2017. november 14. ǀ 9.30 – „Mozgó dó…" – Szimpózium

A Pesti Vigadóban a Kodály-emlékévhez kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos szimpóziumának célja a Kodály módszer értelmezése a XXI. században.

2017. november 7. | 18.00 − Keddi kaleidoszkóp I Beszélgetés Lajta Gáborral

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel műhelybeszélgetéseket szervez neves alkotókkal. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott művész alkotómunkájába, megismerhesse szemléletmódját, törekvéseit, módszereit. Az eseményre ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés, illetve élő színpadi produkciók tesznek teljessé. Ezúttal Lajta Gábor festőművésszel Sinkó István festőművész, művészeti író beszélget a Pesti Vigadóban.

2017. november 6. | 19.30 – Scheuring Kata fuvolaművész és Szabó Marcell zongoraművész koncertje

Folytatódik az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös sorozata, amelyben fiatal tehetségek, a jövő szépreményű muszikusai léphetnek fel a Pesti Vigadó Kamaraszínpadán. Bemutatkoznak a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészei: Scheuring Kata fuvolaművész és Szabó Marcell zongoraművész.

2017. november 5. | 17:00 − Kárpát-medencei Magyarok Zenéje I Koncert

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása. A  Kárpát-medencei Magyarok Zenéje sorozat gálakoncertje a Pesti Vigadóban.

2017. november 3. − 2018. január 28. − Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítása a Vigadó Galériában

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent. Az a stílusbravúr, amellyel a hajdani költőnő fiktív versei mellé odapászította az egyenrangú képi világot, egycsapásra a Tragédiát illusztráló Zichy Mihály meg a Salomét képekké fordító Aubrey Beardsley mellé emelte őt. Kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok. (Orosz István kurátor)

2017. október 31. – 2018. január 7. – PANNON 2017 ǀ Pannonhalmi Zsuzsa kiállítása

A kiállítás a Ferenczy Noémi-díjas keramikus 40 éves alkotófolyamatát mutatja be a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. október 30. | 19.30 – Tokody 40 – Bel canto

Válogatás Rossini, Bellini és Donizetti műveiből

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ünnepli 2017-ben. Az ünnepi márciusi operaházi gálaest után most a Pesti Vigadó Díszterme ad otthon estjének, ez alkalommal a bel canto műfaj gyöngyszemeinek, a művésznő szerkesztésében és előadásában; Rossini, Bellini és Donizetti csodás dallamaiból válogatva. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád.

2017. október 27. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | 75 perc Fábri Zoltán filmrendezőről

100 éve született Fábri Zoltán

Fábri Zoltán
(1917–1994) Kossuth-díjas filmrendező, a 20. századi magyar filmtörténet meghatározó alakja, számos filmfesztivál nagydíjasa, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja. Medgyesi Gabriella az MMA megbízásából készített róla "in memoriam" portréfilmet 2013-ban. A filmet a televíziós sugárzás után az "Akadémikusporték" sorozatban, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozitermében vetítjük.

2017. október 27. – november 26. ǀ Kapuk és zászlók – Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása

Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész Kapuk és zászlók címû kiállítása a Vigadó Galéria Fogadóterében. | meghívó

2017. október 26. – A tág haza | Emlékülés Cs. Szabó László (1905–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata "A tág haza" címmel emlékülést rendez Cs. Szabó László esszéíró, irodalmár, kritikus tiszteletére. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem. Hatalmas életművének változatos fejezeteit idézik az emlékülés előadói: Illyés Mária, Ablonczy Balázs, Falusi Márton, Kucsera Tamás Gergely, Márkus Béla, Papp Endre, Pásztor Zoltán, Petrik Béla, Sárközi Mátyás, Sulyok Miklós.

2017. október 25. – Született Kadarkúton, mestersége építész ǀ Turányi Gábor kiállítása

Turányi Gábor építész, az MMA rendes tagja kiállítása nyílik meg a FUGA-ban, amit november 12-ig tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás az MMA támogatásával valósul meg.

2017. október 24-25. – Közösségi Mozi és Médiaműhely Országos Találkozó

A lakitelki esemény a Közösségi Mozi és Médiaműhely 2016. évi mintaprojektjének záró rendezvénye, támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. október 24. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Jankovics Marcell filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, íróval, az MMA alelnökével Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget.

2017. október 23. – A Budapesti Monteverdi Kórus ünnepi hangversenye

A Forradalom és Szabadságharc áldozataira emlékezve mutatják be a Budapesti Monteverdi Kórus hangversenyét. Vezényel: Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

2017. október 21. – Illényi Katica: Tango Classic

Illényi Katica, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja klasszikus tango zenei koncertet ad a Pesti Vigadó Dísztermében.

2017. október 21. – november 19. ǀ Miniképek – Képpárok ǀ kiállítás a Vigadó Galériában

A Magyar Festészet Napja történetének szerves része a tárlat, melyre évről évre mintegy száz festő kap meghívást, akiknek egy 20×20 cm méretű (vászon) képet kell készítenie. A Pesti Vigadóban megnyíló kiállítást többek között a MANK Nonprofit Kft. szervezi.

2017. október 20. – VII. Magyar Fémművészeti Kiállítás

A B.L.Teremben november 22-ig megtekinthető tárlat bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2017. október 20. – Kert a városban | művészeti szimpózium a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány 2017. október 20-án pénteken 11 órától szimpóziumot rendez Kert a városban címmel a Vigadó Galéria fogadóterében. A szimpózium kert és művészet kapcsolatát vizsgálja; előadást tartanak Őriné Nagy Cecília, D. Udvary Ildikó, N. Dvorszky Hedvig és Wehner Tibor művészettörténészek, továbbá Katona Szabó Erzsébet textilművész és Kodolányi Gyula író. Az eseményen kerül bemutatásra a Kertek 2018 című, Orosz István illusztrációival készült naptár is. | meghívó

2017. október 19. – Szentendrei szobrászbiennálé

Dimenziók címmel nyílik meg a IV. Szobrász Biennále kiállítása a szentendrei MűvészetMalomban. A vendégeket Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója üdvözli, köszöntőt mond Gyürk Dorottya, Szentendre polgármestere, valamint Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, a tárlat kurátora. A kiállítást megnyitja Bán András művészettörténész. A kiállítás 2017. december 3-ig látogatható hétfő kivételével 10.00 órától 17.00 óráig.

2017. október 16. – Reformáció 500 | Kortárs magyar dalok

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében 2017. október 16-án 19.30 órakor rendezik meg a Reformáció 500 Kortárs magyar dalok című koncertet a BMC hangversenytermében (1093 Bp., Mátyás utca 8.).

// ]]>