2018. október 29. | 19:00 – Magyar rapszódia – Liszt-források

Zenei anyanyelvünk – A Jánosi Együttes koncertje

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán folytatódik az MMA Népművészeti Tagozata által indított "Zenei anyanyelvünk" című ingyenes koncertsorozat. Jánosi András és együttese a sorozatban a magyar zenei anyanyelv megjelenítésére, neves klasszikus zeneszerzők magyar népzenei forrásainak bemutatására és megismertetésére vállalkozott.

2018. október 29. | 17:00 – 2019. január 13. – Generációk – Apa és fia: id. Guti József és Guti J. Soma kiállítása

A félmúlt és a kortárs magyar festészet két eredeti, karakteres alkotója apa és fia, az 1914-ben született id. Guti József, illetve Guti J. Soma. Előbbi gazdag életművének egy része a háború végén lebombázott műtermében megsemmisült, más alkotásai nyugati gyűjtők birtokában vannak, de jó párat, fia, Soma őrzi. Életművüket összehasonlítva mindkettő korszakokra osztható: az apáé a plain art-tól a portrékig a rajzosságig és a konstruktivizmusig terjed, fiáé az átértelmezett szürrealizmustól a tárgyformáló objektekig és „aranykorszakában" a nemesfém kifinomult alkalmazásáig.

2018. október 27. | 19:00 – Tommy Vig 1956-os emlékkoncertje

Tommy Vig, az MMA köztestületi tagja félévszázados amerikai sikerek után több mint egy évtizede él ismét Budapesten. A Pesti Vigadóban megrendezendő 1956-os emlékkoncert a muzsikus két művét kelti életre: a Budapest, 1956-ot és a Concertót.

2018. október 25. | 18.30 – Haza a mélyben I. | Kortárs öko-realista építészet Romániában | Kozma Zsolt

Előadás-sorozat a FUGA-ban, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében. A sorozatcím némiképp ironikus, mindazonáltal utal egy különlegesnek tekinthető létállapotra is. A magyar építészek Erdély-recepciója kettős. Vagy nem ismerik az ott zajló munkát – miközben székelyföldi kollégák szoros olvasással követik a hazai eseményeket –, vagy az ritkán lép túl a székelykapuk közé állított három kopjafa ikonográfiáján. Az előadás-sorozat olyan öko-regionalista építészet körvonalait mutatja be, amelynek létezéséről Magyarországon jószerivel fogalmunk sincs. Az októberi est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos munkatársa, vendég: Kozma Zsolt.

2018. október 20. | 19:30 – Sebestyén Márta (ének) és a Jazzical Trio

Az autentikus magyar népzene és a jazz kölcsönös inspirációját számos nagyszerű példa igazolta az utóbbi időben, arra pedig különösen büszkék lehetünk, hogy sok zenészünk a népzene és a jazz világában is egyformán otthonosan mozog. A koncerten szebbnél szebb népdalok hangoznak fel Sebestyén Márta előadásában, melyek a Jazzical Trio interpretációjában az izgalmas harmóniák és az átértelmezett ritmika révén egy másik zenei dimenzióban is felragyognak. A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál eseménye a Pesti Vigadó dísztermében.

2018. október 18. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Párkai István karnagy

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Párkai István karnagyról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról 2015-ben készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2018. október 17. | 17:00 – Temesi Ferenc 49/49 című kötetének bemutatója

A Scolar Kiadó a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében tartja Temesi Ferenc író 49/49 című, új kötetének bemutatóját. A szerzővel Száraz Miklós Görgy író beszélget.

2018. október 17–18. – Székely János Napok

Székely János (1929–1992) erdélyi költő, író, drámaíró, esszéista a 20. század második felének egyik legfontosabb alkotója. A Gyulai Várszínház kétnapos programsorozattal próbálja felhívni az életmű teljességére a figyelmet. A Vigadóban megrendezett tudományos konferencia előadói: Bertha Zoltán, Elek Tibor, Falusi Márton, Szakolczay Lajos és Szász László a lírai, prózai, drámai, esszéírói életmű legfontosabb darabjait és kérdéseit tárgyalják.

2018. október 16–21. – Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, Szolnok

Az MMA kiemelt támogatásával október 16–21. között zajlik Szolnokon a Tisza moziban az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, ahol többek között A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője rendezőjével is lehet majd találkozni.

2018. október 16. | 19.00 – Úton – Mihályi Gábor portréja

JUBILEUMI ELŐADÓEST, SINKOVITS IMRE KAMARASZÍNPAD

Néhány évvel ezelőtt írtam az alábbi gondolatokat, amelyeket ma is magaménak érzek: „A hagyomány megismerése számomra egy titkokkal teli kert mélyére vezető út felfedezését jelentette. A fák rejtekében azonban nemcsak szépségesre és felemelőre, hanem önmagamra is találtam." A szellemi horizontomon már itt felbukkan az út. Az út, amely szimbolikus és valóságos is egyben, amely nem más, mint a „világ" megismerésének és az alkotói pályámnak az útja. (Mihályi Gábor)

2018. október 16. | 18:00 – NKA 25 könyvbemutató

A Nemzeti Kulturális Alap az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, amely alkalomból 2018. október 16-án, kedden 18 órai kezdettel a TRIP Hajón (I. ker. Szilágyi Dezső tér 2-es móló) mutatják be kerekasztal-beszélgetés keretében a Minőség, érték, mecenatúra – 25 éves a Nemzeti Kulturális Alap című kötetet. A bemutató során a könyv interjúalanyaival hallgathatnak meg beszélgetéseket az érdeklődők kultúráról, művészetekről, személyes élményekről és egyéb izgalmas témákról.

