2018. június 14. |19:00 – Kortárs korzó – zenekari hangverseny Magyarkanizsán

Első ízben Magyarkanizsán a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Szervező a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely. Az est támogatója az NKA.

A kamarazenekarra írt, áttetsző forma- és dallamvilágú kompozíciók Kodály Zoltán személyisége, életműve és zenepedagógiai munkássága előtt hivatottak tisztelegni.
Mivel 2017-ben volt Kodály halálának 50. évfordulója, a darabok a kortárs magyar zene hangján igyekszik megemlékezni. Kodály zenei nevelés területén megvalósított páratlan munkája mellett a magyar zeneiség fejlődése érdekében tett máig felmérhetetlen, és sajnálatosan sokszor mellőzött, elfelejtett munkásságáról sokszor méltatlanul keveset beszélünk. A zenakar nagy hangsúlyt fektetve a hagyomány tiszteletére, a lehetséges folytonosságra törekedve a magyar hagyomány és a kortárs életérzés összeegyeztethetőségét tűzte ki célul e két ŐSBEMUTATÓ megvalósításával.
Madarász Iván jól ismert a magyarországi zeneéletben, új művének szólamát a kiváló fuvolista Matuz Gergely adja elő, Mezei Szilárd pedig Délvidéken, illetve a nemzetközi kortárs improvizatív zene világában. Jó alkalom ez a műsor, hogy a magyarországi zeneéletbe is belépjen egy nagyívű művel. Mezeinek állandó kamarazenei muzsikusa az improvizatív zene terén is Ittzés Gergely, akit Magyarországon inkább a komponált zene egyik legkiválóbb előadójaként ismernek. Ez a szimfonikus koncert az első alkalom, ahol ekkora formátumú zenekarban mutatkozhat be Mezei magyar zenei gyökereken alapuló kortárs zenéje.
 
KORTÁRS KORZÓ
Találkozás kortárs magyar zeneszerzőkkel és műveikkel
Szegedi Szimfonikus Zenekar
Madarász Iván: Concerto FLA (km.: Matuz Gergely - fuvola)
Mezei Szilárd: Versenymű fuvolákra (km.: Ittzés Gergely - fuvolák)
Vezényel: Gyüdi Sándor

Helyszín: Magyarkanizsa, Művészetek Háza (24420 Kanjiža/Magyarkanizsa, Glavni trg 9./Fő tér 9., Serbia)
// ]]>