A Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria részlete, előtérben a régi állapotot ábrázoló fotó 2013. szeptember 27-én. Ezen a napon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át a megújult művésztelepet.
MTI Fotó: Kovács Attila

Átadták a felújított Szentendrei Régi Művésztelepet

Átadták a felújított Szentendrei Régi Művésztelepet pénteken, a komplexum 200 millió forintos beruházással újult meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: a kormányzatnak az utolsó pillanatban sikerült megmentenie a művésztelepet az enyészettől. 
Hangsúlyozta: mindent megtettek azért, hogy az intézmény feladatait újragondolják és a telep újra elfoglalhassa méltó helyét a képzőművészeti életben.
Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben a kulturális beruházásokra fordított összeg mintegy 30 százalékkal növekedett, tavalyhoz képest plusz 30 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar költségvetésben kulturális támogatásra 2013-ban, a magyar költségvetés a GDP 0,8 százalékát fordítja kultúrára, ezzel Európa élvonalában van. 
Balog Zoltán kitért arra is, hogy az Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) munkájának átalakításakor, majd a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-t (MANK) létrehozásakor az első fontos döntés az volt, hogy egy kézben és határozottan lehessen irányítani a beruházásokat. A mostani projekthez 200 millió forintot biztosított az állam, ennek köszönhetően teljes mértékben megújultak a még 1972-ben nyári használatra épült, később rendkívül rossz állapotba került, végül használhatatlanná vált műtermek, a MANK Galéria és a telephez tartozó, arborétum jellegű egyhektáros park. Hozzátette: itt talál helyet az egykori képzőművészeti lektorátus archívuma és a MANK dokumentációs központja is. 
Az intézmény történetét felidézve hangsúlyozta: a szentendrei művészet története a hátrahagyott évtizedek lenyomata is, hiszen kezdetét a határon túlra került Nagybányai Művésztelep elvesztése jelentette. 
A Duna-parti művésztelep működését bemutatva elmondta, hogy a 12 műteremből kilencet - pályázat útján - határozott időre önállóan alkotó képzőművészek kaphatnak használatba, közülük egyet a minisztérium által alapított nagy hagyományú Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj fiatal művészei. Három úgynevezett csoportos műterem rövidebb idejű használatára közösen dolgozó művészek pályázhatnak. 
Az alkotókkal szemben elvárás, hogy a műtermeket folyamatosan itt dolgozva használják és évente egy alkotással gyarapítsák a MANK gyűjteményét. Az immár nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben használható intézmény jelentőségével kapcsolatban megjegyezte: a művésztelep minden bizonnyal a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb bemutatkozó helye lesz.
Balog Zoltán kiemelte azt is, hogy a kulturális beruházások folytatódnak, a következő lépésben a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül 400 millió forintot biztosítanak a szigligeti és zsennyei alkotóházak felújítására.
A megszépült műtermeket a nyolc alapítóról, a később meghatározó szentendrei alkotóvá vált Hollósy Simonról nevezték el, a kollektív alkotóknak szánt műtermekkel pedig a telep létrejöttében fontos városok előtt tisztelegnek.

Az eseményen részt vett Fekete György, az MMA elnöke és Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.
mti

A megújult Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria részlete, előtérben a régi állapotot ábrázoló fotó 2013. szeptember 27-én. Ezen a napon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át a megújult művésztelepet. MTI Fotó: Kovács Attila
2013. szeptember 27.