Jókai Mór

Február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezik a magyar széppróza napját

A Magyar Írószövetség Választmánya – a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében – kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte "A Magyar Széppróza Napja" elnevezésű emlék- és rendezvénynapot. A programsorozat kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia lesz.
„Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megünneplésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez" – olvasható a Magyar Írószövetség Elnöksége és Választmánya közleményében. – „Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el."
A február 18-án megrendezendő magyar széppróza napja a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya lenne, amely kellő távolságban van más nemzeti és kulturális ünnepeinktől, nem kell attól tartani, hogy egybemosódik például a költészet napja vagy más nevezetes közösségi esemény megünneplésével. Emellett hozzájárul majd a magyar prózairodalom eredményeinek és a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője a magyar széppróza napjának elnevezéséről elárulta: Gál Sándor felvidéki író javaslatára született meg, aki szerint a próza túl tág fogalom, míg a széppróza az irodalmi értelemben vett prózára utal. Jókairól azt emelte ki, hogy van tőle mit tanulni, művei közel hozzák a történelmet és jól tükrözik a magyar nyelv állapotát.
8 januari 2018  |  jókai mór magyar széppróza napja