Pécsen is látható a Magyar Animáció 100 kiállítás

Magyar Animáció 100 címmel nyílik kiállítás május 15-én Pécsen a Hattyúházban, a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében. A korábban a Vigadóban megrendezett tárlat több vidéki helyszínre is eljut a közeljövőben.


A Pesti Vigadóban forgatott filmünket a kiállításról itt megtekintheti.


A magyar filmgyártás történetének egyik legszínesebb fejezete az animációs film. Olyan máig népszerű figurákat őrizhetünk emlékezetünkben, mint a Kiskakas, Gusztáv, Vuk, a Mézga család vagy Grabowski.
A Magyar Animáció 100 az első amatőr trükkfilmkísérletektől a videó megosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be ennek a sokféle és változatos animációsfilm-történetnek a legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.
A magyar–angol kétnyelvű kiállításon képekkel gazdagon illusztrált szöveges tablókat, az animációs filmekből vett eredeti tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők, valamint vetítések keretében részleteket láthatnak klasszikus és kortárs egész estés animációkból, tévésorozatokból és rövidfilmekből.
 
A százéves múltra visszatekintő magyar animáció története 1914-ben kezdődött Kató-Kiszly István trükkfilmjeivel. Rendszeres animációsfilm-gyártás a Macskássy Gyula vezette budapesti reklámfilm műteremben indult el a 30-as, 40-es években. Az 50-es években formálódott állami Pannónia Filmstúdió vált a magyar animáció fénykorának alapintézményévé, ahol a 60-as évektől egymás után születtek a ma is ismert animációs mozifilmek és tévésorozatok. A magyar animáció máig legnépszerűbb alkotásait jegyző Macskássy Gyulát, Dargay Attilát, Nepp Józsefet, Foky Ottót, Ternovszky Bélát, Rófusz Ferencet, Cakó Ferencet, Varga Csabát vagy M. Tóth Gézát, valamint jeles művészeit, mint Jankovics Marcellt, Gyulai Líviuszt és Orosz Istvánt a nemzetközi nagyközönség is jól ismeri. A külföldi fesztiválokon nagy sikerű közé tartozik A légy című alkotás, amely 1981-ben megkapta az első magyar filmnek járó Oscar-díjat.
 
A rendszerváltozás óta eltelt 25 év a gyártási és financiális nehézségek ellenére is bővelkedik kultikus filmekben és nemzetközi sikerekben, példaként ott van az Oscar-jelölt Maestro, az Annecy-fődíjas Nyócker!, vagy a videómegosztókon is milliós nézőszámot elérő, százrészes Magyar népmesék. Az elmúlt években a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra pályázatai révén újrainduló sorozatgyártás mellett a kortárs animáció legsikeresebb képviselői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmek.

Helyszín: Pécs, Király utca 15. Hattyúház
Időpont: 2015. május 15. - 2015 június 14.
Megnyitó: 2015. május 15. 17 óra  
A kiállítást megnyitja: Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere
Az esemény fővédnöke: Dr. Páva Zsolt, Pécs MJV Polgármestere
 
Támogatók: a Magyar Művészeti Akadémia, PMJV Önkormányzata, a Pécs Holding Zrt., a Total Art Egyesület és a Kalamáris Vinotéka.
2015. május 12.  |  kiállítás animáció