Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018

Mintegy negyven helyszínen több mint 150 programmal és számos világsztárral várja a közönséget 2018. március 30. és április 22. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), a magyar résztvevők között idén is számos akadémikussal, a helyszínek között pedig a Pesti Vigadóval, az MMA székházával és a Műcsarnokkal, az MMA intézményével. A nyitóprodukción, az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus előadásán Vashegyi György karmester, az MMA elnöke vezényel. 
A BTF idén nagypénteken indul, ezért a húsvéti ünnepkör több produkcióban is megjelenik.
A fesztivál fókusza hagyományosan Liszt Ferenc életműve, nyitányán így a Szent Erzsébet legendája hangzik el. Az Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus Telemann Jézus feltámadása és mennybemenetele című darabját játssza, de húsvéti tematikával készül a Várkert Bazárban a PONT Fesztivál is.
A nemzetközi zongoracsillagok különösen erős pontját jelentik a 2018-as programnak: Marta Argerich, Danyiil Trifonov, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Yuja Wang, Frankl Péter és Farkas Gábor is fellép szóló-, kamarazenekari és nagyzenekari koncerteken.
Kiemelt figyelmet szentelnek a száz éve született Leonard Bernstein életművének is: a Quiet Place-t Walter Kobéra vezényli a Neue Oper Wiennel közös produkcióban.
Kovalik Balázs rendezi Hasse Artaserse című barokk operáját, Bodó Viktor rendezésében pedig A szecsuáni jólélek kerül színpadra.
A fesztiválba első alkalommal kapcsolódik be az Uránia Nemzeti Filmszínház egy hatestés koncertsorozattal, többek között Rost Andrea és lánya közös fellépésével. Idén tavaszi vásár is erősíti a köztéri programot, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zár majd.
A kortárs táncszcéna egyik legeredetibb alakja, Wayne McGregor visszatér a Trafóba, de a fesztivál keretében táncháztalálkozót is tartanak.
Anneke Boeke fuvolaművész a most debütáló Zsabó Fesztivált mutatta be, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d´Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd.
A Ludwig Múzeumban a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be kiállítás, a Deák17 Galéria Ata Kandó gyerekfotóiból válogat, a Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem, köztük a Műcsarnok a KézRemek. Népművészet. Nemzeti Szalon, 2018 című tárlattal nyitja meg kapuit.
 
Orfeo Zenekar és Purcell Kórus
2018. április 1., 19.30 óra
Zeneakadémia — Nagyterem
Közreműködik: Tóth Zsuzsi, Marianne Beate Kielland, Eric Stoklossa, Sebestyén Miklós – ének
Vezényel: Vashegyi György
Bach: Magnificat, BWV 243
Telemann: Jézus feltámadása és mennybemenetele, TWV 6:6
További információk a programról itt találhatók.
 
Keresztény Színházi Fesztivál
2018. április 8., 18.00 óra
Újszínház – Nagyszínpad
19.00 Legyetek jók, ha tudtok (Rendező: Moravetz Levente)
Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál ezúttal is arra keresi a választ, hogy miként lehet itt és most megélni a keresztény hitet, hogyan nyer felmagasztosulást a szeretet parancsa a művészet által. A színház minden eszközét igénybe véve, a klasszikus elemektől az új színházi nyelven át a fesztivál programja az összes korosztályhoz szól. A kínálatban a drámajátszás mellett az irodalom, a képzőművészet és a zene is fontos szerepet játszik.
A fesztivál jó alkalom arra is, hogy vidéki, határon túli magyar és nemzetközi társulatok is bemutatkozzanak a budapesti közönségnek. A keresztény tematikájú produkciók segítségével a fesztivál közelebb szeretné hozni egymáshoz az embereket, és emlékeztetni őket a közösség erejére.

A fesztivál Somogyi Győző grafikus és festőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitójával veszi kezdetét. Somogyi művészete elevenen példázza, hogy a vallásos tradíciókhoz való kötődés nem korlátoz, éppen ellenkezőleg: hatalmas távlatokat nyit.
További információk a programról itt találhatók.
 
"Mikor megyek Galícia felé"
Emlékkoncert az I. világháború lezárásának 100. évfordulójára
2018. április 10., 19.30 óra
Zeneakadémia — Nagyterem
A Honvéd Együttes a Nagy Háború kirobbanásának 100. évfordulójára egy öttételes férfikari kantáta megírására kérte fel az „Ötöket", azaz Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost. A kantáta szimfonikus zenekarra, énekhangra és férfikarra íródott, az egyes tételekhez a zeneszerzők magyar vonatkozású, az első világháborút idéző szövegeket használtak fel.
„Megragadóan szuggesztív, önmagán túlmutató érvényű, komplex műsor – írta Csengery Kristóf a kantáta első három tételének bemutatója után. „Figyelmeztető felkiáltás a háború, minden idők háborúi ellen, közös »művészeti szertartás« az emberségért, a békéért."
„A MÁV Szimfonikusok szuggesztíven, gazdag hangzással játszottak, a Honvéd Férfikar pedig azzal az érces zengéssel szólalt meg, amelyet oly sokan szeretünk, és amely az együttesnek a magyar zeneéletben már hosszú idő óta vonzó védjegye."
Közreműködik:
Kun Ágnes Anna, Kersák Edina, Bolya-Papp Nikolett, Busa Gabriella, Stefanik Márta, Uitz Orsolya – ének, Oberfrank Pál színművész, az MMA rendes tagja – próza, MÁV Szimfonikus Zenekar, Honvéd Férfikar
Vezényel: Strausz Kálmán
További információk a programról itt találhatók.
 
