Finta József kiállítása a Duna Palotában

ÉletRajz címmel Finta József Kossuth-díjas építész útirajzaiból nyílt kiállítás 2013. április 11-én a Duna Palotában. 

A kiállítás anyagába mintegy nyolcvan munkát válogattak be, néhány hatvanas években készült kép mellett zömmel a nyolcvanas évektől máig terjedő időszakból származó alkotásokat.

Keserü Katalin művészettörténész megnyitó beszédében felidézte, hogy 1962-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem építészkara és a mesteriskola elvégzése után Finta József – a korábbi hagyományoknak megfelelően – Rómába és Athénba indult, majd bejárta Európát, útjain pedig rajzokat készített: „Ezek a tollrajzok több dologról is beszélnek. Egyrészt az arányokról, dimenziókról, mégpedig a lényeges tömegformákat vastag kontúrokkal kirajzolva, úgy, hogy mellette a környezet rajza és gyakran az üresen hagyott előtér is finom, szinte lebegő, így a grafikák szemlélője szinte ugyanolyan rálátást kap a legfontosabb látványrészekre, mint maga az alkotó. A néhol az épített, máskor a természeti környezetet megragadó rajzok a bejárható világot egységgé kerekítik, más esetekben pedig ebből az egységből kivágatokra mutatnak rá." Hozzátette, ezen rajzok különleges sajátossága, hogy szinte mesélnek; ebben a grafikai stílusban benne van a vidék, a parasztházak története.

  

A megnyitón elhangzott többek között az építész Firenzei nyár című verse is, Takács Bence előadásában.

Firenzei nyár
 

Milyen forró volt az a nyár!
Izzását máig érzem;
Sárgák, vörösek, okkerek
Égtek a sűrű fényben.

A Dóm szentélye ránk hajolt,
Hűsítő, kékes árnyék…
Úgy álltam akkor ott Veled
Mintha Istenre várnék;

Talán, hogy szobor – pár legyünk
Kő – szárnyakat növesztve
S ha jön, majd így leljen reánk
A firenzei este.

(2005. április)


A tárlat május 5-ig látogatható a Duna Palota kiállítótermében.

2013. április 15-én, hétfőn, 18:00-kor a soproni Kulturális és Örökségvédelmi Irodában az Építészinvázió című építészeti előadás-sorozat idei első vendége is Finta József lesz.

2013. április 12.  |  kiállítás finta józsef