2018. december 12. | 19:30 – Szó • szín • játék – Ács Margit: Párbaj (monodráma)

A Hangoskönyv Színház előadása Ráckevei Anna szereplésével a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Ács Margit Párbaj című regényének színpadi adaptációját Árkosi Árpád rendezte.

2018. december 10. | 19.30 – 150 évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban – Clara Schumann 1868. december 10-i hangversenyének megidézése

Clara Schumann utolsó pesti fellépéseire éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. december 10-én és 12-én került sor a Pesti Vigadó kis termében. A telt házas, népszerű fellépéseken többek közt Beethoven cisz-moll „Holdfény" szonátáját, Schumann Op. 13-as Szimfonikus etűdjét és Chopin Andante Spianatóját hallhatták a közönség tagjai, amelyek megszólaltatása akkor is, ma is igazi előadói bravúrt jelentenek a zongoravirtuózok számára.
Az MMA köztestületi programjaként megvalósuló rekonstruált hangversenyen Csereklyei Andrea énekművész és Farkas Gábor zongoraművész szólaltatja meg a 150 évvel ezelőtti műsort, melyet akkor Clara Schumann és énekes partnere, Ébner Ottília asszony tolmácsolásában hallhatott a közönség.

2018. december 9. | 18:00 – In memoriam Szokolay – emlékkoncert

A Pesti Vigadóban elhangzó Szokolay Sándor-emlékhangverseny a múlt, a jelen és a jövő találkozása. Az esten ritkán hallható Szokolay-darabok és ifjú alkotók – a Szokolay InspirArt (SZIA) zeneszerző-pályázat nyerteseinek – művei hangzanak el Szokolay Sándor zeneszerző, az MMA néhai tagja halálának ötödik évfordulóján.

2018. december 6. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kótai József ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kótai József, ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról 2014-ben készült portréfilmet lehet megtekinteni.

2018. december 3–4. – Németh László a magyar művelődéstörténetben

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kétnapos konferenciája a Pesti Vigadóban

Németh László minden szempontból megkerülhetetlen szereplője a 20. századi magyar szellemi életnek. Munkásságának recepciója erős történelmi hullámokat vetett; akkor is, amikor mértékadó igazodási pontként mutatta föl, akkor is, amikor heves bírálatokkal illette a különféle beszédmódokat választó, különféle műnemekbe, műfajokba sorolható írásait. A következő kérdésekre keresik a szervezők a válaszokat: Vajon hol tart most a Németh László-recepció? Miért megkerülhetetlen az életmű nekünk, 21. századi olvasóknak? Mely részei a leginkább kanonikusak, és hogyan olvassuk azokat?

2018. december 1. – 2019. január 27. – Kókay Krisztina '75 | A vonal misztériuma

Kókay Krisztina grafikus- és textilművész négy évtizedet meghaladó alkotói munkásságának emblematikus szövött falikárpitjaiból, textilre festett grafikáiból, egyedi és sokszorosított rajzaiból válogatott jubileumi tárlata a Vigadó Galériában.

2018. november 30. – 2019. január 20. – Földi

Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész, az MMA rendes tagja életművének keresztmetszetét mutatja be a Műcsarnok tárlata; nagyobb hangsúllyal az ezredforduló után készült művekre koncentrálva, de felvillantva a jellegzetes „Földi-stílus" kialakulásnak kezdeteit is.

2018. november 29. | 17:30 – Építészklub | Salamin Ferenc és Anthony Gall

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata tavaly indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy építőművész páros mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A novemberi klub előadópárosa Salamin Ferenc, az MMA levelező tagja és Anthony Gall, az MMA tiszteletbeli tagja.

