2018. március 9. | 19.30 – Aranypénz-térdű szerető

Nagy László énekelt versei Bognár Szilvia, Novák Péter és az Etnofon Zenei Társulás előadásában


Nagy László költeményei, bolgár és délszláv népköltési fordításai a 70-es évek elején szólaltak meg először énekelve. Bár tudjuk, hogy hajdan a vers és dallam egyszerre születtek, s csak később váltak el egymástól, úgy tűnik, a népzenei mozgalom ismét összehozta a két testvért. A Kaláka együttes, Sebő Ferenc, a Vízöntő és a Kolinda zenekarok munkássága jelentette ezen a téren a nagy áttörést. Énekelhető dallamaik legtöbbje akár népdal is lehetne.

2018. február 22. | 19.30 – Rajtam maradt télikabát

Cseh Tamás-előadóest

Igric, kobzos, dalnok, énekmondó? Nevezzük bárhogy, Cseh Tamás a 20. század végének Tinódi Lantos Sebestyéne volt. Bereményi Géza verseire szerzett dalaival metaforikus értelemben a késő Kádár-kor krónikáját alkotta meg. Cseh Tamás nemcsak nekünk, hanem rólunk énekelt, a mi hétköznapjainkról, ritka ünnepeinkről. A Háromszék Táncszínpad előadása a Magyar Művészeti Akadémia Szó, szín, játék sorozatában a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. február 20. – március 1. – Budapest Táncfesztivál 2018

Ismét a kortárs táncművészeté a főszerep a Budapest Táncfesztiválon: válogatott hazai és külföldi fellépők bűvölik el a Budapest Táncfesztivál közönségét február 20. és március 1. között. A Nemzeti Táncszínház által megszervezett eseménysorozatnak idén is a Müpa és a Pesti Vigadó ad otthont.

2018. február 17. és 18. – Szerelmi bájital ǀ Pastorale IV/1.

2018-ban is folytatódik a Pastorale családi zenei sorozat, melynek már harmadik éve a Magyar Művészeti Akadémia ad otthont székházában. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar koncertje a Pesti Vigadóban. Pastorale IV/1. – Donizetti vígoperájának keresztmetszete. Szerkesztő–műsorvezető: Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja.

2018. február 8. – március 18. – Paulovics László | Válogatás egy életműből 1960–2018

Paulovics László (1930–) erdélyi magyar grafikus, festő, díszlettervező. Sokoldalú művészetét Szőcs István így jellemzi: „Állandóan küzd benne a korszerűségre való törekvés az őszinteséggel, viaskodik a grafikus a festővel, a tudatosság, a céltudatos témaválasztás és kidolgozás meg a belülről jövő spontán játékkal." A Vigadó Galéria kiállítása ebből az életműből válogat.

2018. február 5. | 19.30 – Az MMA ösztöndíjasainak hangversenysorozata – Ránki Fülöp zongoraestje

2018-ban útjára indul a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata ösztöndíjasainak hangversenysorozata. A koncertek helyszíne a Pesti Vigadó lesz. Az MMA-ösztöndíj – minden művészeti területen – fiatal tehetségeket is támogat. Februárban Ránki Fülöp zongoraművész ad gazdag ízelítőt repertoárjából a Díszteremben. Regisztrációhoz kötött, ingyenes hangverseny.

2018. január 31. – Duna Aréna, ahogyan még nem láttuk ǀ fotókiállítás

Közel háromszázötven pályamű érkezett arra a pályázatra, melyen az építészet iránt érdeklődő fotósok újszerű, kreatív látásmóddal mutatják be a hétvégén véget ért FINA vizes világbajnokság központi létesítményét, a Duna Arénát. A neves szakemberekből álló zsűri két első, három második és három harmadik helyezést szavazott meg a nyolcvanhat pályázó részvételével lezajlott fotópályázaton, melyet a Duna Aréna építését is irányító Fürjes Balázs kormánybiztos és a Magyar Művészeti Akadémia hirdetett meg. A március 2-ig látogatható fotókiállítás megnyitója 2018. január 31-én lesz a Városház Galériában.

2018. január 27. – Szemadám György tárlatvezetése a Műcsarnokban

Szemadám György festőművész, az MMA elnökségi tagjának tárlatvezetése az EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején, valamint a Félárnyékban | Szemadám György félig elfeledett művészekre emlékezik című kiállításon.

2018. január 26. – #Magyar Kincsek – Concerto Budapest

A Concerto Budapest #Magyar Kincsek bérletének második hangversenyén Erkel, Kodály és Liszt művei mellett Dubrovay László Kettősversenye szólal meg a Pesti Vigadó Dísztermében Medveczky Ádám vezényletével.

2018. január 25. – Új elnökség – mi marad, mi változik?

