Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, mellette Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Honti Hanna, az alapítvány ügyvivője MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Prima Primissima díj jelöltjei

Idén tizenötödik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. A másfél évtizedes múltra visszatekintő díj jelöltjeit idén is dr. Csányi Sándor, az alapítvány Kuratóriumának elnöke mutatta be sajtótájékoztató keretében szeptember 13-án a Pesti Vigadóban. Idén először határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölhetőek. A jelöltek közül többen az MMA tagjai. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják, addig a közönség is kiválaszthatja saját díjazottját a harminc jelölt közül a www.primaprimissima.hu honlapon.
Az ötödik éve az OTP Bank által támogatott díjat széleskörű társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övezi. Az idei, jubileumi díjátadót követően összesen 450 díjazottat számlál majd azoknak a kiemelkedően tehetséges művészeknek, újságíróknak, tudósoknak, sportolóknak és oktatóknak a száma, akik példát mutatnak. Munkájukkal, tevékenységükkel nap, mint nap bizonyítják, hogy elkötelezettséggel, kitartással odaadással hogyan formálható, hogyan tehető jobbá jelenünk és hogyan formálható közös jövőnk.
A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 3,75 milliárd forintnyi összeggel támogatta a Prima Primissima. Az értékes életművek elismerése mellett a szárnyaikat bontogató fiatal tehetségek felemelése is fontos küldetés. A szintén 15 éve alapított Junior Prima Díj számos ifjú reménység felemelkedéséhez nyújtott jelentős támogatást, amelynek köszönhetően a kultúra, a tudomány illetve a sport területének meghatározó egyéniségeivé fejlődtek. Kétségtelen, hogy az elmúlt 15 évben a Prima Primissima mértékadó díjjá vált, már az első években is komoly rangot jelentett a díj elnyerése. Napjainkban olyan értéket képvisel, hogy már maga a jelöltté válás is komoly elismerésnek számít.
A sajtótájékoztatón dr. Csányi Sándor megemlékezett Jókai Annáról, aki 2003 óta elkötelezetten és aktívan segítette az alapítvány Kuratóriumának munkáját. Szavai szerint az idén elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas, Prima Primissima Közönségdíjas írónő elvesztése fájdalmas és pótolhatatlan veszteséget jelent.
Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms szavazással dől el. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A Közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb.
Idén először – meghatározott feltételek teljesülésekor – határon túl élő magyar, magukat magyarnak valló illetve magyarul is alkotó magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetőek.
A harminc év alatti tehetségeket jutalmazó Junior Prima díj kategóriái sem változtak: a tudomány, a zene, a népművészet, és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint. A külön kategória társalapítói, a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Docler Holding, a KAVOSZ Zrt. Az idei évben, az FHB Bankot váltva, színház- és filmművészet kategóriában a társalapítók közé lépett a Takarékbank is.
Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.
 
 
2017. évi Prima díjazottak kategóriánként:
 
Magyar irodalom
Kányádi Sándor költő, író, műfordító
Kiss Benedek költő, műfordító
Szilágyi István író
 
Magyar színház- és filmművészet
Blaskó Péter színművész
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró
Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár
 
Magyar képzőművészet
Birkás Ákos festőművész
Haris László fotóművész
Horkay István képzőművész
 
Magyar tudomány
Dr. Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, MTA rendes tagja
Dr. Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor
Vicsek Tamás fizikus, akadémikus
 
Magyar oktatás és köznevelés
Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató
Dr. Lukács István irodalomtörténész, intézetigazgató
Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómus
 
Magyar építészet és építőművészet
Csomay Zsófia építész, belsőépítész
Dr. Farkas Gábor DLA építész
Pazár Béla építészmérnök
 
Magyar sajtó
Baló György szerkesztő, műsorvezető
Hazajáró – turisztikai magazinműsor
Kopeczky Lajos újságíró, riporter
 
Magyar sport
Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző
Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző
Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus
 
Magyar népművészet és közművelődés
Dr. Bálint György kertészmérnök
Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász
folkMAGazin népművészeti folyóirat
 
Magyar zeneművészet
Antal Mátyás fuvolaművész, karmester
Eötvös Péter zeneszerző, karmester
Várdai István csellóművész