2018. november 29. – 2019. január 27. – A Lelkes család kiállítása

A Lelkes család többgenerációs művészcsalád. Örökítés – egy művészcsalád alkotóvilága címmel két hónapig a Pesti Vigadóban (Vigadó Galéria, V. emeleti kiállítóterem) lesz látható kiállításuk, tizenkét művész (festőművészek, formatervező iparművész, belsőépítész, szobrász, fotóművész, kiadványtervező és könyvtervező) közös tárlata. A Magyar Design Kulturális Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

2018. november 28. | 17.30 – Sára Sándor 85

Sára Sándor 85. születésnapján az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat filmvetítéssel köszönti a mestert a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2018. november 28. | 15.00 – Szekfü András: Így filmeztünk | Az MMA Kiadó könyvújdonsága

VÁLOGATÁS FÉL ÉVSZÁZAD MAGYAR FILMTÖRTÉNETI INTERJÚIBÓL!
Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Szekfü András: Így filmeztünk című kötete. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel.
Könyvbemutató: 2018. november 28-án (szerda) 15 órától a Filmesházban (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31K.)

2018. november 27. | 19:00 – Régi magyar táncok – A Jánosi Együttes koncertje

A műsor alapja az a három évtizede tartó kutatómunka, amelynek során körülbelül kétezer XVIII. századi, illetve ma is hallható táncdallam összehasonlítására került sor. E munka során huszonnyolc, a mai tánchagyományban is fellelhető táncnak sikerült a XVIII. században is már meglévő formáját felfedezni. Műsorunk ebből az anyagból ad válogatást a Pesti Vigadóban. Szervező az MMA Népművészeti Tagozata.

2018. november 27. | 17:30 – Jókai Anna: Szegény Sudár Anna c. regénye nyolcadik kiadásának bemutatója

Az Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely szervezésében a Duna Palotában mutatják be Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tagja regényének nyolcadik kiadását. Az est háziasszonya: Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, szerkesztő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. 

2018. november 26. | 19:30 – Szó • szín • játék – Különbéke

A Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője Szabó Lőrinc-estje a Pesti Vigadóban, szervező a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. november 26. – A Szent Korona művészete | konferencia – Makovecz Központ és Archívum

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet konferenciája a Szent Korona hazatérésének 40. évfordulóját ünneplő emlékévhez kapcsolódóan kerül megrendezésre.

2018. november 26. | 09.00 – „Az élet kincsesháza" II. – Művészeti nevelés, művészettel nevelés

Konferencia a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata rendezésében a Pesti Vigadóban. A szervezők célja, hogy helyet adjanak a művészeti neveléssel, illetve a művészet által történő neveléssel kapcsolatos kutatásokról szóló beszámolóknak és különösen a jó gyakorlatok bemutatásának. A rendezvénnyel a művészet személyiséget gazdagító, a kisebb és nagyobb közösségeket összekovácsoló, harmonizáló hatására szeretnék felhívni a figyelmet.

2018. november 24. | 15:00 – Szemadám György: Vándorok könyve – A tarot kártyától Az ember tragédiájáig

A Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek című kiállítás kísérőprogramján Szemadám György festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja tart előadást a Műcsarnokban, az MMA intézményében.

2018. november 23. | 17:30 – Oláh János-emlékest 2018

A Magyar Napló Kiadó emlékestje Oláh János költő, író, kiadóvezető, az MMA néhai tagja születésnapja alkalmából. Az esten átadják a róla elnevezett szerkesztői ösztöndíjat és „Az év legsikeresebb szerzője" díjat a Józsefvárosi Galériában.

2018. november 22–29. – 2. PosterFest | Budapest 2018

A PosterFest a plakát ünnepe, ami az új magyar plakátról, a plakát ügyét sajátjának érző hazai kezdeményezésekről, a műfajt ápoló intézményekkel, szervezetekkel való hatékony együttműködésről, a szakmát művelő művészgenerációk közösségéről szól. A 2. PosterFest | BudaPest 2018 a plakát „itt és most"-jának meghatározására tesz kísérletet immár második alkalommal. A központi kiállítás helyszíne a TESLA. Támogató: a Magyar Művészeti Akadémia.

2018. november 21. | 19:30 – Hommage à Erkel

2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerző tagjai (Balassa Sándor, Dubrovay László, Kocsár Miklós, Kovács Zoltán és Tóth Péter) Erkel Ferenc zeneszerző tiszteletére írt kompozícióival e hangverseny keretében tisztelegnek a szerző halálának 125. évfordulóján. A Savaria Szimfonikus Zenekart az MMA Zeneművészeti Tagozatából Kocsár Balázs, Kovács Zoltán, Medveczky Ádám és Záborszky Kálmán vezényli.

// ]]>