2017. április 10. | 19.30 – A Zeneakadémia fiatal tehetségei | Karasszon Eszter és Farkas Mira hangversenye

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Zeneművészeti Egyetem Karrierirodájának megkeresésére a Zeneművészeti Tagozat hangversenysorozat elindítását vállalta, hogy a legtehetségesebb növendékek bemutatkozhassanak a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A négy hangversenyből álló, fiatal tehetségeket megismertető hangversenysorozat második koncertjén Karasszon Eszter (gondorka) és Farkas Mira (hárfa) lépnek fel a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

2017. április 5. | 18.00 – Akadémikusportrék | Somogyi Győző képzőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. [A jelenleg műsorra tűzött filmekről itt tájékozódhat.] A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. március 31. – Faust, az elkárhozott – Dubrovay balettzenéje Pécsett

2017. március 31-én (pénteken) 19.00 órakor Pécsett, a Kodály Központban mutatják be az MMA rendes tagjának, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a Nemzet Művészének Faust, az elkárhozott című balettjét.

2017. március 24. | 19.30 – A Kállai Vonósnégyes hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia hangversenyén tehetséges és kiváló művészek tolmácsolják a magyar zeneirodalom nagyjai – Bartók, Kodály, Dohnányi – kiemelkedő alkotásait a Pesti Vigadó Dísztermében. A Kállai Vonósnégyes tagjai: Kállai Ernő, Szajkó Géza - hegedű, Dráfi Kálmán - brácsa, Balkázs István - gordonka.

2017. március 22–26. – MOST FESZT Tatabányán

Harmadik alkalommal rendezi meg a Jászai Mari Színház 2017. március 22. és 26. között monodráma és stúdiószínházi fesztiválját, a MOST FESZT-et Tatabányán. A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál egyik rendszeres támogatója és szakmai partnere a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 22. | 18.00 – Akadémikusportrék | Székely László díszlettervező

A Magyar Művészeti Akadémia Fotó- és Filmművészeti Tagozatán belül működő Szőts István Mozgókép Műhely 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól. Az MMA megbízásából készült filmek közül már közel ötvenet vetített a köztelevízió is valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék vetítéssorozatban ezek a portréfilmek láthatók időről időre a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében.

2017. március 21–25. – SZÍN-TÁR 2017: Színművészetisek találkozója Kecskeméten

Március 21-e és 25-e között 8. alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t. Az eseményen – a hagyományoknak megfelelően – három ország öt egyeteme képviselteti magát: Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek. Fő támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 20–25. – VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny, Szeged

A VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2017. március 20–25. között a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében (Szeged, Tisza Lajos krt. 79–81.) kerül megrendezésre. A verseny háromfordulós. Az elődöntőben szóló, a középdöntőben szóló és kamara műveket, a döntőben egy versenyművet kell előadni. A program támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. március 18., 19. | 16.00 – A menüettől a marosszéki táncokig – avagy barangolás a táncok birodalmában a barokktól a XX. századig

A Zuglói Filharmónia Pastorale bérletsorozata 2017/2.

2017-ben másodszor ad otthont a Pastorale című különleges összművészeti sorozatnak a Pesti Vigadó Díszterme. A sorozat gazdái a Magyar Művészeti Akadémia tagjai: Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, aki a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője.

2017. március 13. – Összefogás az atyhai templom újjáépítéséért

2016. ősz elején Székelyföldön, Atyha községben, villámcsapás következtében leégett a katolikus templom. A Hargita lábánál fekvő faluban mintegy 200 magyar katolikus ember él. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) a hír másnapján gyűjtést indított a templom felépítésére, melynek becsült költsége 112 millió forint. Az újjáépítést a Magyar Kormány is támogatja. Az összefogás sikerét megünneplendő, és a hiányzó összeg megteremtése érdekében 2017. március 13-án Jótékonysági gálát tartanak a Pesti Vigadó Dísztermében.

2017. március 9. | 19.30 – Szó • szín • játék | Kussoltat a sors

LATINOVITS ZOLTÁN EMLÉKEZETÉRE – PÁLFY MARGIT ELŐADÓESTJE

Számtalan különböző írás, számtalan különböző hang és szerep – mégis az Egy, az egység jegyében: Ady Endre, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Déry Tibor, Csoóri SándorKósa Ferenc, Csurka István, Veress Miklós, Utassy József és mások műveit tolmácsolva Pálfy Margit szuggesztív erővel idézi meg Latinovits Zoltán alakját.

2017. március 9. – Árendás József | Életmű plakáton

Árendás József Munkácsy-díjas tervezőgrafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. "Árendás munkái pont olyanok, amilyeneknek lenniük kell. Harsányak, de nem rikítóak: egyszerűek, de nem triviálisak; egyneműek, de nem egyformák..." (Vadas József) "Árendás József vizuális nyelve igen gazdag. Kiváló képessége van ahhoz, hogy munkáiba szívét-lelkét beleöntse, és ennek megfelelően alakítsa stílusát." (Kari Piippo, FIN) Életművét bemutató plakátjaiból a Hegyvidék Galériában nyílik kiállítás.

2017. március 9. – Lelkünk virágai – kiállítás

Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjának kiállítása a Magyarság Házában, megtekinthető: 2017. június 4-ig.

2017. március 7. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Kodolányi Gyula

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának pódiumbeszélgetés-sorozatában Kodolányi Gyula költő, műfordító, irodalomtörténésszel – költői gondolkodásáról – Kulin Ferenc irodalomtörténész beszélget.

2017. március 6. – Bemutatkoznak a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészei

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata céljának tekinti, hogy részt vállaljon fiatal tehetségek támogatásában, s a legkiválóbb előadóművészek népszerűsítésében. A tagozat szervezésében a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon Demeniv Mihály harmonikaművész mutatkozik be a közönségnek.

2017. március 6. – Ács Margit: Párbaj című regényének bemutatója

Ács Margit író a L'Harmattan Kiadónál megjelenő regénye a Párbaj címet viseli. A könyv bemutatója 2017. március 6-án (hétfő) 18 órától lesz a Kossuth Klubban. A kötetet bemutatja és az íróval beszélget Osztovits Ágnes.

2017. március 6. – Megemlékezés Kodály halálának 50. évfordulóján

A Magyar Kodály Társaság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Örökség Intézete tart megemlékezést a Farkasréti temető 20-as parcellájánál Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából. Beszédet mondanak: dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Vigh Andrea, a Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Szőnyi Erzsébet zeneszerző, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze.
Este 18 órától a Budavári Nagyboldogasszony templomban szentmisével és kórushangversennyel emlékeznek Kodály Zoltánra.

2017. március 3. – Kunkovács László kiállítása és könyvbemutatója a Magyarság Házában

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató, az MMA rendes tagja VILÁGJELEK című, Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét bemutató kiállításának megnyitója és Világjelek című könyvének bemutatója. A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2017. június 25-ig.

2017. március 1. – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rézfúvós tanszakainak hangversenye a Pesti Vigadóban

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának programjaként, 2017 márciusának első napján este 19.30 órai kezdettel hangversenyt rendeznek a Pesti Vigadó Dísztermében, ahol a Zeneművészeti Egyetem rézfúvós tanszakai mutatkoznak be a közönségnek. A műsort Hőna Gusztáv, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rézfúvós Tanszéki Csoport egyetemi tanára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja állította össze.

2017. március 1. – Gion Nándor-emlékest

„Gyönyörű év kezdődött" címmel a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója Gion Nándor íróról, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról emlékezik meg. Helyszín a kecskeméti Kápolna Galéria.

// ]]>