ARCHÍVUM – DEIM PÁL 80

A kiállítás megtekinthető: 2012. szeptember 9-től október 7-ig, hétfő kivételével minden nap 10–18 óráig.

MűvészetMalom – Modern és Kortárs Művészeti Központ
Szentendre, Bogdányi utca 32.

Deim Pál 80 éves

Deim Pál festőművész rendhagyó kiállítása a szentendrei MűvészetMalomban.

A nemrégiben megújult szentendrei MűvészetMalom ad helyet Deim Pál festőművész szeptember 8. és október 7. között látható rendhagyó kiállításának.

A Deim Pál koncepciója alapján létrehozott intézmény egykor fűrészmalom volt. Ma helyi és Szentendréhez kötődő képző- és iparművészek alkotásait mutatja be, illetve a XX. századi és kortárs képzőművészet számára biztosít tereket: átfogó tárlatokat és társművészeti rendezvényeket is befogadva.

Az utóbbi években nem egy életmű-kiállítás nyílt Deim Pál munkáiból. Hetvenedik születésnapja alkalmából a MűvészetMalom (2002), hetvenötödik születésnapjára az Ernst Múzeum (2006), valamint az Aulich Art Galéria (2007) rendezett retrospektív tárlatot. Ezek a kiállítások a hagyományos életmű-kiállítás elvén, a művészi fejlődés ívére koncentrálva, az életmű kronologikus-lineáris bemutatására törekedtek.

A Deim Pál nyolcvanadik születésnapja alkalmából a MűvészetMalomban megrendezendő kiállítást más aspektusokra fókuszálva közelíti meg a kurátor, a művész unokája, Deim Réka művészettörténész. A retrospektív jelleget részben megőrizve, a festményeken és szobrokon kívül Deim Pál személyes archívuma szolgál alapul. Az életmű puszta műalkotások sorozataként való bemutatása helyett a politikai-társadalmi kontextusra is szeretne a kiállítás reflektálni, egyrészt megvalósult és a Kádár-rendszer kultúrpolitikai cenzúrája miatt meg nem valósult művek és vázlatok egymás mellé helyezésével; másrészt a fontos kiállítások egy-egy emblematikus művének kiemelésével, archív dokumentumokkal kiegészítve. Így nem lezárt raktárként, hanem az emlékek és emlékezet állandóan változó és mindig újonnan értelmezhető tárházaként értelmezhető a tárlat. Kiemelt szerep jut Deim helyi jelentőségű, Szentendre városához és művészeti intézményrendszeréhez kötődő tevékenységének is.

A kiállítás kísérlet arra, hogy Deim Pál archívumán keresztül – ami magába foglalja az archív anyagon kívül a művészi életművet is – az elméleti problémákra is reflektáljon, amellett, hogy Deim Pál munkásságáról egy vállaltan szubjektív szelekciót mutasson be.

 

2012. szeptember 5.  |  kiállítás deim pál