2018. október 8-án és 10-én – „Schubert 200" – két estényi múltidézés Franz Schubert zeneszerzővel

Kerek 200 esztendeje, hogy Franz Schubert (1797–1828) első ízben tartózkodott Magyarországon. Ennek kapcsán merült föl a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatában annak lehetősége, hogy egy „minikonferenciával" egybekötött koncertre és kerekasztal-beszélgetésre kerüljön sor október 8-án és 10-én délután a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2018. október 7. | 18.00 – Őszi Irodalmi Gála

Az MMA Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján ezúttal is vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves művészek előadásában Iancu Laura, Király László, Szilágyi István, Mészöly Dezső és más kortárs magyar írók, költők műveiből.

2018. október 2–3. – Az MMA fotóművészeti konferenciája

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2018. október 2–3-án fotóművészeti konferenciát rendez, mert feladatának tekinti, hogy a hazai fotográfiai értékeink valóban közismertté, ezáltal nemzeti közkinccsé váljanak. A konferencia megrendezését az a tény indokolja, hogy mind a mai napig nem jelent meg a magyar fotóművészet történetét a kezdetektől napjainkig összefoglaló kiadvány. A szakma széles köréből felkért előadókkal keressük a lehetséges válaszokat és a konszenzust.

2018. október 2. – november 18. – Véssey Gábor festményeinek és szobrainak kiállítása

Véssey Gábor festőművész, az MMA rendes tagjának képeiből nyílik kiállítás a Pesti Vigadó VI. emeleti termeiben, a művész 70. születésnapja alkalmából. A tárlat az utóbbi 30 év képeiből válogat. A művész által gyakorolt képzőművészeti műfajok közül az olajtempera táblaképei, valamint szobrai lesznek láthatók. Figurális képei ironikus és expresszív hangvételükkel reflektálnak mindennapi világunkra. A legújabb festményei mellett láthatók lesznek együtt eddig még ki nem állított képsorozatai is, amelyekben Véssey Gábor a hozzá közel álló alkotók munkáira hommage-okban és parafrázisokban reflektál. A kiállítás alkalmából a MMA Kiadó összefoglaló albumot jelentet meg.

2018. október 1. – Az építészet világnapja

Az Építészek Nemzetközi Egyesülete (UIA) 1986-ban hozta létre a Építészet Világnapját, melyet minden év október első hétfőjén ünnepelnek. A Magyar Építőművészek Szövetsége hagyományosan változatos programmal várja az érdeklődőket székházába ezen a napon és az elkövetkező hetekben is – kiegészítve ezzel a Világnap eseményeit az Építészet Hónapja rendezvényeivel.
A Magyar Építészek Házában ebből az alkalomból nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának kiállítása is, melyet építész köztestületi tagjaink munkáiból rendeznek.

2018. szeptember 29. – Őszi Népművészeti Sokadalom

XXXV. Őszi Népművészeti Sokadalom Kisgyőrben. Szüreti nap, egész napos kézműves bemutató és kirakodóvásár, táncház, művészeti programok az MMA támogatásával. A rendezvény programja itt érhető el.

2018. szeptember 28. – Dévényi Sándor és Pásztor Péter közös kiállítása Kassán

Élő építészet '48 címmel megnyíló kiállításuk a kassai FiguratiF Galériában (MaJel RovásKözpont) látható (Kassa, Erzsébet u. 42.). A kiállítást Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitja meg.

2018. szeptember 28. – Jövő most – Designkonferencia

A Magyar Design Kulturális Alapítvány és a Magyar Formatervezési Tanács a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2018. szeptember 28-án, a Design Hét keretében „Jövő most" címmel designkonferenciát rendez a Pesti Vigadóban.

2018. szeptember 27. | 20.00 – A Magyar Rádió Énekkarának hangversenye

2018. szeptember 27-én, csütörtökön, 20 órai kezdettel a Budapest — Felsővízivárosi Szent Anna-templomban (1011 Budapest, Batthyány tér 7.) rendezik meg a Sapszon Bérlet első hangversenyét a Magyar Rádió Énekkara és Horváth Márton Levente (orgona) előadásában. Vezényel: Pad Zoltán.

2018. szeptember 27. | 18.30 – Haza a mélyben I. – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában | Nemes Károly

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete új előadás-sorozatot indít 2018 őszén Haza a mélyben – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában címmel. Az előadás-sorozat olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatja be, amelynek létezéséről Magyarországon nagyon keveset tudunk. A romániai magyar építészek körében egy olyan, személyeikben egymást igazoló és egymásra hivatkozó hálózatra leltünk, amelynek közel teljes körű bemutatása lett e sorozat első évének célja. Az előadások havi rendszerességűek, helyszínük a FUGA Budapesti Építészeti Központ. Évindító előadásunkon Nemes Károly építész a bukaresti Graphic Studio tervezőiroda munkáin keresztül mutatja be az elmúlt 20 év munkásságát.

