2017. november 20. | 19.30 – Héttorony Fesztivál Gála | Dresch Mihály-nagykoncert

Régről tudjuk, hogy Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe.
Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.
Az elmúlt években saját quartetjével járta az országot mindenhol felejthetetlen estékkel, zenei élménnyel ajándékozva meg közönségét. Nemrég pedig az életmű egy új arca: a vonós quartet is megjelent a terítéken, ahol a fiatal – az új nemzedék – de gyakorlott népzenészek a társak, akikkel szintén folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán tovább szárnyalva.
És mi történhet, ha Dresch két meghatározó quartetje egyszerre áll színpadra?
Vélhetően utánozhatatlan zenei élményben lesz részünk!
Ezen egyedi műsorral szeretnénk Makovecz Imre előtt születésnapján tisztelegni, a Héttorony Fesztivál záró gáláján.
Közreműködnek:
Dresch Mihály – saxofon, furulya, fuhun
Lukács Miklós – cimbalom
Gyányi Marcel – bőgő
Baló István – dob
Brasnyó Antal – brácsa
Csoóri Sándor „Sündi" – brácsa, tambura
Bognár András – bőgő
Helyszín: Pesti Vigadó (Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.) Díszterem  
// ]]>