A Magyar Zenei Tanács tizenötödik teadélutánjának vendége Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, akivel Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA rendes tagja, a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja beszélget az MMA tevékenységéről és célkitűzéseiről.
 

2018. január 23. – Emlékezés Erdélyi János költőre a PIM-ben

A magyar kultúra napja programjaként a költő halálának 150. évfordulója alkalmából T. Erdélyi Ilona irodalomtörténésszel, a költő unokájával és Tátrai Zsuzsanna néprajztudóssal beszélget Kaszap-Asztalos Emese irodalmi muzeológus a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent, Erdélyi János népköltési gyűjteménye alapján készült "...a népek ajkiról eltanulva... " című kötetről (szerkesztette: Demjénné Kovács Erna).

2018. január 23–28. – BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival-t (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Cinema City Arénában rendezik meg, kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. január 23. ǀ 10.00 – A felsőoktatás nemzetköziesedése – különös tekintettel a művészeti felsőoktatásra ǀ konferencia

A felsőoktatás a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel rendelkezik, így a jövőre vonatkozóan meghatározó, hogy feltérképezzük a hazánkban tanulmányokat folytató külföldi hallgatók motivációit, értékközvetítő szerepüket. A hazánkban tanulmányokat folytató külföldi hallgatók viszik hírünket a világban, ezért fontos, hogy megismerjük, hogyan látnak minket, magyarokat a külföldről érkezők, milyennek ítélik meg oktatási rendszerünket, mennyiben felel meg nemzetközi szinten oktatásunk struktúrája, színvonala, melyek az erősségeink, és melyek azok a területek, amelyek még kihívásokban bővelkednek. A konferencia – az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az Európai Tudományos, Oktatási és Kutató Intézet (ETOKI Kft-vel) közös együttműködés keretében – az említett kérdésekre keresi a választ, ismertetve a hazai nemzetközi mobilitás eredményeit, kutatási tapasztalatait, különös figyelemmel a művészeti felsőoktatásra.

2018. január 22. – Kárpát-medence feketén-fehéren ǀ fotókiállítás

Kaiser Ottó fotóművész, az MMA köztestületi tagjának kiállítása a budapesti városházán, amit Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész, a nemzet művésze nyit meg. Közreműködik: Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas jazz-zenész.

2018. január 22. ǀ 17.00 – Tárlatvezetés – Gyulai Líviusz grafikusművésszel

Mesék álló- és mozgóképeken. Tárlatvezetés Gyulai Líviusz kiállításán a Vigadó Galéria V. emeletén. A tárlatvezetésen a kiállításra váltott jeggyel, továbbá előzetes, online regisztrációval lehet részt venni.

2018. január 22. – Székesfehérvár történeti központja 2017 ǀ A magyar kultúra napja

Az építészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és kiállításmegnyitó a magyar kultúra napján, Székesfehérváron. Az eredményhirdetésen köszöntőt mond, és a kiállítást megnyitja Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl-díjas építőművész, az MMA alelnöke. A pályázat eredményét Turányi Gábor Ybl-díjas építőművész, az MMA rendes tagja ismerteti.

2018. január 21. – A Palóc Társaság tanulmányírói pályázatának eredményhirdetése

A Palóc Társaság a magyar kultúra napja tiszteletére 22. alkalommal meghirdetett tanulmányírói pályázatának eredményhirdetése 2018. január 21-én 13.00 órakor lesz a Duna Palotában (Budapest, V. ker., Zrínyi u. 5.). A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia könyvadományokkal támogatja. Az eseményt megnyitja Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. Ebből az alkalomból kerül sor a Magyar Kultúra Napja-díj átadására, amelyet a díj alkotója Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja, a Palóc Társaság tiszteletbeli tagja ad át.

2018. január 19. – február 18. – Török Richárd emlékkiállítása a Műcsarnokban

Január 18-án Farkas Ádám szobrászművész nyítja meg Török Richárd emlékkiállítását a Műcsarnokban, az MMA intézményében. Előtte délután 15 órakor sajtótájékoztató ismerteti a Műcsarnok 2018. évi programját.

2018. január 17. – február 11. – XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálé

A Békéscsabán bemutatott XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále alkotásainak budapesti tárlata. A kiállítást Szurcsik József képzőművész, az MMA rendes tagja nyitja meg. Támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. január 17. – Pécsi Cirfandli Esték: Andrásfalvy Bertalannal és Czakó Gáborral beszélget Hoppál Péter

A Pécsi Cirfandli Esték sorozat szerdai beszélgetésén Czakó Gábor Kossuth-díjas íróval, az MMA rendes tagjával, illetve Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutatóval, az MMA levelező tagjával beszélget Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár.

// ]]>