2017. június 30. – Harangtorony-állítás és Lajtha László emlékművének átadása Kisgyőrben

A Bükk lábánál fekvő Kisgyőr népművészeti hagyományairól és alkotótáborairól ismert. A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata és Kisgyőr Község Önkormányzata, hogy méltó módon emlékezzen meg Lajtha László zeneszerzőről (születésének napra pontosan 125. évfordulóján), a magyar népzenetudomány nagyjáról, valamint a reformáció 500. évfordulójának alkalmából, emlékművet avat Lajtha László tiszteletére, továbbá haranglábállítással és harangszenteléssel emlékezik a reformációra.

2017. június 28. – „onnan is a zöld mezőt látom – Csete '80 ǀ kiállítás és kerekasztal-beszélgetés a Fészek Művészklubban

Június 28-án egy éve hunyt el Csete György építész, az MMA néhai tagja. Ezen a napon templomait képek, alkotó személyiségét beszélgetőtársak idézik meg: Jankovics Tibor építész, az MMA rendes tagja; Lőrincz Zoltán templomépítő; Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja; Csete Ildikó textilművész és Csete Örs.

2017. június 27. – Részletek ǀ Péterfy László szobrászművész kiállítása Visegrádon

Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kiállítása nyílik a visegrádi Városházán. A tárlatot Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, az MMA alelnöke nyitja meg.

2017. június 26. – Ferdinandy György kötetbemutatója

A Magyar Napló Kiadó szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Ferdinandy György Meglátogatjuk a múltat című kötetének bemutatójára június 26-án, hétfőn 18 órakor a Magyar Napló Könyvesboltba (1085 Budapest, József körút 70., Józsefvárosi Galéria). A szerzővel Csender Levente írószerkesztő beszélget.

2017. június 24. – Sümegi Kossuth-díjasok éjszakája a Kisfaludy Sándor Emlékházban

Sümegen idén is izgalmas, tartalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatra. Június 24-én, szombaton este, 19 órai kezdettel múltidőző rendezvényt tartanak, a Sümegi Kossuth-díjasok éjszakáját. Az est András Ferenc filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be. Az esemény szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház.

2017. június 24. – Múzeumok éjszakája a Műcsarnokban

Délután 3-tól éjjel 2-ig: kiállítás, zene, kortárs tánc, színtér, képzőművészeti film, tárlatvezetés, kreatív játék a Magyar Művészeti Akadémia intézményében a Műcsarnokban. További információ itt.

2017. június 22. – Kecskeméti tűzzománcművészek kiállítása Szegeden

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában megnyíló kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatja. A tárlatot ifj. Gyergyádesz László művészettörténész nyitja meg.

2017. június 22. – Tárlatvezetés a Somos Miklós-emlékkiállításon

A Magyar Művészeti Akadémia kiállítással emlékezik posztumusz tiszteleti tagjára, Somos Miklós (1933–2009) festőművészre. 2017. június 22-én (csütörtökön), 17 órától a jogörökösök, Somos Éva és Somos Gyula tartanak tárlatvezetést. Az emlékkiállítás a Vigadó Galéria alsó szintjén még július 2-áig látogatható.

2017. június 21–25. – 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon gazdag merítés látható az elmúlt két év magyar animációsfilm-terméséből. 36 rövidfilm, 25 televízió-sorozat epizód, 22 diákfilm és 33 alkalmazott animáció került a versenyprogramba. A fesztiválkedvencek mellett számos mesefeldolgozás és történelmi témájú animációk is peregnek a KAFF-on idén júniusban. A fesztivál díszvendége Ausztrália lesz.

2017. június 18–25. – XIII. Magyar Táncfesztivál, Győr

A táncművészet legnagyobb hazai ünnepét idén is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezik meg Győrben. Újdonságként „fesztivál a fesztiválban" jelleggel megtartják Magyarország első online táncfesztiválját, a FesztiválON-t is, ahol hat neves magyar kortárs táncművész a nézők virtuális bevonásával készíti el rövid produkcióját. A fesztivál rendezője a Győri Balett.

2017. június 15. | 19.00 – Jókai Anna-emlékest

A kétszeres Kossuth-díjas íróra, közéleti személyiségre, a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia június 5-én elhunyt tagjára emlékezünk a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

2017. június 15. – július 31. – Gerzson Pál (1931–2008) festőművész életmű-válogatása

Gerzson Pál a XX. század második fele magyar festészetének kiemelkedően eredeti alkotója. Kilépve a figurális festészet keretei közül, továbbgondolva az európai és magyar festészet számára fontos törekvéseit, a hetvenes évektől elvont, költőiséggel teli festői nyelvet alakított ki. Szemléletét döntően befolyásolták szigligeti benyomásai, irodalmi, zenei élményei. Formakutató művészetében központba kerülnek a fényjelenségek, elmélyült piktúrája a természet és a művészet jelenségeinek átírásával erősen jelképes tartalmakat hordoz. Emlékkiállítása a Vigadó Galériában lesz látható a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótereiben.

