Király László, költő

Átadták az idei Arany János-díjat

Október 23-án az 1956-os Forradalom tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak az Írószövetség székházában, majd átadásra került az idei Arany János-díj, melyet Király László vehetett át.
A megemlékezésen köszöntőt mondott Halász János, kultúráért felelős államtitkár, aki beszédében az 56-os események részleteiről, az írók megkerülhetetlen szerepéről, az emlékezés és a tettek fontosságáról, valamint Gérecz Attiláról szólt. Ezt követően Kiss Dénes Sugárzó októberünk című versét Szersény Gyula tolmácsolta az összegyűlteknek.  Koszorút helyezett el az az 56-os emléktáblánál Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke; Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében; Ács Margit, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; Erős Kinga, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia részéről, Temesi Ferenc, a Magyar PEN Club alelnöke, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, valamint Mezey Katalin, a Magyar Írók Szakszervezetének képviselője.
A megemlékezést követően átadásra került az Arany János-díj, melyet az idén hetven esztendős Király László vehetett át Oláh Jánostól, költői, írói munkásságának elismeréseként.
Király László mindmáig legnagyobb visszhangot kiváltó műve, az 1972-ben megjelent Kék farkasok című regény epikai formában megírt nemzedéki számvetés, a közelmúlt történelmének, az ötvenes-hatvanas évek erdélyi magyar falujának s a városnak leírása. Az írónak idén jelent meg az Orpheusz Kiadó gondozásában a Készülődés Pazsgába című legújabb verseskötete.
Az Arany János-díjat korábban mások mellett Hornyik Miklós, Szörényi László, Jánosi Zoltán, Kiss Benedek, Vári Fábián László, Ferenczes István, Jámborné Balog Tünde, Oláh János és Szakolczay Lajos vehette át. A díjazottak egy Arany Jánosról mintázott kisplasztikát kapnak, Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész alkotását.

A Magyar Írószövetség 1989-es közgyűlése döntött úgy, hogy alapítványt hoz létre a magyar irodalom értékeinek védelmére, gondozására. Az Arany János Alapítványt 1990 tavaszán jegyezték be. A szervezet 1995-ös közgyűlése határozott az Arany János-díj adományozásáról. A pénzjutalommal járó elismerést minden évben az 1956-os forradalom ünnepnapján, október 23-án adják át.

2013. október 24.  |  király lászló