2017. december 19. – Világörökség 2017 konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia és a Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága konferenciát szervez a Pesti Vigadó Makovecz termébe. Téma: a világörökség-védelem aktuális kérdései. Kezdés: 2017. december 19. (kedd) 9.00 óra.

2017. december 15–22. – A Gyermekfilharmónia adventi hangversenysorozata

A turnét a Gyermekfilharmónia Alapítvány szervezte, aminek keretében a szentegyházasfalvi együttes Haáz Sándor zenetanár, az MMA rendes tagja vezetésével több magyarországi, valamint német és osztrák helyszínen lép fel.

2017. december 15. – Koszorú ǀ Kárpáti Tamás kiállítása

Kárpáti Tamás festőművész, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitója a San Marco Galériában. A tárlat 2018. január 26-ig hétköznap 9–16 óráig ingyenesen látogatható.

2017. december 14. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK | Honnan és hová – Arany János költészete

A nagyváradi Szigligeti Színház társulata az Arany János verseiből készített előadásával nem csupán egy Szalontától Budapestig vezető életutat tár fel, de felmutatja azt a rendkívüli személyiséget, aki úgy volt az egyik leginkább magyar – nehezen fordítható – költőnk, hogy műveltsége, világlátása, műfordításai és páratlanul gazdag költészete igazi univerzális világpolgárrá avatta.

2017. december 13. – KAPU ǀ Kiállítás a MANK Galériában

A MAOE Képzőművészeti Tagozatának "KAPU" című kiállítása a MANK Galériában 2017. december 13–31. között. A kiállítást Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja köszönti. Megnyitja Baky Péter festőművész, a tárlat kurátora. A kiállítás támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2017. december 13. – Hitel-est ǀ Kondor Béla

A MOM Kulturális Központban Kondor Béla-emlékestet rendeznek a Hitel folyóirat estjeinek keretében, amelyen közreműködik Ágh István költő, az MMA rendes tagja, Nagy András és Nagy Gábor. A művész verseit Pálfy Margit mondja el.

2017. december 13. – Aracs folyóiratbemutató Zentán

A délvidéki Aracs folyóirat Álom hava különszámának zentai bemutatója 2017. december 13-án lesz az Alkotóházban. Fellépnek Bicskei Zoltán filmrendező, valamint az Aracs, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának szerkesztőbizottsági tagjai. | meghívó

2017. december 12. – Pódiumbeszélgetés Callmeyer Ferenc építésszel

A Lechner Tudásközpont Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozatának hatodik alkalmával Callmeyer Ferenc építőművészt, az MMA levelező tagját fordulatokban gazdag, változatos életéről, és az általa személyesen megélt XX. századi magyar történelemről kérdezi Mészáros Ábel.

2017. december 12. – Szatyor Győző 70. születésnapi estje

Szatyor Győző Kós Károly-díjas faműves szobrász, grafikus, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2017 decemberében tölti be 70. életévét. Születésnapjára jelent meg A kézművesség dicsérete című jubileumi kötet, melynek bemutatóját december 12-én 17 órától tartják a Művészetek és Irodalom Házában (Pécs, Széchenyi István tér 78., 7621). meghívó

2017. december 10. | 19.30 – Tokody 40 – Bel canto

Tokody Ilona operaénekes pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ünnepli 2017-ben. A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad ad otthon az estének, és ez alkalommal a bel canto műfaj gyöngyszemei hallhatók a művésznő szerkesztésében és előadásában: Rossini, Bellini és Donizetti csodás dallamaiból válogatva. Tokody Ilona lírai szopránját Muskát András tenorja egészíti ki, zongorán kísér Janos Acs, az est házigazdája Marton Árpád.

