2016. szeptember 30. – Balassa Sándor műve a Müpában – évadnyitó 1956-os emlékkoncert

Balassa Sándor zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja zeneműve is elhangzik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában a Müpában.
 
Az előadáson elhangzó művek: Beethoven: Egmont-nyitánya (op. 84), Balassa Sándor: 301-es parcella című műve (op. 58) és Sosztakovics: XI. (g-moll, „Az 1905-ös év") szimfóniája (op. 103).
 
Beethoven Egmont-nyitánya az 1956-os forradalom és szabadságharc zenei szimbólumává vált, sokak szerint pedig az 1958-ban bemutatott XI. szimfóniával - ugyanúgy, mint Balassa Sándor négy évtizeddel később írt gyászzenéjével - Sosztakovics a levert forradalom áldozatainak állított emléket.
Talán az eltelt évek is indokolhatják, hogy a drámai jajkiáltásoknak is teret engedő Balassa-kompozíció alapkaraktere inkább lírai és meditatív. Egy közelmúltbeli előadás után egy kritikus így fogalmazott: „Kimondhatjuk, hogy Balassa Sándornak Lajtha László VII. szimfóniájához mérhető nagy magyar zenei mementót sikerült megalkotnia".
 
Vezényel: Kovács János
 
Helyszín: Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2016. szeptember 30., 19.30. óra
// ]]>