2019. március 20. | 19.30 – Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete

A Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színpadi sorozatának előadása a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor íróra emlékezve.

2019. február 14. | 19.30 – Szó • szín • játék – Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa Mami

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása

Vannak találkozások, melyek akár a halál küszöbén is fordulópontot jelentenek − az életben. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ezalatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz szívmelengető találkozásokkal és mindennapi csodákkal − kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel − teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.
A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozata a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2019. február 10. – április 21. – Sárköz, a szépség kertje

Fodorné László Mária szövő jubileumi kiállítása

„… aki egyszer bejut a szépség kertjébe, az versöt is álmodhat meg írhat, meg éneköt is mondhat, meg szűhet, meg hímözhet, mert minden szépség egy tüvön van…" – mondta néhai Kati Éva népművész. Aligha lehet szebben fogalmazni egy olyan kiállítás beharangozójában, ahol a magyar nyelvterület egyik leggazdagabb szőtteskultúrájának, a sárközi szőtteskincsnek jelenlegi legjobb ismerője, legnagyobb mestere, Fodorné László Mária, a Népművészet Mestere, az MMA Népművészeti Tagozatának rendes tagja mutatkozik be, megidézve a szülőfalu, Decs és a tájegység, Sárköz szépségeit. A tanítómesterek emléke előtt egy-egy szőttesalkotásuk bemutatásával tiszteleg.

2019. február 6. – április 21. – Badacsonyi Sándor-emlékkiállítás

Badacsonyi Sándor (1949–2016) grafikus, festőművész emlékkiállítása a sokrétű, több alkotói technikában is kiteljesedő életműből nyújt válogatást. A művész romantikus, szürreális, valamint zenei, irodalmi és bibliai vonatkozású elemekkel átszőtt sajátos képi és álomvilága szín- és formavilágában az esztétikai élményt előtérbe helyező rézkarcain, grafikáin és festményein egyaránt visszaköszön. Az alkotó pasztell és vegyes technikával, valamint olajjal és temperával készült műveit számos csoportos (Antwerpen, Berlin, Bécs, Budapest, Chicago, Frankfurt, Graz, London, Miskolc, New Orleans, Offenburg, Oslo, San Francisco, Sydney, Stockholm, Szeged, Tihany, Torino) és egyéni (Budapest, Hamburg, Nagymaros, Salgótarján, Sopron) kiállítás után első alkalommal láthatja a nagyközönség a Pesti Vigadóban.

2019. február 1. – Hangverseny Ittzés Mihály emlékére

Ittzés Mihály emlékére Kodály Zoltán műveiből rendez hangversenyt 2019. február 1-jén, pénteken 19:00 órakor a Kecskeméti Újkollégium Dísztermében (Szabadság tér 7.) a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportja.

2019. február 1. – március 24. – Dévényi Sándor építész kiállítása

Dévényi Sándor építész, a nemzet művésze rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. A hetvenéves alkotó eddigi életművét bemutató kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematizálva tárja a látogatók elé, felvillantva az építészeti ars poetica alappilléreit.

2019. január 31. – február 3. – FACT Fesztivál

Harmadik alkalommal rendezik meg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi találkozóját, amelynek meghívott vendégei főként közép-európai művészeti egyetemek, de érkezik vendégelőadó a tengeren túlról is. A FACT fiatal művészek különleges bemutatkozási területe minden társművészettel összekapcsolódva. A fesztivált kiegészíti egy szakmai konferencia is, amelynek fő témája a színházművészeti nevelés. Az MMA Színházművészeti Tagozat harmadik alkalommal patronálja a nemzetközi eseményt.

2019. január 29. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Stefanovits Péter

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata által szervezett műhelybeszélgetés-sorozat, a Keddi kaleidoszkóp következő estjén Stefanovits Péter képzőművésszel Szurcsik József beszélget.

2019. január 28. | 19.30 – „Nem múlik el a világ…" | Koncert Kiss Anna születésnapjára

Kaláka 50 jubileumi évad

Kiss Anna megzenésített verseit játssza négy zenekar – az Eszter-lánc, a Kaláka, az Etnofon, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A zenekarok játéka között színinövendékek adnak elő rövid bábjeleneteket Kiss Anna szövegeire. Több dalt Cakó Ferenc homokanimációja illusztrál.

