Meghosszabbítva június 3-ig!
Diane Arbus / Egypetéjű ikrek, Roselle, New Jersey (1967), 2014 © Sandro Miller / Catherine Edelman Gallery, Chicago jóvoltából

Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich

A 2018-as Budapest FotóFesztivál nyitó kiállítása a Műcsarnokban

Az MMA intézménye ezúttal is sztárkiállítással indítja a Budapest FotóFesztivál rendezvénysorozatát, az idei év leglátványosabb fotókiállításával, melyben John Malkovich válik fotó ikonok főhősévé. A chicagói Sandro Miller amerikai sztárfotós és John Malkovich világhírű színész projektje szarkasztikus fotóparafrázisokból áll, a Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítás fotóin Malkovich kaméleonként alakul át: a világ ismert fotográfiáin szereplők – hol Albert Einstein, hol Che Guevara, hol John Lennon vagy például Andy Warhol – bőrébe bújva. A 2017-ben 20 új fotóval teljessé tett sorozat Budapesten látható először.

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna, hogy John Malkovich képes-e eljátszani egy kislányt, esetleg kettőt, vagy az amerikai mozi szexbombáját, Marilyn Monroe-t, méghozzá aktfelvételen, a Műcsarnokban bemutatott kiállítást látva felhagy a szkepszissel. A féktelen, de korántsem parttalan, nagyon is komoly, mégis roppant szórakoztató művészi játékhoz persze legalább két varázsló szükséges: a színész és a fotográfus. Végre a magyar közönség is találkozhat azokkal a fantasztikus fényképekkel, amelyeken Malkovich és Miller korántsem hagyományos módon hajt fejet a fotó- és filmtörténet nagyjai előtt. A Malkovich Malkovich Malkovich című kiállítás olyan ikonikus művészek előtt tiszteleg többek között, mint a mozgóképi feszültségkeltés mestere, Alfred Hitchcock, a pop art híressége, Andy Warhol vagy a portréfénykép műfajának egyik élő klasszikusa, Annie Leibovitz.
Sandro Miller bő három évtizede meghatározó alakja az amerikai fotográfiának. Sztárok fényképésze, akinek divat- és reklámmunkái számos híres nagy cég kampányát fémjelezték, művészi projektjeit eddig kilenc albumban adta közre. Közte és Malkovich között hosszú évek óta munka- és baráti kapcsolat szövődött, nemcsak fényképeket, de már több kísérleti kisfilmet is készítettek együtt.
Amikor tizenhat évesen meglátta Irving Penn munkáit, Sandro Miller már tudta, hogy fotográfus lesz. Főként autodidakta módon képezte magát, az alapokat a fotóművészet kánonjához tartozó nagy művészek albumainak tanulmányozása jelentették számára. Ezeken a képeken keresztül sajátította el a kompozíció, a fény és a portré művészetét. Harminc évvel később, háta mögött olyan neves megrendelőkkel, mint a Forbes, a GQ, az Esquire, az American Express, a Coca-Cola és a BMW, Sandro a világ legnagyobb reklámfotósai között tudhatta magát.
Sandro a kilencvenes évek végén találkozott először John Malkovichcsal, a Steppenwolf színházzal végzett fotózás során. Több mint tizenhat év elteltével is számos közös projektet hoztak létre, melyek közül a legutóbbi a Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek címet viseli.
Sandro olyan emberek előtt akart tisztelegni, akiknek képei hozzájárultak pályája alakulásához. Miután kiválasztotta a felhasználni kívánt harmincöt fotót, kapcsolatba lépett Malkovichcsal, aki azonnal igent mondott a felkérésre. Sandro Malkovichcsal kapcsolatban így nyilatkozott: „John a legbriliánsabb és legproduktívabb ember, akit ismerek. Zsenialitása páratlan. Bármilyen hangulatot vagy ötletet pillanatok alatt magáévá tesz."
A most bemutatott projekt gondolata Sandro súlyos betegsége közben született meg, majd 2013-ban indult el, az elkészült fotók mögött komoly stábmunkára volt szükség. A Sandróra mély hatást gyakorolt fotográfiákat mutatja be, melyek között megtalálható Irving Penn Truman Capote-ról készített képe, Bert Stern fotói Marilyn Monroe-ról, Dorothea Lange felvétele egy menekülő anyáról, Robert Mapplethorpe puskás önarcképe, Annie Leibovitz ikonikus alkotása John Lennonról és Yoko Ono-ról, Diane Arbus egy kézigránátot tartó kisfiút megörökítő klasszikus képe, vagy Richard Avedon portréja egy méhektől hemzsegő méhészről.
A Malkovich Malkovich Malkovich | Tisztelet a kamera mestereinek fotóin John Malkovich, akit a 21. század egyik legnagyobb amerikai színészeként tarthatunk számon, kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra: hol Albert Einstein, hol Che Guevara, hol John Lennon vagy Andy Warhol képét ölti magára. Malkovich bámulatos átváltozó képességének és Sandro Miller fotóművészeti látásmódjának hála, a Műcsarnokban vendégeskedő fotókiállítás egy zseniális alkotó és múzsája együttműködésének köszönhetően igazi tiszteletadás a műfaj előtt.
A kiállítás, amelynek kurátora Szarka Klára fotótörténész, 2018. március 1-től május 13-ig látogatható. A 2018. február 28-i megnyitón, mely 18 órától sajtótájékoztatóval kezdődik, Sandro Miller is részt vesz.

Sandro Miller 2018. március 1-jén 18 órától prezentációt tart a Műcsarnok alagsori előadótermében. A programra jelentkezni a mucsarnok@mucsarnok.hu e-mail-címen lehet.

Exkluzív tárlatvezetések a kiállításon

 

március 6. 18.00

Exkluzív tárlatvezetés Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznővel

március 20. 18.00

Exkluzív tárlatvezetés Karafiáth Orsolya költő, fordító, publicistával

április 10. 18.00

Exkluzív tárlatvezetés Falusi Mariann Artisjus-díjas dzsesszénekes, rádiós- és televíziós műsorvezetővel

április 17. 18.00

Exkluzív tárlatvezetés Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszóval

május 8. 18.00

Exkluzív tárlatvezetés Lakatos Márk stylist, show-rendező, divat-újságíró, jelmeztervezővel

 

Finisszázs program: Exkluzív tárlatvezetés Szarka Klára kurátor, fotótörténésszel

A kiállítás meghosszabbított ideig, 2018. június 3-ig látogatható!

 

2018. február 26.  |  műcsarnok fotóművészet