Szőcs Miklós TUI: Jaguár | faszobor posztamenssel, 20×40×110 cm, 1998–1999

Lélek-Jelen-Lét

A Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményei Pekingben

Pekingben, a Today Art Museumban mutatkozik be nagyszabású kiállítással a Magyar Művészeti Akadémia. A képzőművészeti, ipar- és tervezőművészeti, valamint népművészeti alkotásokat is felvonultató tárlat 2018. május 14-től június 10-éig tart. Egy évvel ezelőtt Budapesten, a Pesti Vigadóban fogadtuk testvérintézményünk, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia (CNAA) festmény- és kalligráfiakiállítását. Most – eleget téve a kínai fél meghívásának – viszonzásul a főváros ismert kortárs kiállítóhelyén mutatkozhat be a magyar alkotóművészet, az MMA kiállítása az elmúlt évek jelentős munkáiból válogat.
2018. május 7.

Könyvet automatából – az olvasás közös ügyünk

Könyvet automatából szlogennel hirdette meg a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektjét, a POKETet. A családok évében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hét automatával indult a zsebkönyvsorozat árusítása, a kezdeményezés indulásaként a város forgalmasabb pontjain ezekből lehet hozzájutni a zsebkönyvekhez. A támogatók – vagyis kőszínházak és kulturális intézmények – nevét viseli a hét budapesti automata, ezzel is jelezve, hogy a POKET közös ügy. Vecsei H. Miklós, a csoport vezetője azt az emberi hangulatot szeretné visszahozni, ami az okostelefonok elterjedése előtt volt, vagyis a POKET az olvasásnépszerűsítés mellett a közösség építését is céljának tekinti. Az indulásról és a célokról Vecsei H. Miklóssal beszélgettünk.

2018. május 8.

Májusi programok a Makovecz Központban

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kezelésében lévő Makovecz Központ és Archívum év elejétől már várja a látogatókat. Májustól elindulnak a házban a nagyközönség számára is nyitott programok, előadások. Az év legszebb hónapjában megelevenedik egy legendás Makovecz-előadás, Sulyok Miklós művészettörténész, akadémikus az időről értekezik, Nagy László verseit pedig a Pesti Vigadóban is bemutatott Aranypénz-térdű szerető című előadás idézi meg újra Kiss Ferenc és zenész, énekes társai által. A programok regisztrációhoz kötöttek!

2018. május 7.

Emlékszobrot állítottak Vaszary Kolosnak

A művészet- és kultúrapártoló Vaszary Kolos néhai bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek tiszteletére szülővárosában, Keszthelyen állítottak szobrot 2018. május 4-én. Az életnagyságú bronz alkotást Farkas Ferenc szobrászművész készítette, Keszthely Város Önkormányzata és a Bencés Diákszövetség Zala Megyei Szervezete kezdeményezésére, és a valamikori érsek szülőháza előtti részen állították fel. Az eseményen részt vett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MMA Tanácsadó Testületének tagja is. A szoborállítást – pályázati forrásból – a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2018. május 4.

Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész

Életének 88. évében elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész, a nemzet művésze. Temesi Ferenc író egy korábbi méltatásából idézve: Szervátiusz Tibor művészetében emberi természetünknek a fa, a kő, a fém természetével való egyesüléséből születtek szobrok. … A Dózsa feje, a Tüzes trón, a Petőfi halála, a Kolozsvári Krisztus, a Bartók- és Ady-fejek – a magyar szellem diadala, vizuális szintézise. … Ezeknek a szobroknak nem a kő, a vas, a fa az alapanyaga, hanem a fájdalom. A magyar fájdalom. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szervátiusz Tibort saját halottjának tekinti. A művésztől május 15-én 15 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában.

2018. április 25.
Első Utolsó
// ]]>