2017. december 10. – Szokolay Sándor – Hogy is kezdődött? | könyv-, kotta- és lemezbemutató

Hogy is kezdődött? címmel Szokolay Sándor zeneszerző diákéveiből származó levélgyűjtemény jelent meg a Legend Art Kiadó gondozásában. A levelek az édesapa, Szokolay Bálint hagyatékából kerültek elő. A fiatal Szokolay 1947-ben kezdte zenei tanulmányait a legendás Békés-tarhosi Énekiskolában. Leveleiben részletesen beszámolt élete alakulásáról Orosházán élő családjának. A háború utáni évek nehézségeivel küzdő család és iskola hétköznapjait ismerheti meg az olvasó a derűs, tanulságos, szívhez szóló olvasmányból Szokolay közvetlen stílusában. A könyvhöz tartozó CD-mellékleten Szokolay korai zongoraművei hallhatók Boros Misi előadásában. A CD-n elhangzó művekből a család külön kottát is kiad Szokolay Sándor: Zene-bona címmel.A bemutatót a Müpa Üvegtermében 2017. december 10-én vasárnap délután 16 órakor tartják Boros Misi közreműködésével, a műsort dr. Batta András vezeti. | meghívó

2017. december 9. – Mesélő Kamara – Jancsi és Juliska ǀ Kamarazenei koncert

Az Erkel Színházban a 2017/18-as évadhoz kapcsolódó hangversenyen vezényel Kovács Zoltán Erkel-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja.

2017. december 8. – Rejtekerdő ǀ Csíkszentmihályi Róbert kiállítása

A szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílik meg Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállítása. A tárlat 2017. december 8-tól 2018. február 4-ig látogatható.

2017. december 7. – Németh László ǀ könyvbemutató

A Magyar Napló Kiadó mutatja be a Németh László: Tények, titkok, varázslatok – Írások a magyar irodalomról III. című könyvet. A kötetről Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélget a szerzővel, Ekler Andreával.

2017. december 6. – Bicskei Zoltán: Álom hava ǀ filmvetítés

A Magyarság Háza Filmklubban vetítik Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja Álom hava című szerb–magyar történelmi filmjét. A vetítés után Búzás Anna beszélget a rendezővel.

2017. december 5. – EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején | Műcsarnok

A Műcsarnokban, az MMA intézményében nyílik és 2018. január 28-ig látogatható az az öt kiállítás, amely „félárnyékban" maradt életműveket emel újra a fénybe, hogy megvizsgálja a művészet szocializmusban elfoglalt helyzetét, az alkotók művészeti és életstratégiáit, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira. A tárlat visszatekintés Blaskó János; Gadány Jenő; Jakobovits Miklós képzőművész, művészeti író, az MMA néhai tagja; Karátson Gábor író, festőművész, az MMA néhai tagja; valamint Bocz Gyula; Cerovszki Iván; Csutoros Sándor; Dombay Győző; Lisziák Elek; Ócsai Károly; Szeift Béla művészetére.

2017. december 5. – Keddi kaleidoszkóp | Béres Ilona színművész

Figyelem! A rendezvény betegség miatt elmarad. A beszélgetést a 2018. tavaszi Keddi kaleidoszkóp sorozatban fogjuk pótolni.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának műhelybeszélgetésén a Pesti Vigadóban Béres Ilona színművésszel, a nemzet művészével, az MMA rendes tagjával Huszár Orsolya beszélget.

2017. december 5. – 2018. január 22.– Két dallam ǀ Penkala Éva és Scherer József kiállítása

Penkala Éva textilművész és Scherer József formatervező művész – az MMA rendes tagja – művészházaspár. Életútjuk, ahogy személyük, mint a jin és jang kapcsolódik össze. Közös kiállításuk a Vigadó Galériában lesz látható.

2017. december 4. | 19.30 – Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje

Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész önálló estjével Mécs László papköltő, premontrei szerzetesnek kíván méltó emléket állítani. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad.

2017. december 3. – 2018. január 22. – Szatyor Győző életmű-kiállítása

Szatyor Győző a 20. század hetvenes éveiben indult „nomád nemzedék" következetes alkotó egyénisége. Életmű-kiállításán többek között a faművességben használatos tárgyak, bútorok és hangszerek láthatók. Grafikai sorozataiban a Kodolányi-regényekhez készített rajzok, a finn Kalevala hangulatát tükröző grafikái és az alföldi táj, valamint az ormánsági falvak egykori, már lepusztult emlékeit megidéző alkotásai láthatók. Szobrászati tevékenységét a Kalevalához készített művek, a különböző fákból összeépített, kovácsoltvas és fa kombinációjú szerkezetek és a domborművek jelentik. Nagyméretű köztéri munkái, játszóterek, kapuk, haranglábak, kilátók nagyméretű fotókon kerülnek bemutatásra.

// ]]>