2017. június 14. – A Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségei

Immár hagyomány, hogy a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó dísztermében kerül sor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségeit bemutató zenekari hangversenyre, amelyen az MMA Zeneművészeti Tagozata mutatja be az Egyetem Előkészítő Tagozatának ifjú hallgatóit, a jövő koncerttermeket megtöltő muzsikusait.

2017. június 13. – Közép70 könyvbemutató

A Középülettervezési Tanszék a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartja Közép70 című programsorozatának záróeseményét, a Közép_Középületek közvetlen közelségben című könyv bemutatóját. Köszöntőt mond Balázs Mihály tanszékvezető, az MMA rendes tagja.

2017. június 12. – Tiltott kastélyok | multimédiás vándorkiállítás

A Pesti Vigadó foyer-jában látható tárlat a magyar történelem kiemelten fontos emlékhelyeinek, az erdélyi kastélyoknak az „ilyen volt – ilyen lett" vizuális dialektikájára alapoz – a marosvécsi Kemény-kastélytól a dél-erdélyi Fugad Bánffy-kastélyán át a csodálatos reneszánsz falképeket rejtő altorjai Apor-kúriáig.

2017. június 10. – július 23. – Válogatás a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből

Az évtizedek óta intenzíven gyarapodó kecskeméti képtár gyűjtési területe a 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet. 2000-től a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék révén a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő tevékenységi és gyűjtőköre a keresztény tematika jegyében alakult. Ebből a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, több mint háromszázas kollekcióból már több helyen is bemutathattak egy-egy válogatást a kortárs hazai keresztény tematikájú művészet legjobb alkotásaiból. Az MMA székházában, a Vigadó Galériában látható kiállítást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, múzeológus, a KKJM képzőművészeti gyűjteményének vezetője rendezte.

2017. június 9. – július 31. – Kiállítás az MMA Képzőművészeti Tagozat díjazottainak munkáiból

A Vigadó Galériában látható kamaratárlat a 2015–2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában részesített, továbbá Molnár László József és Sáros András Miklós képzőművészek, Komlovszky-Szvet Tamás és Szabó Menyhért Fiatal művészeti ösztöndíjat elnyert alkotóművészek, valamint Almásy Aladár, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2015. évi díjazottja munkáit mutatja be.

2017. június 8. – KAESZ GYULA (1897–1967) építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítása

Kaesz Gyula sokoldalú, rendkívüli tehetség volt, építészként, belsőépítészként, bútortervezőként és grafikusként is maradandót alkotott. Szecessziós és barokkos alapokról indulva jutott el a modern formavilághoz, de legyen szó bútorok, enteriőrök, családi házak, üzlethelyiségek vagy bankszékházak tervezéséről, mindig elsődlegesnek tartotta a megrendelők igényeit és kényelmét. Mindezek mellett az Iparművészeti Főiskola tanáraként magyar belsőépítészek generációit inspirálta és nevelte, amelynek hatása napjainkig érezhető. A FUGA Budapesti Építészeti Központban látható kiállítás szervezője a SELECT Art Kft., szakmai partnerei a HAP Galéria és a Magyar Belsőépítész Egyesület, támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. június 8–17. – Pécsi Országos Színházi Találkozó

Az idei POSZT versenyprodukcióit Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatta. A programban szerepel debreceni, marosvásárhelyi, szombathelyi, miskolci, kolozsvári előadás. A fővárosi teátrumokat a Budapesti Operettszínház, a Katona, a Nemzeti, az Örkény, a Radnóti, és a Vígszínház képviseli. Beválogattak egy koprodukciót (III. Richárd, Nemzeti, Gyulai Várszínház) és egy független előadást (Látszatélet, Proton Színház) is. A 2017-es POSZT díszvendége Halász Judit. Az MMA különdíjat ítél oda a fesztiválon, emellett az idei POSZT teljes díjazását kiemelt támogatóként a Magyar Művészeti Akadémia biztosítja.

2017. június 8. – Élőfolyóirat ǀ Határon túli szerzők – Ünnepi könyvheti könyvbemutató a Műcsarnokban

Az MMA Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirata (III. évfolyam, 3. szám). Az est témája a 88. Ünnepi Könyvhét – Határon túli szerzők és könyvkiadók estje. | meghívó

// ]]>