Simon Károly, Scherer József, Juhász Judit

Simon Károly köszöntése

Simon Károlyt, a hazai ipari formatervezés és művészetpedagógia kimagasló személyiségét köszöntötték hetvenötödik születésnapja alkalmából a Kecske utcai Makovecz Szalonban december 14-én. A háznagyi teendőket Scherer József látta el.
Scherer József laudációjában kifejtette, hogy Simon Károly gyári formatervezőként évtizedeken keresztül kitartott az ipari tervezői státusz mellett. A kezei közül kikerülő, letisztult formavilágú alkotások egyúttal a dizájnhoz való hozzáállását is hűen tükrözik. Scherer József nem titkolta: lelki rokonságot ápol a hetvenötödik születésnapját ünneplő mesterrel, akit köszöntő beszédében többször is a dizájn hatalmas tapasztalattal rendelkező művészeként emlegetett. Mint fogalmazott: „azt szeretném, ha egy olyan, új korszak kezdődne, ahol az elődöket nem tapossák le, hanem végre a régiek által kitaposott úton haladhatnánk előre, a szerves fejlődés érdekében".
A köszöntőt követően a jelenlevőknek levetítették a „Kilincstől a villanymozdonyig" című 55 perces dokumentumfilmet, amelyben Simon Károly beszél az életéről, a szakmájához fűződő kapcsolatáról, és az ipari formatervezésről kialakult véleményéről. Bemutatták az általa tervezett legkisebb tárgyat, vagyis egy ajtókilincset, de a dokumentumfilmben bemutatták a legnagyobbat is, egy ötezer lóerős villanymozdonyt. A „Gigant" becenevű, „V-63-as jelű" villanymozdonyt a Magyar Államvasutak megrendelésére 1971 és 1976 között gyártotta a Ganz. Megtudtuk: Simon Károly gyermekkorát Sarkadon, kisvárosi környezetben élte. Szerette ezt a világot, a természet közelségét. Mint fogalmazott: „sohasem irigyeltem a városi gyerekeket". Ehhez képest mégis már fiatalon felköltözött Budapestre, hiszen a fővárosban végezte a középiskolai tanulmányait. A Magyar Iparművészeti Főiskola szerszám- és gépipari tervező szakát végezte el, mestere volt többek között Dózsa Farkas András, Lengyel István és Németh Aladár. A „Kilincstől a villanymozdonyig" című dokumentumfilmben napjaink formatervezése kapcsán Simon Károly kifejtette: „manapság racionális művek születnek". Hozzátette: „egymás mellett él a szélsőségesen extrém és a radikálisan egyszerű".
23 december 2016  |  simon károly scherer józsef akadémiai szalon