Megemlékezés Benyovszky Móricról

Ünnepi ülésen emlékeztek meg a XVIII. század világhírű magyar utazójáról, hajósáról, felfedezőjéről, Benyovszky Móricról, Madagaszkár egykori „királyáról". A Magyar Művészeti Akadémia Irodaházában rendezett megemlékezésen elismeréseket nyújtottak át a Benyovszky emlékápolásban példamutató munkát végzett tudósoknak, művészeknek, közéleti személyiségeknek.
Dicséretben részesültek: Voigt Vilmos, Monok István és Kocsis András Sándor a tudományos értékű „Benyovszky madagaszkári naplója" c. könyv kiadásáért, Kubassek János muzeológiai tevékenységéért, Cséke Zsolt dokumentumfilmjeiért, Szádeczky-Kardos Irma tudományos kutatásaiért, Randrianasolo Lalarison Richard a madagaszkári konzuli tevékenységéért, Nagy Tibor Magnus, Pozsgai Zsolt és Bradányi Iván a Benyovszky című új magyar musical elkészítéséért, amely bemutatásra vár. Az elismeréseket Szőcs Géza, a bizottság fővédnöke, G. Németh György a bizottság elnöke és Fekete Péter védnök nevében Krucsainé Herter Anikó helyettes kulturális államtitkár adták át. A Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság áttekintette a következő három esztendő lehetőségeit és feladatait, a 2021. évig. Abban az esztendőben lesz Benyovszky Móric születésének 280. és halálának a 235.évfordulója. Ismert, hogy a kormány 2010-ben ezeket az eseményeket a kiemelt nemzeti évfordulók közé emelte. A bizottság a megemlékezéseket a széles nyilvánosság bevonásával tervezi itthon és a határainkon túl is.
A Benyovszky Emlékbizottság 2015-ben alakult. A bizottságba kulturális, tudományos, oktatási intézményi vezetőket és közéleti személyiségeket kértek fel, Benyovszky tisztelőit, akik méltó módon tudnak hozzájárulni az emlékév eseményeihez. A bizottságnak tagja Juhász Judit, a Nemzeti Alapítvány elnöke, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Művészeti Akadémia szóvivője, valamint Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója, az MMA elnökségi tagja is.
(Információ: Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság)