2017. október 9. | 19.30 – Bemutatkoznak a Zeneakadémia Karrierirodájának fiatal művészei 3. | Kruppa Bálint

Az MMA Zeneművészeti Tagozata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésű hangversenye

2017. október 7. | 19.00 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | „… függök ezen a zord élet-párkányon"

SZÓ • SZÍN • JÁTÉK
„… függök ezen a zord élet-párkányon"
Bogdán Zsolt színművész önálló estje
Nem Ady verseihez kap meghívást a néző, hanem magához Ady Endréhez. Nem előadóestre, hanem pódiumszínházba. Ahol egy másik Ady Endrét ismerhetünk meg. Bogdán Zsolt játékában – Visky Andrást idézve – megelevenedik „a nyughatatlan Ady Endre, a pengeéles Ady Endre, […] a magányos Ady Endre, […] a próféta Ady Endre, az alvászavaros Ady Endre, a dölyfös Ady Endre, […] az üreszsebű Ady Endre, […] a dacos Ady Endre, a paranoiás Ady Endre…"

2017. október 7. – Záborszky Kálmán 70 ǀ Hangverseny

Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, az MMA rendes tagja születésnapi hangversenye a Müpában. Részletek hangzanak el Dubrovay László zeneszerző, az MMA elnökségi tagja Faust, az elkárhozott című művéből. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. október 4. – "Fábri 100" emléknap

Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező, az MMA posztumusz tiszteleti tagja születésének 100. évfordulója alkalmából rendez emléknapot a Magyar Művészeti Akadémia. Az emléknapon a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és Utószezon című filmjének vetítésével idézik meg filmes szakemberek és az MMA tagjai a rendező filmművészeti örökségét.
Az emléknapon mutatjuk be a Magyar Művészeti Akadémia új kiadványát, Barabás Klára: A történelem körhintáján. Fábri 100 című könyvét.

2017. október 2. | 19.00 – „Hegyen-földön járogatok vala" | Sebestyén Márta jubileumi koncertje

Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész. Mintegy négy és fél évtizede meghatározó személyisége a hazai népzenei életnek. A magyar táncházmozgalom nemzetközileg is elismert tagja, az UNESCO „Artist for Peace" díjának egyetlen magyar kitüntetettje. Jubileumi koncertjén zenésztársaival a népdalok csodálatos világába invitálja a közönséget.

2017. szeptember 30. – Kodály és Bartók művei Párkai István vezényletével

Szeptember 30-án este fél 8-tól ismét Párkai István karnagy, a nemzet művésze vezényli a Szent Antal Kórust a Pasaréti téri Páduai Szent Antal ferences plébániatemplomban.

2017. szeptember 29. – Szent László öröksége – A lovagkirály a kortárs képzőművészetben ǀ Kiállítás

A Szent László emlékéve alkalmából megnyíló kiállítás és programsorozat a BP Art Egyesület szervezésében, a szakmai program megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A kiállító művészek között szerepel M. Novák András, Petrás Mária, Prutkay Péter és Somogyi Győző.

2017. szeptember 29. – november 26. – 85+85 | Fekete György belsőépítész, iparművész mozaik-kollázs kiállítása

Az ismert belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítészeti tervezői életművének befejezése után egy speciális, másutt ismeretlen mozaik-kollázs technikát fejlesztett ki, ami anyagában a különböző fafajták belső tulajdonságainak, vizuális megjelenítésének felfedezésén alapul. Az alkotások elemeinek struktúrájába komponálja bele személyes fotó, fém, ékszer és szerszám emlékeit. A kiállítás 85 kompozíciót mutat be a szerző 85. születésnapján.

2017. szeptember 28. – Kortárs 60

2017. szeptember 28-án 15 órától ünnepli a Kortárs irodalmi és kritikai folyóirat 60. születésnapját a Magyar Írószövetség Klubtermében (Budapest VI., Bajza utca 18.).
» Program a meghívóban.

2017. szeptember 27. | 19.30 – Emlékhangverseny Járdányi Pál tiszteletére

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán rendez hangversenyt a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata Járdányi Pálra (1920–1966) emlékezve. Az est folyamán a zeneszerző négy művét szólaltatják meg a Budapesti Vonósok, Szabadi Vilmos (hegedű) és Járdányi Gergely (nagybőgő) közreműködésével.

2017. szeptember 27. – Fábián László: Balla András című könyvének bemutatója a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának induló monográfiasorozatában jelent meg Fábián László könyve Balla András fotográfusról, az MMA rendes tagjáról. A könyvet Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja mutatja be.

2017. szeptember 27. – Durkó Zsolt és kortársai ǀ Hangverseny Szegeden

A Magyar Zeneművészeti Társaság és a SZTE Zeneművészeti kar hangversenye a húsz éve elhunyt Durkó Zsolt zeneszerző, az MMA posztumusz tiszteleti tagja emlékére. Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

2017. szeptember 26. – „Liszt Ferenc estéje" – Válogatás Liszt kései zongoraműveiből

A „Magyar szalonok anno…" című bérletsorozat részeként Lőte Enikő zongoraművész, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja, Hlavacsek Tihamér és Pellet Sebestyén hangversenye a Zenetudományi Intézetben. Az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2017. szeptember 26. – Keddi kaleidoszkóp | A nyíregyházi varázsló – Szabó Dénes karnaggyal Solymosi-Tari Emőke zenetörténész beszélget

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata két éve kezdte el Keddi kaleidoszkóp címmel műhelybeszélgetéseit neves alkotókkal. A sorozat célja, hogy a közönség bepillantást nyerjen a meghívott művész alkotómunkájába, megismerhesse szemléletmódját, törekvéseit, módszereit. Az eseményre ellátogatók elmélyült, mégis oldott hangulatú beszélgetések tanúi lehetnek, melyeket kép- és filmvetítés, illetve élő színpadi produkciók tesznek teljessé.
A 2017. őszi évadban elsőként a Nemzet Művésze címet is viselő Szabó Dénes karnagy, az MMA rendes tagja lesz a tagozat vendége.

2017. szeptember 25. – Medgyaszay István-emlékkiállítás

A Magyar Építőművészek Szövetsége Medgyaszay István építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából rendez kiállítás, melynek anyagát a Magyar Művészeti Akadémia állította össze, és az október 6-ig látogatható tárlat bemutatását is támogatta. A kiállítást Marosi Miklós építész nyitja meg, ismertetőt mond Keserü Katalin művészettörténész.

2017. szeptember 25. – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék ǀ Kampis Miklós építész

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról. A programsorozatban ezúttal Kampis Miklós Kossuth-díjas építőművész, az MMA rendes tagjának portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. szeptember 25–26.– Lélek – vallás – művészet | Az MMA-MMKI keresztény egyházművészeti konferenciája

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete tart kétnapos, nyilvános konferenciát a 21. század egyházi művészetéről a Pesti Vigadó Makovecz termében. Regisztráció a vigado.hu-n.

2017. szeptember 24. – Minden "Arany" ǀ Arany János-emlékest

Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek műsora az erzsébetvárosi ERöMŰVHÁZ-ban. Az eseményt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. szeptember 20. – XI. Ötvösművészeti Biennále

A Klebelsberg Kultúrkúriában nyílik meg és október 15-ig látogatható a kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata, melyen közel ötven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. A tárlatot prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.

2017. szeptember 20. – Konferencia Medgyaszay István építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából

A Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza ad otthont az MMA Építőművészeti Tagozata Medgyaszay István (1877–1959) építőművész születésének 140. évfordulója alkalmából rendezendő konferenciájának.

// ]]>