2017. november 14. – „Mozgó dó…" – szimpózium

A Pesti Vigadóban a Kodály-emlékévhez kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos szimpóziumának célja a Kodály-módszer értelmezése a XXI. században.

2017. november 12. | 19.30 − „… de legszebb virág a haza szent szerelme!" | Arany János-dalest

Kevesen tudják, hogy egyik legnagyobb költőnk Arany János csodálatos prózai költeményei mellett dalokat is írt. Kodály Zoltán úgy vélekedett, hogy „… nemcsak Aranyt, a kort sem érthetjük meg e dalok ismerete nélkül". Az esten fiatal operaénekesek szólaltatják meg ezeket a műveket, kiegészítve Kodály, Ligeti, Mosonyi és Mihalovich szerzeményeivel, valamint két új dal ősbemutatóját is meghallgathatja az érdeklődő közönség. Az Arany János-dalest az Arany Emlékév programsorozat része.

2017. november 10. – Palotás József szobrászművész kiállítása

Palotás József szobrászművész 1972 óta a kortárs magyar művészet aktív résztvevője, a szobrászat minden ágazatában tevékenyen dolgozó művész. Kisplasztikáival és középméretű szobraival, domborműveivel és érmeivel rendszeresen szerepel tárlatokon, és emellett számos monumentális alkotása is megvalósult szerte Magyarországon. Kiállítás 2018. január 14-éig lesz látható a Vigadó Galériában.

2017. november 9. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | A dolgokról egy földi szellemnek

Szilágyi Domokos és Fekete Vince verseiből szerkesztett zenés irodalmi előadás a Kézdivásárhelyi Városi Színház művészeinek a közreműködésével a Pesti Vigadóban. Az előadást követően Fekete Vince költővel, az MMA rendes tagjával Nagy Gábor irodalomtörténész, az MMA rendes tagja beszélget.

2017. november 8. − Akadémikusportrék I Fekete György

A Magyar Művészeti Akadémia Mozi a Vigadóban sorozatában portréfilmeket vetítünk, melyek az MMA megbízásából készülnek akadémikusokról, neves, elhunyt művészeinkről. A sorozat következő eseményén Fekete György belsőépítészről, az MMA tiszteletbeli elnökéről láthatnak portréfilmet, melyet szeptember végén – a művész születésnapjához és a Vigadó Galéria földszintjén látható jubileumi kiállításhoz kapcsolódóan időzítve – a köztelevízió is bemutatott.
 

2017. november 7. | 18.00 − Keddi kaleidoszkóp I Beszélgetés Lajta Gáborral

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel műhelybeszélgetéseket szervez neves alkotókkal. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott művész alkotómunkájába, megismerhesse szemléletmódját, törekvéseit, módszereit. Az eseményre ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés, illetve élő színpadi produkciók tesznek teljessé. Ezúttal Lajta Gábor festőművésszel Sinkó István festőművész, művészeti író beszélget a Pesti Vigadóban.

2017. november 6. | 19.30 – Scheuring Kata fuvolaművész és Szabó Marcell zongoraművész koncertje

Folytatódik az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös sorozata, amelyben fiatal tehetségek, a jövő szépreményű muszikusai léphetnek fel a Pesti Vigadó Kamaraszínpadán. Bemutatkoznak a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészei: Scheuring Kata fuvolaművész és Szabó Marcell zongoraművész.

2017. november 5. | 17:00 − Kárpát-medencei Magyarok Zenéje I Koncert

A Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozása. A  Kárpát-medencei Magyarok Zenéje sorozat gálakoncertje a Pesti Vigadóban.

2017. november 3. − 2018. január 28. − Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítása a Vigadó Galériában

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent. Az a stílusbravúr, amellyel a hajdani költőnő fiktív versei mellé odapászította az egyenrangú képi világot, egycsapásra a Tragédiát illusztráló Zichy Mihály meg a Salomét képekké fordító Aubrey Beardsley mellé emelte őt. Kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok. (Orosz István kurátor)

2017. november 2–5. | Budapesti Klasszikus Film Maraton

A Filmarchívum négynapos nemzetközi archívfilm-fesztivált rendez Budapesten. A programok három helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin moziban zajlanak. A közönség a Maratonon láthatja először a 100 éve született Fábri Zoltán öt alkotását digitálisan restaurálva, melyek közül a nyitófilm a Körhinta lesz.

2017. október 31. – 2018. január 7. – PANNON 2017 ǀ Pannonhalmi Zsuzsa kiállítása

A kiállítás a Ferenczy Noémi-díjas keramikus 40 éves alkotófolyamatát mutatja be a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. október 30. | 19.30 – Tokody 40 – Bel canto

Válogatás Rossini, Bellini és Donizetti műveiből

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ünnepli 2017-ben. Az ünnepi márciusi operaházi gálaest után most a Pesti Vigadó Díszterme ad otthon estjének, ez alkalommal a bel canto műfaj gyöngyszemeinek, a művésznő szerkesztésében és előadásában; Rossini, Bellini és Donizetti csodás dallamaiból válogatva. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád.

2017. október 27. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | 75 perc Fábri Zoltán filmrendezőről

100 éve született Fábri Zoltán

Fábri Zoltán
(1917–1994) Kossuth-díjas filmrendező, a 20. századi magyar filmtörténet meghatározó alakja, számos filmfesztivál nagydíjasa, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja. Medgyesi Gabriella az MMA megbízásából készített róla "in memoriam" portréfilmet 2013-ban. A filmet a televíziós sugárzás után az "Akadémikusporték" sorozatban, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozitermében vetítjük.

2017. október 27. – november 26. ǀ Kapuk és zászlók – Szávoszt Katalin keramikusművész kiállítása

Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész Kapuk és zászlók címû kiállítása a Vigadó Galéria Fogadóterében. | meghívó

2017. október 26. – A tág haza | Emlékülés Cs. Szabó László (1905–1984) tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata "A tág haza" címmel emlékülést rendez Cs. Szabó László esszéíró, irodalmár, kritikus tiszteletére. Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó, Makovecz terem. Hatalmas életművének változatos fejezeteit idézik az emlékülés előadói: Illyés Mária, Ablonczy Balázs, Falusi Márton, Kucsera Tamás Gergely, Márkus Béla, Papp Endre, Pásztor Zoltán, Petrik Béla, Sárközi Mátyás, Sulyok Miklós.

2017. október 25. – Haris László – Párhuzamos utak

Haris László Párhuzamos utak című kiállítása 2017. október 25. és november 12. között a Fészek Művészklubban (Bp. VII., Kertész u. 36.).

2017. október 25. – Született Kadarkúton, mestersége építész ǀ Turányi Gábor kiállítása

Turányi Gábor építész, az MMA rendes tagja kiállítása nyílik meg a FUGA-ban, amit november 12-ig tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás az MMA támogatásával valósul meg.

2017. október 24-25. – Közösségi Mozi és Médiaműhely Országos Találkozó

A lakitelki esemény a Közösségi Mozi és Médiaműhely 2016. évi mintaprojektjének záró rendezvénye, támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. október 24. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp ǀ Jankovics Marcell filmrendező

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, íróval, az MMA alelnökével Buglya Sándor filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője beszélget.

2017. október 23. – A Budapesti Monteverdi Kórus ünnepi hangversenye

A Forradalom és Szabadságharc áldozataira emlékezve mutatják be a Budapesti Monteverdi Kórus hangversenyét. Vezényel: Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

// ]]>