2017. május 27. – Nyitott ház rendezvény a Pesti Vigadóban

Kodály Zoltánhoz és a zenei neveléshez kötődő ingyenes kulturális programok állnak az idei Nyitott ház rendezvény középpontjában május 27-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.

2017. május 17. ǀ 18.00 – Akadémikusportrék ǀ Medveczky Ádám karmester

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán Medveczky Ádámról, az MMA rendes tagjáról készített portréfilmet láthatja a közönség. A belépés díjmentes.

2017. május 15. – Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Tavaszi Irodalmi Gálája vers- és prózaösszeállítást mutat be legnevesebb színészeink előadásában Füzesi Magda, Jókai Anna, Czakó Gábor, Gál Sándor, Kodolányi Gyula, Serfőző Simon és Tornai József műveiből.
A gála második része 200 éve született nagy költőnk, Arany János emléke előtt tiszteleg kortárs írók, költők műveivel, és Arany János legszebb verseiből készült versszínpadi összeállítással.

2017. május 13., 14. – Pastorale bérlet IV/4. – Délszláv népzene és néptánc

Apáról fiúra – avagy három generáció muzsikál

A Magyar Művészeti Akadémia és a Zuglói Filharmónia összművészeti Pastorale sorozatának már második éve otthona a Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó. Műsorvezető: Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA levelező tagja.

2017. május 13. – június 12. – Somos Miklós-emlékkiállítás

Somos Miklós (1933–2009) emlékkiállítása a Vigadó Galéria alsó szintjén. A Magyar Művészeti Akadémia ezzel a kiállítással tiszteleg posztumusz tiszteleti tagjának, Somos Miklós festőművésznek.

2017. május 11. | 19.30 – Szó • szín • játék | Bereményi Géza: Irén levele

Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb, legszínesebb egyénisége. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium c. családregényében jelent meg 1978-ban. Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. Pál Hunor több karaktert is megformál: egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit.

2017. május 10. – Hitel-est az MMA támogatásával

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló Hitel-esten a 150 éve történt kiegyezésről beszélget Tőkéczki László történész és Wodianer-Nemessuri Zoltán író. Az est második részében filmbemutatóra kerül sor: Eljutok-e még a víz jó ízéhez? Ágh István 1956-os emlékei.

2017. május 9. – Keddi kaleidoszkóp | Kecskeméttől Izlandig

A stúdióépítő művész
Probstner János keramikusművésszel F. Orosz Sára keramikusművész beszélget. 2017 tavaszán a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által szervezett műhelybeszélgetés-sorozat harmadik évfolyamában a műhelybeszélgetéseket kéthetente keddenként 18.00 órától tartják a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2017. május 7. – A Budapesti Monteverdi Kórus jubileumi hangversenye

A 45 éves Budapesti Monteverdi Kórus jubileumi hangversenye, vezényel Kollár Éva, az MMA rendes tagja, a kórus alapító karnagya.

2017. május 6. – Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadó

Negyedik alkalommal adják át a 2007-ben elhunyt Nagy Gáspár költő, az MMA posztumusz tiszteleti tagja tiszteletére alapított irodalmi és művészeti díjat. A Nagy Gáspár Alapítvány szervezésében idén, a költő halálának 10. évfordulóján szülőfalujában, Bérbaltaváron ünnepélyes díjátadó ünnepséget tartanak, ahol Nagy Gábor költő, író, műfordító, az MMA rendes tagja bemutatja a költő válogatott verseinek Örökölt kert című CD-kiadványát. | A program meghívója itt érhető el.

2017. május 6. – augusztus 28. – Miskolci Grafikai Triennále 2017

A Miskolci Grafikai Triennále megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A válogató zsűri tagja Stefanovits Péter és Szurcsik Jószef. A triennále díjait – köztük a Magyar Művészeti Akadémia díját – 2017. május 6-án adják át.

2017. május 5. – Véssey Gábor tárlata

A balassagyarmati Horváth Endre Galériában látható 2017. május 5. és június 22. között Véssey Gábor Munkácsy-díjas festőművész, az MMA rendes tagjának kiállítása "Jelenetek egy szőke nő életéből" címmel.

2017. május 4. – Moldvai Magyarság | Az MMA Élőfolyóirat estje

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának májusi Élőfolyóirat estjén a Moldvai Magyarság kulturális havilap mutatkozik be a Műcsarnok előadótermében.

2017. május 4. – Lulu 80

Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze Lulu 80 című tárlata 2017. május 4-én 18.00 órakor nyílik a Várnegyed Galériában (Budapest, I. kerület, Batthyány u. 67.) Köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere. Megnyitja dr. Szabó Lilla művészettörténész. Közreműködik dr. Déri György Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész. A tárlat június 3-ig tekinthető meg.

2017. május 4–5. – Fogalmak és összefüggések az ipar- és tervezőművészetben ǀ Konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének kétnapos iparművészeti konferenciája a Műcsarnokban.

2017. május 3. ǀ 18.00 – Akadémikusportrék ǀ Hager Ritta textilművész

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról, ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében. A májusi első alkalommal a Hager Rittáról készült portréfilmet láthatja közönség. A részvétel díjmentes.

2017. május 3. – Kányádi Sándor 88

Kányádi Sándor születésnapi köszöntése a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia szervezésében.

2017. április 30. – május 26. – DIGIT/KLASSZIK-nyomatok a Vízivárosi Galériában

DIGIT/KLASSZIK-nyomatok címmel a Grafika Hónapja keretében nyílik a Magyar Grafikusművészek Szövetsége és a Magyar Grafikáért Alapítvány kiállítása 2017. április 30-án 17.00 órakor a Vízivárosi Galériában (1027 Budapest, Kapás utca 55.). A tárlatot Szurcsik József festőművész, az MMA rendes tagja nyitja meg.

2017. április 27–28. – Zenetudományi konferencia Kodály Zoltán tiszteletére

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet és a Magyar Kodály Társaság zenetudományi konferenciát rendez Kodály Zoltán (1882–1967) születésének 135. és halálának 50. évfordulóján. Helyszín a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet, Bartók terme.
A meghívó és a részletes program itt érhető el.

2017. április 25. – Temesi Ferenc olvas fel készülő regényéből

Temesi Ferenc író, az MMA rendes tagja olvas fel készülő regényéből a Petőfi Irodalmi Múzeum Olvasópróba című sorozatában. Közreműködik Fekete Jenő gitárművész. Beszélgetőtárs Ács Margit író, az MMA rendes tagja. Időpont: 2017. április 25. 18.00 Helyszín: 1053 Budapest, Károlyi u. 16.

// ]]>