2018. szeptember 26. – november 16. – Barabás Márton kiállítása

Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA levelező tagja Időutazás | zongoraátiratok és kottakönyvek kiállítása szeptember 26-án nyílik a Nádor Galériában (1051 Budapest, József nádor tér 8.).

2018. szeptember 24. | 10.00 – "Mozgó dó..." II.

„A zene lelki táplálék…" – Szimpózium a Kodály-módszerről

A Kodály-koncepció értelmezése a XXI. században címmel megrendezett korábbi szimpózium sikere azt mutatja, hogy folytatni kell a diskurzust Kodály nevelési elveiről. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet konferenciája a Pesti Vigadóban.

2018. szeptember 23. | 19.00 – Hangverseny a Ciszterci Szent Imre-templomban

2018. szeptember 23-án, vasárnap 19.00 órakor Ízleljétek és lássátok (Szemelvények a 17. század zenéjéből) címmel a kárpátaljai Ferences Karitász javára tartanak hangversenyt a Ciszterci Szent Imre-templomban (XI., Villányi út 25.). Sebestyén Márta és a Musica Profana együttes estje korhű hangszereken. A koncertet Jankovics Marcell vezeti be.

2018. szeptember 22. | 16.00 – Jelenczki István: ÖRÖKTŰZ I–II. | Portréfilm Reményik Sándorról

2018. szeptember 22-én, szombaton 16 órától újra vetítik Jelenczki István rendező ÖRÖKTŰZ I–II. „Egy lángot adok, ápold, add tovább" – Portréfilm Reményik Sándorról című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. A film két részét (1 óra 35 perc) szünet nélkül, egyben vetítik. A vetítés után az emeleti kávézóban a film áru­­sí­tással egybekötött DVD-bemutatóját tartják, amelyen az alkotók és a közre­mű­ködők dedikálnak.

2018. szeptember 21. – november 11. – Gaál József | Vezeklések kora

Gaál József (1960) képzőművész, művészeti író, a Képzőművészeti Egyetem tanára, az MMA levelező tagja. A tárlaton – melynek címét egy korai műcsoporttól, az 1991-ben készült háromrészes litográfia sorozattól kölcsönöztük – bemutatott kulcsdarabok a bőrből készült fejek, a Marszüasz-figurák, a Hermák, a Macula- és Imagio-sorozat, illetve a Bello Brutto és a Transhuman Fetish darabjai. A három teremnyi kiállításon a legújabb, Persona Umbra című sorozat darabjai is láthatók, melyek a korábbi művekhez hasonlóan főként fából, bőrből és fémből készültek. Az összeállítás a művész szándéka szerint egyfajta visszatekintés, hiszen korábbi művei is szerepelnek benne; indító darabja, a Nagy Moloch 1988-ban készült. A Gaál József legfrissebb munkáit is bemutató kiállítást a Műcsarnokban 2018. szeptember 20-án Szeifert Judit művészettörténész nyitja meg.

2018. szeptember 20. | 19.00 – Zene húros hangszerekre… dudára és furulyára

A Jánosi Együttes koncertje

Az MMA Népművészeti Tagozata népzenei koncertsorozatot indít a Pesti Vigadóban. A Jánosi András akadémikus alapította és vezetésével működő Jánosi Együttes célja a magyar zenei anyanyelv megjelenítése, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatása és megismertetése a zeneértő közönséggel.

2018. szeptember 19. – Benkő Imre: UTAK: KÍNA, 1984–2018

Benkő Imre fotográfus kiállítása a XX. kerületi Gaál Imre Galériában.

2018. szeptember 19. | 16.00 – Götz Eszter Zalaváry Lajos építészete című könyvének bemutatója

Zalaváry Lajos a 20. század meghatározó építőművésze volt, aki építészgenerációkat is tanított. Az MMA Kiadó könyve bemutatja Zalaváry életútját és a „mester" sokoldalúságát. A könyvbemutató helyszíne: FUGA | Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.). | meghívó

2018. szeptember 17. | 19.30 – Ünnepi hangverseny a Zeneművészeti Tagozat kerek évfordulós akadémikusai tiszteletére

A tagozat 2018. évben kerek születésnapját ünneplő akadémikusai: Eősze László, Dubrovay László, Huszár Lajos, Kocsár Miklós, Párkai István, Hőna Gusztáv, Zádori Mária, tiszteletükre a Pesti Vigadó Dísztermében kórushangversennyel kedveskedik a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata.

2018. szeptember 15–23. – XII. Ars Sacra Fesztivál

Az MMA által is támogatott egyedi fesztivál több mint 100 településen közel 600 ingyenes programmal várja a látogatókat, 11 műfajban színvonalas zenei kínálatot, kiállításokat, irodalmi esteket, színházi és szakmai előadásokat, sétákat, tárlatvezetéseket, lelki-, és gyerekprogramokat felvonultatva. A fesztivál része a Nyitott Templomok Napja kezdeményezés, valamint a harmadik alkalommal megrendezendő Ars Sacra Filmfesztivál.

// ]]>