2018. augusztus 23. – szeptember 30. – Panteon – a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteménye

A Székely Nemzeti Múzeum a legjelentősebb határon túli magyar közgyűjtemény. A Vigadóban idén nyáron megszervezett kiállítás kultúrtörténeti jelentőségű, egyedi esemény. Hasonló méretű bemutatóra Trianon óta nem került sor a magyar fővárosban. A kiállítás célja: ízelítőt adni a hazai közönségnek azokról a határon túl megőrzött magyar vonatkozású értékekről, amelyek európai mércével is mérhetők: többek között Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Nagy Albert, Mattis-Teutsch János, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter munkássága kerül bemutatásra.

2018. augusztus 11. – Kéz | Mű | Remek finisszázs program: zene, alkotás, párbeszéd

A nyárutó időszakának két legjelentősebb ünnepéhez – Nagyboldogasszony és Szent István napja – kapcsolódva rendezi meg az MMA intézménye, a Műcsarnok a Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 kiállítás finisszázs programját.

2018. július 29. | 17.00 – Kulisszatitkok | Színház kívül-belül – Finisszázs

Zárul a mintegy 70 színházi iparművész 150 különleges alkotását felvonultató csoportos tárlat és programsorozat a Pesti Vigadóban. A Kulisszatitkok ǀ színház kívül-belül című kiállítás kísérőrendezvénye – találkozás az alkotókkal és a művészekkel.

2018. július 23. | 14.00 – Kettős könyvbemutató: az MMA Kiadó Cs. Szabó László-kiadványai

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó két, közelmúltban megjelent kiadványát is bemutja a Pesti Vigadóban, melyek Cs. Szabó László (1905–1984) író, esszéista életművét hozzák közelebb az olvasóhoz. Az MMA Művészetelméleti Tagozata 2017 októberében rendezte meg emlékülését az író tiszteletére A tág haza címmel. Az ülés előadásainak szerkesztett tanulmányait adta közre az MMA A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei sorozatában. A TÁG HAZA – Cs. Szabó László-emlékkonferencia füzet mellett egy másik kiadványt, a Szakolczay Lajos által szerkesztett HAZAJÁRÓ LÉLEK Cs. Szabó László című könyvet is bemutatjuk. Kötetünkbe Cs. Szabó azon irodalmi témájú, anekdotákkal és személyes jellegű történésekkel átitatott esszéit, portréit, kritikáit, glosszáit válogattuk, melyek a külföldre költöztetett Irodalmi Ujságban jelentek meg 1957-től.

2018. július 14. – Nagy László-nap Iszkázon

Ebben az évben is Nagy László-nap a költő szülőházánál. A koszorúzás után "Aranypénz-térdű szerető" címmel Nagy László énekelt versei és népköltési fordításai Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában. | meghívó

2018. július 13. – Medgyaszay-kiállítás Rimaszombatban

A Medgyaszay István (1877–1959) építőművész munkásságát határon túl bemutató, népszerűsítő kiállítás-sorozat következő állomása Rimaszombat. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteményének épületében megrendezésre kerülő kiállítást Krcho János műemlékvédelmi építész, az MMA rendes tagja nyitja meg, köszöntőt mond Rudolf Mihály építőművész, az MMA rendes tagja. A Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából rendezett kiállítása, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közreműködésével valósul meg.

2018. július 13–15. – Fatemplom Fesztivál

Idén is Fatemplom Fesztivál Magyarföldön. A fesztivál házigazdái: Rátóti Zoltán és Gryllus Dániel.

2018. július 5. – A Bartók Béla XVIII. Nemzetközi Kórusverseny és Folklór Fesztivál nyitóhangversenye

A debreceni Kölcsey Központban este 8 órakor a Bartók Béla XVIII. Nemzetközi Kórusverseny alkalmából a nyitó díszhangversenyen a város felkérésére írott kórusművek ősbemutatói hangzanak fel, köztük Kovács Zoltán Missa Pannonica című művével. A kompozíció a tradícionális latin nyelvű mise szövegére épül, annak négy szakaszát használja fel. Az eseményt az MR3 Bartók Rádió élő adásban közvetíti.

