Fekete Péter (balra)

Oláh Jánosról elnevezett szerkesztői ösztöndíj indul

Oláh János költő-író-szerkesztőről, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról nevezték el azt a most induló állami ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó 200 ezer forint támogatást. Oláh János nélkülözhetetlennek tartotta a jövő irodalmárgenerációjának kinevelését, amibe a folyóiratok, könyvek, egyéb kiadványok szerkesztői munkája is beletartozik. A szerkesztők sokszor a háttérben látják el nagy tájékozottságot, folytonos készenlétet kívánó feladatukat. Az ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a könyv- és folyóirat-szerkesztői pályakezdéshez, kedvező feltételeket biztosítva a magas színvonalú szakmai tapasztalat megszerzéséhez.
Egy jó szerkesztő nemcsak válogatja a szövegeket, nemcsak megjegyzésekkel látja el őket, hanem segíti is az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban – emlékeztetett az Oláh János szerkesztői ösztöndíj augusztus 14-i budapesti bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Fekete Péter hozzátette: az egyre gazdagabb lehetőségeket kínáló állami ösztöndíjrendszerben szerepükhöz képest eddig háttérbe szorultak a szerkesztők, pedig pályakezdőként könyveket, folyóiratokat szerkeszteni komoly elhivatottságot kíván, és sokszor nem nyújt megélhetést.
Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője, Oláh János özvegye felidézte: az utóbbi évtizedekben sok panasz hallható azzal kapcsolatban, hogy nagyot esett a könyvek, folyóiratok szerkesztői színvonala. A most először kiírt ösztöndíj lehetőséget nyújt arra, hogy egy új, professzionális szerkesztői generáció indulhasson el – hangsúlyozta Mezey Katalin, aki felhívta a figyelmet a nyomtatott könyvek, folyóiratok mellett az interneten megjelent írott szövegek szerkesztésének fontosságára is.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja emlékeztetett arra, hogy a két éve elhunyt Oláh János szerkesztőként azok közé tartozott, akik az elsők között ismerték fel az újabb irodalmárnemzedékek kinevelésének fontosságát. A róla elnevezett ösztöndíjra 1983. január 1. után született alkotók pályázhatnak szeptember 15-ig; az elbírálás határideje a beérkezési határidőtől számított legfeljebb 40 munkanap. A két évig havi bruttó 200 ezer forint támogatással járó Oláh János-ösztöndíjat legfeljebb tíz fő nyerheti el, akik munkájukkal kapcsolatban beszámolási kötelezettséggel tartoznak majd.
A pályázatot elbíráló kuratórium tagja – mások mellett – Mezey Katalin és Szentmártoni János is.
Az állami alkotói ösztöndíjak száma ebben az évben immár tizennégyre bővül – mondta el Fekete Péter az MTI-nek. Az Oláh János-ösztöndíj részletes feltételei a kiíró Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nkft. honlapján (http://www.alkotomuveszet.hu) olvashatók.