Fekete György
85+85
Pesti Vigadó
2017. szeptember 29. – november 26.
» » »
Fekete György

85+85

Fekete György jubileumi kiállítása

85+85
címmel nyílt meg és november 26-ig látható prof. em. Fekete György belsőépítész-iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének famozaik-kollázs tárlata a Pesti Vigadóban. A születésnapi tárlathoz kapcsolódóan jelent meg a Magyar Belsőépítészek sorozat 4. kötete, ami Fekete György gazdag pályáját mutatja be.
Fekete György szeptember 28-án töltötte be nyolcvanötödik életévét, születésnapját kiállítással ünnepli a Vigadó Galériában. A 85 évet 85 kiállított alkotás szimbolizálja, emiatt választotta tárlatának ezt a címet. Belsőépítészeti munkássága lezárása után az utóbbi években egy speciális kollázstechnikát fejlesztett ki, amely a különböző fafajták belső tulajdonságainak, vizuális képének felfedezésén alapul, az alkotásokba komponálja személyes fotó-, fém-, ékszer- és szerszám emlékeit – olvasható a tárlatot ismertető katalógusban.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas iparművész Zalaegerszegen született, az 1956-os forradalomban is részt vett, majd a következő évben diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, a mestere Kaesz Gyula volt.
Az Általános Épülettervező Vállalatnál helyezkedett el irányító tervezőként, majd 1964-től szabadfoglalkozású lett. Egyéni és csoportos tárlatokon 1963 óta szerepeltek alkotásai. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát is igazgatta 1980 és 1983 között, aztán 1986-tól 1989-ig az Iparművészeti Vállalat művészeti vezetőjeként dolgozott, 1997-től a Soproni Egyetemen tanított. 1990 és 1994 között kulturális helyettes államtitkár volt, 1993–1994-ben az akkor létrehozott Nemzeti Kulturális Alap elnöke. A Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezetnek 1995-ben lett tagja, a köztestületté vált szervezetnek 2011-től elnöke.
Belsőépítészként tervezett múzeumi kiállítási installációkat, református templomok, iskolák, üdülőszállók, művelődési házak belső tereit, valamint külföldi magyar kiállításokat is. Környezetkultúrával foglalkozó hat tévésorozat forgatókönyvének volt írója és műsorvezetője. Az újraindított Magyar Iparművészet című folyóirat főszerkesztője is volt, emellett számtalan cikke jelent meg szakmai, irodalmi és közművelődési orgánumokba.

További információk az MMA tagjainak életművét bemutató weblapon érhetőek el.


A kiállításhoz tartozó katalógus mellett megjelent a Magyar Belsőépítészek sorozat 4. kötete is, amely az MMA elnöki székéből távozó Fekete György belsőépítész, iparművész gazdag pályáját, munkásságát mutatja be, a könyvet a Magyar Építész Kamara és a Magyar Művészeti Akadémia közös kiadással valósította meg. A könyvet Dvorszky Hedvig szerkesztő, művészettörténész, a minimonográfia írója mutatta be a születésnapon.

„Üzenem a földnek, fáknak, szeleknek, vizeknek, felhőknek, hegyeknek és völgyek ölének, hogy köszönöm nekik a természeti világ felfoghatatlan gazdagságú csodáit, inspirációik kitüntető érintéseit, s a bennük lüktető képi-tárgyi látomásokat.
[…]
Üzenem az anyagoknak, szerszámoknak, mesterségek tanítóinak, hogy köszönöm kezeim képességeinek kiteljesítését, és a szellem embereinek, hogy a lét nagykérdései iránti figyelmemet felkeltették, éltették, és számon is kérték azokban a létfontosságú órákban, amikor tettekkel kellett bizonyítani a szándékaim tisztességét." – Fekete György

* * *
A zalaegerszegi megyeházán 2017. szeptember 23-án rendezték meg a hagyományos ünnepi megyei közgyűlést, amelyen átadták a megyei kitüntetéseket is. Zala megye díszpolgára lett Fekete György, a díjat sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért kapta. A díjazottak nevében szóló Fekete György felhívta a figyelmet: legfontosabb képességünk az örömre való készség, biztatott, éljük meg az élet örömeit, szépségeit, tegyünk azért, hogy erre mások is képesek legyenek.
2017. szeptember 29.  |  fekete györgy kiállítás vigadó galéria