2019. január 28. – február 3. – Ötödszörre is visszatér a BIDF

2019. január 28. és február 3. között 5. alkalommal rendezik meg a BIDF-et, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A programban többek között Talal Derki Sundance Filmfesztivál győztes dokumentumfilmje, az Apákról és fiaikról is látható lesz. A BIDF megrendezését a Magyar Nemzeti Filmalap, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is támogatja.

2019. január 27. | 19.30 – Pustol a hó – avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi…| bemutató

Január 27-én Szarvas József önálló estje, a Pustol a hó mutatkozik be a Bajor Gizi Szalonban, melyet Bérczes László rendez. A Nemzeti Színház művésze, az MMA tagja tavaly volt hatvanéves. Egy pillanatra megállt, visszanézett, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton" jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajtaszínház gazdájával… Egy pillanatra megállt, aztán indult, folytatta útját. Például ezzel az előadással. Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel közösen írt könyvet Szarvas József és Bérczes László. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást.

2019. január 27. | 19.00 – Ady Endre-emlékest

Ady Endre halálának 100. évfordulóján emlékesttel tisztelgünk a költőóriás előtt. Színművészeink által tolmácsolt versei, XX. századi és kortárs zeneszerzők Ady-ihlette dalai és kórusművei, valamint irodalmi életünk jeleseinek a költőt méltató írásaiból válogatott idézetek teszik teljessé a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti és Irodalmi Tagozata által szerkesztett emlékműsort. Az emlékest helyszíne a Pesti Vigadó Díszterme.

2019. január 24. | 18:30 – Haza a mélyben II. – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában | Köllő Miklós

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által 2018-ban Haza a mélyben – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában címmel indított előadás-sorozata az idei évben is folytatódik a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A következő előadó Köllő Miklós, a gyergyószentmiklósi Larix Stúdió műépítésze.

2019. január 23. | 17:00 – Kortárs magyar üvegművészet | kiállításmegnyitó

A tárlat a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílik meg a Gaál Imre Galériában, Pesterzsébeten. Megnyitja: prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke.

2019. január 23. | 16.00 – A Lelkes család Örökítés című kiállításának záróeseménye

A Lelkes család többgenerációs művészcsalád. Közös kiállításuk Örökítés – egy művészcsalád alkotóvilága címmel 2019. január 27-ig látogatható a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében. A kiállítás finisszázsán kötetlen beszélgetésre kerül sor az alkotókkal.

2019. január 23. | 14.00 – Dvorszky Hedvig: Evezz a mélyre | könyvbemutató

Dvorszky Hedvig művészettörténész válogatott publikációinak, interjúinak írásait tartalmazó, a Kairosz Kiadónál megjelent kötetének bemutatója a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

2019. január 22. | 19:30 – Haydn: Az évszakok | hangverseny a Müpában

Joseph Haydn oratóriuma az európai zenetörténet egyik legjelentősebb alkotása, egyben a szerző egyik utolsó befejezett, nagyszabású kompozíciója. A Müpa komolyzenei koncertjén Vashegyi György karmester, az MMA elnöke vezényel. Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia magyar kultúra napi rendezvénye.

2019. január 21. | 18.00 – A Budakalász magja 2018 építészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg BUDAKALÁSZ MAGJA – 2018" című nyílt, építészeti tematikájú pályázatát. Az építészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitója 2019. január 21-én (hétfő) 18 órakor lesz a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár báltermében (2011 Budakalász, Szentendrei út 9.). ► m e g h í v ó

2019. január 21. – „Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Teljes dallamtérkép…" A népzenei monográfia műfaji vizsgálata címmel rendez konferenciát a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2019. január 20. | 15.00 – Földi Péter festőművész tárlatvezetése

Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész életművének keresztmetszetét mutatja be három teremben a Műcsarnok tárlata; nagyobb hangsúllyal az ezredforduló után készült művekre koncentrálva, de felvillantva a jellegzetes „Földi-stílus" kialakulásnak kezdeteit is. Nem csupán a tárlat megtekintése, hanem a művek és a rendezés értelmezése is fontos része a kiállítás nyújtotta élménynek. Ha többet szeretne megtudni a kiállításról, a kiállító művészről, ha érdeklik Földi Péter kiállításának kulisszatitkai, vegyen részt a művész tárlatvezetésén a kiállítás záró napján.

// ]]>