interjúk során keresztül mutatja be a rendező pályáját.

2018. május 23–25. – V. Savaria Filmszemle

A Szombathelyi Médiaközpont 2018-ban is meghirdette a Savaria Filmszemlét. A 2018. május 23–25-i rendezvény a megszokott kategóriákon kívül egy új kiírással és egy szakmai konferenciával is bővül. A dokumentumfilmek, játékfilmek és filmetűdök mellett az idei évben a diákfilmesek pályaművei is versengenek, műfaji megkötés nélkül. A szemlét egy háromnapos szakmai konferencia kíséri „A mozgókép, mint nemzetet, települést, közösséget és személyiséget formáló eszköz" címmel. A Magyar Művészeti Akadémia ahogy korábban, úgy most is támogatja a filmszemlét, a szakmai zsűri munkájában pedig András Ferenc filmrendező, az MMA tagja is részt vesz.

2018. május 22. – Barta Zsolt Péter CodeX kiállítása

Hévízen, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében Barta Zsolt Péter, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja CodeX (Növény) című kiállítását május 22-én, kedden 17 órakor nyitja meg Tényi István, Balázs Béla-díjas filmrendező. A kiállítás megtekinthető május 23-tól június 22-ig, hétfőtől–szombatig, nyitvatartási időben.

2018. május 21. – Pünkösdölés a Műcsarnokban

A Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás kísérőrendezvénye a Műcsarnokban, az MMA intézményében Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja címmel. Ez alkalommal egy minden tekintetben példaadó közösség, a Búzaszem iskola tanárai és diákjai segítenek megismerni és átélni pünkösdi hagyományainkat.

2018. május 19. – június 15. – Egymás mellett ǀ Bocskay Vince és Kuti Dénes közös kiállítása

Bocskay Vince szobrászművész és Kuti Dénes festőművész, az MMA rendes tagjai kiállítása nyílik meg és június 15-ig látogatható az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön.

2018. május 17. – Építészklub

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozat klubjában, a Kecske utcai Makovecz Szalonban májusban a Rudolf Mihály (DLA, az MMA rendes tagja), valamint Balogh Balázs (az MMA köztestületi tagja) építész-páros előadásait lehet meghallgatni. ► További részletek a meghívóban...

2018. május 17. | 16:00 – Palotai János: ÉLET-MŰ | Könyv Benkő Imre fotóművészről

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre fotóművész a dokumentarista fotográfia megkerülhetetlen és egyben összetéveszthetetlen alakja. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent új kötet, Palotai János monográfiája eredeti fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be pályaívét és egyedi hangvételű életművét, melyet mind a szakma, mind a nagyközönség ismer, sőt, elismer. A könyvet az MMA Kiadó a szerző és a művész segítségével mutatja be a FUGA Budapesti Építészeti Központban. ► meghívó

2018. május 17. – július 8. – Szín-Játék | Duncsák Attila festőművész kiállítása

Az ungvári születésű, Kassán élő Duncsák Attila képzőművész – aki korábban murális munkákat készített és üvegművészettel foglalkozott – az utóbbi negyedszázadban készült festményein a színház, a karnevál, a maskarák világa, az álarc alá rejtőzés tematikája és groteszksége dominál. Kiállítása a Vigadó Galériában ezeket a színekkel játszó, metaforikus képeit mutatja meg.

// ]]>