2018. január 23–28. – BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival-t (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Cinema City Arénában rendezik meg, kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A díjkiosztó gála a Pesti Vigadóban lesz.

A FESZTIVÁLRÓL:
A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója, idén 4. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten.
A világ közel 30 országából 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást hozunk el a valódi történetek, a dokumentumfilmek, a filmek és filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek.
Többek között látható lesz az Európa Filmdíjat nyert Anna Zamecka „Communion / Az én vérem" című lengyel dokumentumfilmje, két Oscar-jelölt dokumentumfilm, az „I am not your negro / Nem vagyok a rabszolgád" és „Watani, my Homeland / Hazám, Watani", valamint 7 Európa Filmdíjra jelölt film is szerepel a programban.
Minden film alkotóját meghívjuk, vendégül látjuk, ahogy a közönséget is: minden film vetítése után a közönség találkozhat az alkotókkal, így a közönség fesztivál közösségé válik az élmények egyszerre személyes és közös átélése és átbeszélése révén.
A fesztivál díjkiosztó gálája február 28-án, vasárnap 18 órától lesz a Pesti Vigadóban.
 
A VETÍTETT FILMEKRŐL:
Siker-filmek rólunk. Valódi történetek a filmvásznon.
A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk: valódi történeteket mesélnek el valóságos hősökről, a sorsukat, személyiségüket és helyzetüket bemutatva sokfajta nézőpontból, ítélkezés nélkül. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A filmek a legszélesebb érdeklődésre tarthatnak számot, mivel sokrétű, akut, akár tabu témákat érintenek. A 2018-as fesztivál filmjeinek legfontosabb témái: oktatás – gyerekek – és család; generációs különbségek és változó világ; demokrácia – szabadság – és hatalom; másság.
 
HELYSZÍN: Cinema City Aréna (Budapest, 1087, Kerepesi út 9.)
// ]]>