2017. szeptember 27. | 19.30 – Emlékhangverseny Járdányi Pál tiszteletére

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán rendez hangversenyt a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata Járdányi Pálra (1920–1966) emlékezve. Az est folyamán a zeneszerző négy művét szólaltatják meg a Budapesti Vonósok, Szabadi Vilmos (hegedű) és Járdányi Gergely (nagybőgő) közreműködésével.

2017. szeptember 25. – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék ǀ Kampis Miklós építész

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról. A programsorozatban ezúttal Kampis Miklós Kossuth-díjas építész, az MMA rendes tagjának portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. szeptember 17. | 19.30 – Zenekari hangverseny Arany János tiszteletére

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulójára emlékező hangversenyén a magyar operatörténet egyik legjelentősebb darabjának – Mihalovich Ödön Toldi szerelme című művének – részletei, továbbá Weiner Leónak a Toldiból írt zenekari darabjai hangzanak fel a Pesti Vigadóban, a MÁV Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. Vezényel: Csányi Valéria.

2017. szeptember 14. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | Zalán Tibor és barátai

Versek, zenék, beszélgetések, barátságok, találkozások egy esten. Nagy Zoltán színművész már az egyetemista Zalán Tibor verseit is mondta, s aztán még hányszor. Később Binder Károly zongoraművész is csatlakozott hozzájuk számos turné alkalmával. Elek Tibor az elmúlt évtizedekben számtalan emlékezetes beszélgetést folytatott már a költővel, hol Gyulán, hol Békéscsabán. Borbély Mihály (a fúvós hangszereivel), Binder Károly és Zalán nemrég egy kőszegi fellépésen találtak egymásra. A Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia sorozatának estjén együtt láthatjuk, hallhatjuk őket.

2017. szeptember 14. – Jókai Anna: Átvilágítás című könyvének bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának rendezvényén Jókai Anna író, az MMA néhai tagja, néhai Nemzet Művésze kötetét mutatják be a Pesti Vigadóban. Köszöntőt mond: prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A könyvet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője mutatja be.

2017. szeptember 7. | Müpa – Magyar Állami Népi Együttes: Naplegenda

Az előadás a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultat fel. Mihályi Gábor, az együttes koreográfusa, az MMA levelező tagja munkájáért a Magyar Táncművészek Szövetségétől "Az év legjobb alkotója"-díjat kapta.

2017. szeptember 6. – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék ǀ Balassa Sándor zeneszerző

A Magyar Művészeti Akadémia Szőts István Mozgókép Műhelye 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését akadémikusokról. A 2017 őszén folytatódó programsorozatban ezúttal Balassa Sándor zeneszerző, az MMA rendes tagjának portréját mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. szeptember 5. – Isten tenyerén ǀ Petrás Mária jubileumi koncertje a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának szervezésében jubileumi koncertet ad az idén hatvanéves Petrás Mária népdalénekes, keramikusművész, az MMA rendes tagja a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2017. szeptember 4. – Bölcsőtől a sírig ǀ Sinka István-emlékest

Galánfi András Kossuth-díjas népművész, az MMA rendes tagja előadóestje a 120 éve született Sinka István költőnek állít emléket. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata szervezi.

2017. augusztus 31. – A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenye Kodály Zoltán és Dubrovay László műveivel az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Közreműködik: Balázs János zongoraművész, Dubrovay László, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor.

2017. augusztus 25. – A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának pécsi koncertje

Augusztus 25-én, pénteken este 8-kor egy nagyszabású oratórium-koncerttel zárul a Filharmónia Magyarország idei pécsi Orgonapont sorozata a Pécsi Bazilikában, ahol Joseph Haydn Teremtés oratóriumát a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara és a Vashegyi György vezette Európa-hírű Purcell Kórus szólaltatja meg.

