Koncertek Dubrovay László szerzeményeivel

Az idén 70 éves Dubrovay László zeneszerző darabjaiból két nagykoncertet tartanak október 13-án és 14-én. A művek között új darabok is szerepelnek, köztük a Szózat megzenésített változata. Október 23-án a pécsi Kodály Központban a Magyar Művészeti Akadémia, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zsolnay Örökségkezelő közös hangversenyén pedig Balassa Sándor és Dubrovay művei is felcsendülnek.
A MÁV Szimfonikus Zenekar 2013. október 13-án (vasárnap) 19.30-kor az Olasz Kultúrintézetben adott ünnepi koncertet a zeneszerző műveiből. A műsorban bemutatók is szerepelnek. Vezényel: Kesselyák Gergely. 
Tekintsék meg a koncerten készült fotógalériánkat!



MÁV Szimfonikus Zenekar
Kesselyák Gergely (karmester)
Baráti Kristóf (hegedű)

Dubrovay László:
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
mese szimfonikus költemény
Hegedűverseny, no. 2
bemutató
Faust, az elkárhozott III. szvit (Aphrodite)
Tavaszi szimfónia
hangversenytermi bemutató

* * *
 
Másnap, 2013. október 14-én (hétfőn) 19.00 órakor a Művészetek Palotájában (1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell u. 1.) a Zuglói Filharmónia játssza Dubrovay László Cantata aquilarum-át és felcsendül a Szózat Dubrovay által újra "megfogalmazott" zenéje – ősbemutatója – is. Vezényel: Záborszky Kálmán.


A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar

2013. október 14. 19:00 - 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Nino Rota: Divertimento concertante
Dubrovay László: Cantata aquilarum (vegyes karra és tenorszólóra)
Dubrovay László: Szózat – ősbemutató

Közreműködik: Rácz Ödön - nagybőgő, Nyáry Zoltán - tenor, a Szent István Gimnázium Vegyes Kara, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyes Kara, a Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgatók: Szilágyiné Mátyus Elvira, Tőkés Tünde, Ménesi Gergely, Záborszky Kálmán)
Vezényel: Záborszky Kálmán

A Cantata aquilarum (Sasok éneke) című mű Gyurkovics Tibor versciklusára készült. A vers a magyarság összetartozás-érzését erősíti, feleleveníti múltunk tragikus pillanatait, érinti jelenünk sorskérdéseit. Hitet ad jövőnk szebbé, emberibbé tételéhez. E meggyőződés alapja, forrása a magyar táj, a nép, a kultúra, a magyar haza szeretete. A vers alapján készült kantáta egytételes, de az öt versnek megfelelően öt részre tagolódik, amelyeket a mű elején megszólaló drámai téma pillérszerűen kapcsol össze. Zenei nyelve ötvözi a keleti, magyar népzenéből eredő dallamvilágot a nyugati, Dubrovay Lászlóra jellemző harmóniarendszerrel és a legújabb hangszeres játéktechnikákkal megszólaltatható hangeffektusokkal.

* * *
 

A Magyar Művészeti Akadémia és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke és hősei előtt tisztelgő ünnepi hangversenyt rendez 2013. október 23-án, szerda este 19.00 órakor a pécsi Kodály Központban.
 
A hangversenyen felcsendülnek többek között a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, Balassa Sándor és Dubrovay László zeneszerzők művei. A Pannon Filharmonikusok nemzeti zenekarát Bogányi Tibor vezényli, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Köszöntőt mond Dévényi Sándor, az MMA elnökségi tagja és Csizi Péter, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.
 
Ünnepi műsor
Beethoven: Egmont-nyitány
Balassa Sándor: Október virágai
Balassa Sándor: 301-es parcella
Liszt: Esz-dúr zongoraverseny
Dubrovay László: 1956 - szimfonikus képek versmondóra és zenekarra Gyurkovics Tibor verseivel
Közreműködik: Bogányi Gergely zongoraművész és Rázga Miklós színművész
Vezényel: Bogányi Tibor
Meghívó és jegyinformáció...
2013. szeptember 30.  |  koncert záborszky kálmán dubrovay lászló