Óbudai Társaskör

Budapest III., Kiskorona utca 7.

Esti zenei meditáció a Muzsikás együttessel

Különleges zenei válogatással érkezik a Muzsikás az Óbudai Társaskörbe december 8-án. Az együttes koncertje az adventi várakozás egyik szép élménye lehet.

A magyar népi hagyomány számos olyan dallamot őrzött meg, amelyik hallgatóját megnyugtatta, lecsendesítette, elmélkedésre, elmélyülésre, magába fordulásra alkalmassá tette. Népzenénk különös rétege ez, a meditációt elősegítő dallamok világa. Megtalálhatóak mindenhol, ahol magyarok laknak, Dunántúltól Erdélyig, Szlavóniától Moldváig. 

Találkozunk velük a somogyi pásztorok "hosszú furulya" muzsikájában, az országban sokfelé énekelt, vagy hangszeren játszott régi stílusú dallamaink között. Ilyenek Erdélyben a lakodalom másnapján hallható „hajnali nóták", és ilyenek a bevonuláskor szokásos katonakísérők, a Gyimesben muzsikált keservesek, halottkísérők is. Ezek a dallamok mindennapjainkban segítenek, vigasztalnak. A különleges pillanatokban pedig a magasba emelik az emberi lelket. A Muzsikás együttes hangversenyén ezekből a dallamokból összeállított zenei folyamatot hallunk, amely különösképpen érvényesül az adventi hangulatban, az esti órákban. Vendég: Petrás Mária. (Forrás: Fidelio)

A 40. születésnapját ünneplő Muzsikás együttes jubileumi koncertjén készült felvételeinket itt tekinthetik meg. 
 
2013. december 3.