2018. október 16. | 18:00 – A házak nem hazudnak – Kerényi József életmű-kiállítása

Kerényi József építész, az MMA néhai tagja kiállítása beszélgetéssel nyílik meg a Lechner Tudásközpontban, melynek moderátora Osskó Judit, résztvevői Melocco Miklós szobrászművész, az MMA rendes tagja; Róth János; Perényi Tamás és Molnár Zoltán. A beszélgetés után megtekinthető a Kerényi Józsefről 2014-ben készült portréfilm (MMA, rendező: Osskó Judit).

2018. október 15. | 18.00 – Szilágyi István 80

Az írót, a nemzet művészét, az MMA rendes tagját barátai, tisztelői, írótársai köszöntik születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Magvető Kiadó, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség és a PIM közös programja.

2018. október 15–16. – Krúdy: Egy város anatómiája | Művészetelméleti szimpózium

2018. október 15–16-án az óbudai Esernyős Galéria Szinbád termében rendezett kétnapos szimpózium Krúdy Gyula életműve mentén a TÁRGY, TÉR, TÁVLAT, METSZET, TEXTÚRA, KÉPZET, TOPOSZ és ATTRIBUTUM szekciókban olvassa össze az egykori fővárosi kultúrát és az írói életművet. Az 1910 és 1930 közötti budapesti kulturális élet speciális, olykor túl-, máskor alulértékelt urbanisztikáját, városi miliőjét és mikrotörténetét Krúdy nyomán, mentén mutatják be a felkért előadók. Az egyes szekciókban az irodalomtudomány képviselői mellett megszólalnak a korszak budapesti urbanisztikáját, anyagi kultúráját, városi életét, fotográfiáját, építészetét, komplex vizualitását és zeneiségét kutató szakemberek is. Szervező: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.

2018. október 14. | 19.30 – Mini-Fesztivál • 4.4

A Mini-Fesztivál évről évre igyekszik lehetőséget biztosítani nagyobb apparátusra – kórusra vagy zenekarra – írt művek bemutatóinak. Október 14-én a záró hangverseny a Pesti Vigadó Északi termében a kóruskompozíciók mellett ezúttal elhangzik néhány dal is, köztük Kecskés D. Balázs Arany János költeményére írt műve. A Magyar Rádió Énekkarának koncertrészében pedig Huszár Lajos 2013–14-ben, a XXVI. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny (Debrecen) felkérésére írt Strafe mich nicht in deinem Zorn című vegyeskari motettája hangzik el, melynek szövegét Luther Márton zsoltárfordításaiból és egy korálvers részletéből maga a zeneszerző állította össze. A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ és a Magyar Zeneművészeti Társaság fesztiválja az MMA támogatásával 2018. október 8. és 14. között.

2018. október 11. – november 25. – Demeter / Haris | Tulajdonság-energia-mezők

Demeter István (Jászapáti, 1914 – Sajószentpéter, 1977) katolikus pap, költő, festő és Haris László (Budapest, 1943) Balogh Rudolf-díjas fotóművész barátsága 1967-ben indult. „...Távolban hömpölygő gömbölyű óceánok / Tüzes jegek örvénylő csendek / Hallgatag dübörgés téridőtlen időterek / tulajdonság-energia-mezők..." – foglalta verssorokba Demeter a Haris-fotók keltette gondolatait 1970-ben. Demeter festészete halálán túl is inspiráló, meditációs forrás maradt Haris László számára, apró festményrészletekből óriás méretű fotográfiai kompozíciókat, „időtereket" nagyítva.

2018. október 11. – november 25. – Halmy | A motívum működése

A művész, Halmy Miklós, az életművének valódi jelentőségét negligáló elmúlt évtizedek után, most kap először méltó teret művei bemutatására a Műcsarnokban.

2018. október 9. | 19.30 – Színpad és kínpad 1956–1958

NAGYVÁRADI ERZSÉBET ÉS RUBOLD ÖDÖN PÓDIUMMŰSORA

A pódium-összeállítás az 1956-os forradalom színházi történéseiről ad sokszínű képet: az önállósodási kísérletekről, a vidéki eseményekről, a beszervezésekről, majd a büntetések változatosságáról, a megtorlások tényeiről és a szétszóratásról. Sorsok és szakmai események dokumentatív felidézése versek, színészi vallomások, naplórészletek, továbbá minisztériumi, rendőrségi, belügyi anyagok összeillesztésével. Felvillannak részletek Sinkovits Imre '56-os naplójából, Raksányi Gellért, Darvas Iván, Bessenyei Ferenc, Mensáros László írásos és rendőrségi anyagaiból. Szerkesztette: Ablonczy László.
Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia SZÓ • SZÍN • JÁTÉK sorozatában valósul meg a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon (Pesti Vigadó).

2018. október 9. – november 18. – Magyar Gábor kiállítása

A 35 év terméséből válogatott és kiállított képek fő motívuma a cseppforma, és az abból született konstrukció. Ez a „csepp" motívum az európai ikonográfia két alapformájára vezethető vissza: a kör- vagy gömbformára és a háromszögre. A két forma találkozásából született ambivalens forma a csepp természeténél fogva univerzális, hiszen mindkét kiinduló forma jelentéstartalmát hordozza magában. A gömb és a gúla szimbiózisát megvalósító térhatású geometrikus alakzat egyszerre kelt antropomorf képzeteket is, egy emberi fej leegyszerűsített sémáját idézve. Magyar Gábor festőművész kiállítása a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozat szervezésében jön létre a Vigadó Galéria V. emeleti kiállítóterében.

// ]]>