2018. október 27. | 19:00 – Tommy Vig 1956-os emlékkoncertje

Tommy Vig, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja félévszázados amerikai sikerek után több mint egy évtizede él ismét Budapesten. A Pesti Vigadóban megrendezendő 1956-os emlékkoncert a muzsikus két művét kelti életre: a Budapest, 1956-ot és a Concertót.
A Budapest, 1956 igazi programzene – a klasszikus darab a szerző, Tommy Vig forradalom alatti élményeit idézi fel a számára legkönnyebben beszélhető művészi nyelven.
Legújabb zenekari művét, a Concertót pedig a darab ősbemutatóján közreműködő MÁV Szimfonikus Zenekarnak ajánlotta a szerző. Az öttételes kompozícióban visszatér Tommy sport iránti megbecsülése, az első tétel címe Hajrá magyarok, jók vagytok!, amit Tommy a magyar sportolóknak és rajongóiknak komponált. A játékosság iránti szenvedélye mutatkozik meg a második és negyedik tételben; a magánéleti harmónia a harmadikban, ezt a tételt Tommy a feleségének, Mia Kim Vignek ajánlotta. A záró Fináléban arra tesz kísérletet az érzéseket többször disszonanciával, illetve atonalitással kifejező komponista, hogy zenében foglalja össze világszemléletének lényegét.

Program:
I. TOMMY VIG: "BUDAPEST 1956" – programzene, a „tételek" szünet nélkül követik egymást
II. TOMMY  VIG: CONCERTO FOR ORCHESTRA

Műsorvezető: Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke

Vezényel: Tommy Vig

Helyszín: Pesti Vigadó, Díszterem
A koncert díjtalanul látogatható, de előzetes, online regisztrációhoz kötött.
// ]]>