POKET
2018. április 11., 15.00 óra
Budapesti közterületek
A SZTALKER CSOPORT zsebkönyvprojektje
Könyvtárnyi irodalmat hordunk a zsebünkben, csak egy okostelefonra van szükségünk ahhoz, hogy válogassunk a virtuális polcokról. De miért ne lehetne a zsebünkben egy okostelefon méretű valóságos könyv is, melynek lapozása egész egyszerűen jobb érzés, mint egy kijelzőt simogatni.
Mivel a SZTALKER CSOPORT hiszi, hogy a könyv napi létszükséglet, a MOME volt hallgatója, Kiss Benedek Kristóf által tervezett, kiváló minőségű zsebkönyvekhez a város forgalmas közterein – a Keleti pályaudvarnál, a Puskás Ferenc Stadionnál, a Széll Kálmán téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örkény István Színháznál a Madách téren, a Déli pályaudvarnál, és a Nyugati pályaudvarnál – felállított automatákból lehet hozzájutni.
A projekt öt címmel indul, köztük Szerb Antal, Csáth Géza és Krúdy Gyula egy-egy munkájával. Minden egyes könyvet egy-egy nagykövet képvisel, például a színész Rudolf Péter, a toxikológus Zacher Gábor vagy a Margaret Island együttesből ismert Lábas Viktória.
További információk a programról itt találhatóak.
 
Feketetó
2018. április    18., 19.00 óra
Müpa — Fesztivál Színház
Negreni (Feketetó) egy kis falu Romániában. Itt a 19. század óta minden ősszel országos vásárt rendeznek. Természetes, hogy egy soknemzetiségű országban – ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász – ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt.
A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták. Elég volt végigmenni a vásáron, hogy hol az egyik, hol a másik nemzetiség zenéjét élvezhessük: az „áthallás" közöttük nem virtuális, hanem tényleges volt.
„Feketetó mint szimbolikus tér azt fejezi ki számomra, hogy a kultúrák egyenértékűek: inkább összekötnek, mintsem elválasztanak minket egymástól. S talán könnyebb az »idegen« kultúrák tisztelete és elfogadása, ha meglátjuk bennük a saját arcunkat." (Cserepes Károly)
Koreográfusok:
Appelshoffer János, Mihályi Gábor koreográfus, az MMA levelező tagja, Rémi Tünde, Végső Miklós
Színpadra állította: Foltin Jolán táncművész, Nemzet Művésze és Novák Eszter
Rendező, koreográfus: Foltin Jolán
További információk a programról itt találhatók.
 
Rost Andrea és Harazdy Eszter koncertje
2018. április 19., 19.30 óra
Uránia Nemzeti Filmszínház — Díszterem
Az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös program.
Rost Andrea operaénekes, az MMA levelező tagja és lánya, Harazdy Eszter közös műsora különleges és felejthetetlen zenei élménynek ígérkezik. Az egyes műsorszámok közötti bensőséges hangulatú beszélgetésekben a zenéhez és egymáshoz fűződő kapcsolatukról is vallanak, s nem mellesleg az operairodalom legvonzóbb, érzelmeiknek kiszolgáltatott, gyakran igen törékenynek tűnő, éppen ezért végtelenül emberi alakjait idézik meg. A műsor további érdekessége, hogy a két művésznőt, anyát és lányát Eszter édesapja, Andrea korábbi férje, Harazdy Miklós zongoraművész kíséri.
További információk a programról itt találhatóak.
 
KézRemek. Népművészet
Nemzeti Szalon 2018
2018. április 21., 17.00 óra
Műcsarnok, az MMA intézménye
Kurátor: Beszprémy Katalin
Sebő Ferenc híressé vált mondása szerint a hagyomány nem rab, hogy őrizzük, nem beteg, hogy ápoljuk, a hagyományt megélni kell. E gondolat jegyében várja a látogatókat a soron következő Nemzeti Szalon, melyen idén azon kézművesmesterek, népművészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.
A hetvenes évek „nomád nemzedéke", táncházas generációja új, friss szemléletet hozott a népművészetről korábban alkotott képbe. A néptánc lekerült a színpadról, és a használat, a funkció és a forma előtérbe helyezésével életre keltek a kézművestárgyak.
Ebben a szellemileg nagyon inspiráló időszakban egymásra talált a zene, a tánc, a kézművesség, az építészet, a társművészetek, valamint az akkor bontakozó ökotudatos szemlélet. Az azóta eltelt 50 év bebizonyította, hogy ez a mozgalom nem tiszavirág-életű divat volt, nem egy lázadó, fiatal generáció szubkultúrája, hanem sokkal több annál. A hagyományőrzésnek ez a modellje a szellemi világörökség része lett.
A kiállítás megtekinthető április 21. és augusztus 20. között.
További információk a programról itt találhatók.