Geszti Péter, Lábas Viktória

Kortárs és klasszikus irodalom könyvautomatákból

Jövő tavasszal indul a fővárosban az új olvasásnépszerűsítő akció, a POKET, mely a Sztalker csoport Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író, költő nevével fémjelzett kezdeményezése. 2018 márciusától Budapest csomópontjain könyvautomatákat helyeznek el, amelyekből egyetlen bankkártyaérintéssel, azaz készpénzforgalom nélkül, 990 forintért bárki hozzájuthat kortárs és klasszikus irodalmi művekhez; okostelefon méretű, minőségi, mégis olcsó zsebkönyvekhez. A Magyar Művészeti Akadémia is a kezdeményezés mögé állt és anyagi támogatást biztosít a projekthez.
"Értékes és érdekes műveket fogunk eljuttatni az olvasókhoz, megfizethető áron és minél könnyebben elérhető módon. Értékes és érdekes pillanatokkal szeretnénk kitölteni a közlekedés üresjáratait" – mondta Vecsei H. Miklós a projekt tájékoztatóján.

A márciusban induló zsebkönyvsorozat első darabjai közt megtalálhatjuk A Pál utcai fiúkat (Molnár Ferenc), az Utas és holdvilágot (Szerb Antal), az Ady Endre éjszakáit (Krúdy Gyula), az Egy őrült nő naplóját (Csáth Géza) és egy Dés László által szerkesztett Esterházy Péter-válogatást is. A színes könyvsorozatot MOMÉ-s grafikuscsapat tervezte.
A projekt legalább hat automatával indul. A kötetek elsődleges célközönsége a budapesti tömegközlekedést használó emberek sokasága, de a kezdeményezés távlati tervei között szerepel, hogy a POKET-eket eljuttatják fesztiválokra is, ahol a magyar regények angol nyelvű fordításait is meg lehet majd vásárolni. A köteteket pedig mind egy-egy nagykövet fogja népszerűsíteni. Az első követek Lábas Viktória, Geszti Péter, Zacher Gábor, Rudolf Péter és Dés László lesznek.

2017. december 19.