Dubrovay László

Dubrovay László szimfonikus képei Gyurkovics Tibor verseivel

Reprezentatív műsorral emlékeznek az 1956-os forradalomra október 22-én a Kodály Filharmonikusok Debrecenben. A hangversenyen elhangzik Dubrovay László: 1956 – szimfonikus képek versmondóra és zenekarra Gyurkovics Tibor verseivel című műve Koncz Gábor színművész közreműködésével, aki a koncert narrátora is egy személyben.
Az ünnepi program mintegy kétszáz éven ível át, mégis határozott szállal köti össze ezeket a műveket a szabadság elemi igényének zenei megfogalmazása.
Amikor Beethoven megalkotta a szabadságért vívott harc drámai erejű zenei apoteózisát, az Egmont-nyitányt, még nem sejthette, hogy kis híján másfél évszázad múlva műve a magyar forradalom szimbólumává válik. Amikor Liszt Ferenc nemzeti érzésvilágunk esszenciáját zenébe fogalmazó Hungaria című szimfonikus költeményét bemutatták, még nem lehetett sejteni, hogy szinte pontosan egy évszázad múlva kezdődik a 20. századi magyar történelem egyik legdrámaibb eseménysora. A Kodály Filharmonikusok az '56-os forradalom ünnepének előestéjén ezzel a két klasszikus művel, valamint Dubrovay Lászlónak a forradalom ötvenedik évfordulójára alkotott nagyszerű verses-szimfonikus kompozíciójával hajtanak fejet a hősök emléke előtt.
Dubrovay László a kortárs magyar zeneszerzés meghatározó alakja. Szinte valamennyi műfajban otthonos, komponált már operát, táncjátékot, zenekari-, kamara, szóló-, fúvószenekari, kórus-, illetve elektronikus és computer-zenei műveket is. Kossuth-díjas, Erkel Ferenc-díjas, Bartók-Pásztory-díjjal és Érdemes művész-díjjal is kitüntetett szerző, idén a Nemzet Művésze-díjat is megkapta. Versmondóra és zenekarra írott szimfonikus képeit az 56-os forradalom félévszázados jubileumára alkotta meg. A kompozíció debreceni előadásában Gyurkovics Tibor verseit Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész tolmácsolja majd, akárcsak az alkotásból készült 2006-os lemezfelvételen.
 
Időpont: 2014. október 22., 19:30
Helyszín: Debrecen, Bartók terem

‘56 – Műsor

Beethoven: Egmont-nyitány op.84
Liszt Ferenc: Hungaria S. 103
Dubrovay László: 1956 – szimfonikus képek versmondóra és zenekarra Gyurkovics Tibor verseivel
Közreműködik: Koncz Gábor – narrátor
Vezényel: Philippe de Chalendar
2014. október 21.