Túllépni a megszokott formákon - Baráth Ferenc plakátalbuma

Megjelent a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának Díjával kitüntetett Baráth Ferenc grafikusművész Plakátok című albuma.
"A jó plakát mint tiszta művészi produktum, fenntartás nélkül élvezhető és értelmezhető, illetve érzékelhető, akárcsak egy tájkép vagy portré."
Kassák Lajos

Baráth Ferenc Magyarkanizsán született 1946-ban. Az újvidéki képzőművészeti középiskola elvégzése után a belgrádi Képzőművészeti Akadémián tanult tovább festészet szakon. Már középiskolás korában az Új Symposion című művészeti és irodalmi folyóirat grafikai szerkesztőjeként dolgozott, később az újvidéki Fórum Kiadó grafikai és művészeti szerkesztőjeként helyezkedett el.

A hetvenes évek közepétől az Újvidéki Színház állandó munkatársa, grafikusa, de folyamatosan együttműködik más jugoszláviai és magyarországi színházakkal is. Sikerei elsősorban a színházi plakáttervezéshez, a tervezőgrafikához, dimenzionális grafikához kötődnek.
1992-től Magyarországon folytatja művészeti és grafikai tevékenységét, 1994-ig a Magyarok Világszövetség lapjának a Világszövetségnek a művészeti szerkesztője. 1994-ben megalapítja a Barat Art Művészeti és Grafikai Studiót.

"A plakátművészet autonóm kifejezési forma. A plakát nem illusztrál, a plakát informál, értelmez és kultúrát terjeszt...A plakát túllép a megszokott formán, átlép egy másik térbe, világba, de pontosan informál a világról és arról a pontról, ahol a szerző áll abban a pillanatban. Megtalálni az ideális egyensúlyt, plakáttervezéssel venni rész a világ tökéletesítésében, illuzórikus dolog, de hogy ebben higgyünk, ehhez megfelelő háttérre, társadalomra, szellemi műhelyre, színházra, baráti körre van szükség."
Baráth Ferenc

Az album Orosz Isván által írt előszavát ide kattintva olvashatják. 

 
2014. március 4.