2017. augusztus 21. – A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarának Kodály-hangversenye

A két hangversenyből álló projektre összeállt zenekar tagjai többségében az Erdélyben működő zenekarokból érkeznek hozzánk a Magyar Művészeti Akadémia székházába, úgy mint a Kolozsvári Filharmónia Zenekara, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, a Kolozsvári Román Opera Zenekara, a Marosvásárhelyi Filharmónia Zenekara, a Nagyváradi Filharmónia Zenekara, a Szatmári Filharmónia Zenekara, vagy a Csíki Kamarazenekar, de Újvidékről is érkezik tag, a Kotor Art Fesztiválzenekarból. A meghívott művészek közül többen Nyugat-Európában is komoly karriert futottak be, valamint olyan világhírű kamaraegyüttes tagjai, mint a Tiberius Kvartett. Az első koncerten, a Pesti Vigadó dísztermében Kodály Zoltán legszebb művei csendülnek fel a Kodály-emlékévhez illeszkedve. A zenekart Medveczky Ádám vezényli.

2017. augusztus 18. – október 8. – Az első 40 év I Kiállítás a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből

Kiállításunk célja, hogy bemutassuk a világhírű Nemzetközi Kerámia Stúdió első 40 évének történetét, a Stúdió meghatározó korszakain keresztül. A „nomád nemzedék" korai időszakától a digitális design koráig, a kerámiaművészet impresszív gyűjteménye mintegy emlékeztetőül szolgál a történelem különböző korszakainak. Történelmi utalásokkal, képekkel és multimédiás bemutatókkal gazdagítva a gyűjtemény meghatározó darabjainak kiállításával ünnepeljük az intézmény magyar kultúrában, valamint a nemzetközi kerámiaművészetben betöltött meghatározó szerepét.

2017. augusztus 16. – PANNONIA–GEOMETRIA ǀ Aknay és Ézsaiás

Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja és Ézsiás István szobrászművész közös kiállítása nyílik a MANK Galériában Szentendrén a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében.

2017. augusztus 13. – Született Kadarkúton, mestersége építész ǀ Turányi Gábor kiállítása

Augusztus 13-án kiállítás nyílik Turányi Gábor munkáiból szülőfalujában, Kadarkúton, amelyhez másnap egy konferencia is kapcsolódik. A kiállítást 2017. augusztus 13-án (vasárnap) 17 órakor prof. Balázs Mihály, Kossuth- és Ybl-díjas építész nyitja meg.

2017. augusztus 10–13. – Záróprogramok a 2017-es Nemzeti Szalonon

Végéhez közeledik a Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017. Iparművészet és Tervezőművészet kiállítás, melyet eddig 25 ezren láttak a Műcsarnokban. A finisszázs hetében 2017. augusztus 8–13. között a magyar design egyik remekét, a hét évig fejlesztett Bogányi-zongorát látja vendégül a Magyar Művészeti Akadémia intézménye. A hangszert meg is szólaltatják: augusztus 10-én este Bogányi Gergely, augusztus 12-én pedig Szakcsi Lakatos Béla ad koncertet a zongorán.

2017. augusztus 10. – A művészet rétegződései

2017. augusztus 10. és október 8. között lesz látható a Pesti Vigadóban A művészet rétegződései című tárlat, amely a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének rendezésében jön létre.

2017. augusztus 10–13. – A szó útja ǀ 45. Tokaji Írótábor

Az Arany János-emlékévre tekintettel a 45. írótábori tanácskozást a Tokaji Írótábor elnöksége A magyar irodalom közvetítésének kihívásai, változásai és módozatai Arany Jánostól napjainkig címmel hirdette meg.
Az eseményt a házigazda, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja nyitja meg, a rendezvényeken közreműködik Rátóti Zoltán színművész, az MMA rendes tagja. Az írótábor előadói között szerepel többek között Mezey Katalin költő, az MMA rendes tagja, az Irodalmi Tagozat vezetője. A találkozó prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének záróbeszédével ér véget.

2017. augusztus 7. – Bella István emlékére

Bella István születésnapi rendezvényére és a szülőházán elhelyezett emléktábla koszorúzására várják az érdeklődőket augusztus 7-én, 18 órakor a költőről elnevezett emlékháznál Sárkeresztúron. A műsorban szerepel Serfőző Simon Kossuth-díjas költő mint a Hetek tagja.

2017. augusztus 5–6. – Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa- emléknapok Kisszékelyen

Lázár Ervin író, az MMA posztumusz tiszteleti tagja és Vathy Zsuzsa író, újságíró, az MMA néhai tagja emléke előtt tiszteleg a Kisszékelyi Kulturális Egyesület. A rendezvény fő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

// ]]>