2018. július 5. | 19.00 – Szokolay InspirArt – Virtuózok gálakoncert

A Szokolay InspirArt – SZIA kezdeményezés, az MMA néhai tagja, Szokolay Sándor zeneszerző szellemiségében a fiatalokat szeretné inspirálni, hogy felfedezzék a magukban rejlő tehetséget. A Virtuózok felfedezettjeinek példája mutatja, hogy ez a törekvés már egészen fiatalon megvalósulhat. A koncerten Szokolay Sándor gyermekeknek komponált művei mellett virtuóz és népszerű klasszikus zeneművek szólalnak meg. A hangverseny második felében a SZIA zeneszerző pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására is sor kerül.

2018. június 26. | 16:00 – Ardai Ildikó könyvbemutató | Új Művészet pódiumbeszélgetés a Műcsarnokban

Ardai Ildikó: Székely festékesek a gyakorlatban 19732016 című könyvének bemutatója. Ezt követően a Műcsarnok és az Új Művészet közös programja az intézmény történetéről, feladatköréről, valamint a népművészet és a kortárs művészet lehetséges kapcsolódási pontjairól.

2018. június 24. ǀ 18:00 – Öröktűz I–II. – Portréfilm Reményik Sándorról

Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja új filmjének bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kétrészes portréfilm Reményik Sándor életét, költészetét, hitvallását, hazájához való hűséges viszonyát mutatja be és fel. A film elkészítésében részt vett Blaskó Péter és Oberfrank Pál színművész is.

2018. június 23. | 18:00 – A Budapesti Monteverdi Kórus meglepetéskoncertje

A Múzeumok Éjszakáján a Budapesti Monteverdi Kórus meglepetéskoncertje az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Vezényel többek között Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

2018. június 23. – Múzeumok éjszakája a Műcsarnokban

Szent Iván-napi hagyományok a Kéz | Mű | Remek. Népművészet | Nemzeti Szalon 2018 kiállításhoz kapcsolódóan

Egész napos programsorozat a mese, a párválasztó játékok és varázslások, Szent Iván-i énekek témakörében. A kézműves foglalkozásokon a látogatók megtanulhatják a vessző- és gyékényfonás, a szövés alapjait, egyszerűbb játékokat, dísztárgyakat készíthetnek kiváló mesterek irányításával. A hangszerkiállításon kipróbálhatják az asztalciterát és facimbalmot. Táncokat, gyermekjátékokat, Szent Iván-i énekeket tanulhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Az előadóteremben 11.00 és 13.00 órai kezdettel bábelőadásokkal, 15.00 és 17.00 órakor népzenei koncertekkel, 14.00, 16.00 és 23.00 órakor pedig exkluzív vezetéssel várja az érdeklődőket az MMA intézménye.

2018. június 22. – július 29. – Kulisszatitkok ǀ Színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával. A Pesti Vigadóban június 22. és július 29. között látogatható tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba. A kiállításon mese- és bábfigurák, plakátok, maszkok, jelmezek, plasztikák, bőr- és üvegműves remekek, textilképek, ékszerek, kellékek, valamint különleges díjak és egyedi látványtervek is helyet kapnak.

2018. június 22. – szeptember 30. – Elégia | Huszárik Zoltán rajzai

Kiállítás Huszárik Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró, dramaturg, grafikus rajzaiból a Műcsarnokban, az MMA intézményében.

2018. június 21. ǀ 18.00 – Virrasztás Kányádi Sándor emlékére

Június 21-én 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet tartanak Kányádi Sándor költő emlékére.

2018. június 16. ǀ 19:30 – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségeinek koncertje

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata a Pesti Vigadóban mutatja be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatának hallgatóit. Az esten vezényel Horváth Gábor, az MMA köztestületi tagja.

2018. június 15. | 18:00 – Erkel 125 – emlékmise és hangverseny

Erkel Ferencre emlékeznek a szervezők Erkel Ferenc és Beliczay Gyula műveivel a Mátyás-templomban. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. június 15. | 19:00 – A Transilvania Állami Filharmónia koncertje a Kolozsvári Egyetem dísztermében

Az esten fellép és vezényel Baráti Kristóf hegedűművész, az MMA levelező tagja. Közreműködik Várdai István (cselló és karmester).

2018. június 14. |19:00 – Kortárs korzó – zenekari hangverseny Magyarkanizsán

Első ízben Magyarkanizsán a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Szervező a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely.

// ]]>