A főbb szerepeket alakító művészek: Tordy Géza, Trokán Péter, Mihályi Győző, Varju Kálmán és Lábodi Ádám. Az oratorikus játék rendezője Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.

Koronázási Ünnepi Játékok

Javában folynak az augusztus 17-i és 18-i székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok előkészületei: a játékokon Szent István király élete és a középkor hangulata elevenedik meg. A kétnapos fesztivál fő eseményei közé tartozik a Somogyi Győző tervezte történelmi óriásbábok felvonulása. 
A rendezvény fénypontja a koronázási szertartásjáték lesz, amelyet autentikus helyszínen, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén épített, Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán tartanak, több mint 200 résztvevővel. A főbb szerepeket alakító művészek: Tordy Géza, Trokán Péter, Mihályi Győző, Varju Kálmán és Lábodi Ádám. Az oratorikus játék rendezője Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója. A fesztivált hagyományteremtő szándékkal rendezik meg, hogy évről évre megjeleníthessék egy-egy magyar király megkoronázását Istvántól kezdve 1527-ig bezárólag.

A kétnapos fesztivál fő eseményei közé tartozik még a történelmi óriásbábok felvonulása. A hatalmas, majdnem öt méter magas óriásbábokat Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész tervezte. A Szent Istvánt, Gézát, Saroltot, Gizellát, Szent Imrét és Asztrik püspököt formázó bábokat székesfehérvári fiatalok készítették el egy ötnapos alkotótáborban. A menetben a bábok mellett dobosokat, valamint történelmi zászlókkal vonuló Árpád-kori hagyományőrző lovasokat és gyalogos századokat is láthatnak az érdeklődők.

A Fő utca házainak falain a Képes Krónika, az Anjou Krónika és a Vásáry Kódex festett képeinek segítségével mozgó "történelmi képregényként" elevenednek meg Szent István életének eseményei, emellett középkori kézműves és vásári forgatag, régizenei koncertek, népi játékok és kézműves foglalkozások is szórakoztatják az érdeklődőket.
A Koronázási Ünnepi Játékokat idén rendezik meg először.
(Forrás: MTI)
2013. augusztus 5.