48-ra emlékeznek Tarnówban

Lengyelországban mutatják be Sára Sándor 80 huszárját

Az 1848/49-es magyar szabadságharc 170. évfor­duló­jához kapcsolódva 2018. július 9-én Lengyelország „legmagyarabb városában", Tarnów­ban díszvetítésen mutatják be Sára Sándor, a nemzet művésze 40 évvel ezelőtt készült és nemrég digitálisan felújított, emblematikus filmjét, a 80 huszárt. A város múze­u­má­ban az 1848/49-es magyar szabadság­harcban a lengyelek részvételét bemutató kiállítás nyílik.
Sára Sándor 1978-ban készítette a rendezőként és operatőrként egyaránt óriási feladatot jelentő 80 huszárt, a leginkább talán Andrzej Wajda lengyel történelmi tablóihoz hasonlítható nagyszabású alkotását.
„A történelmi lecke szép és tagolt fölmondása helyett mi azt a torokszorító érzést akartuk az emlékezet aljáról fölszabadítani, amely nemcsak ebben az egyetlen történetben ráz meg és kísért bennünket, de szinte végigköveti történelmünk minden nagy kezdeményezését: fölkészülés nélkül, vérbe boruló aggyal ugrani bele a cselekvés örvénylő mélyvízébe" – fogalmazta meg az alkotók szándékát Csoóri Sándor a Sárával közösen írt film kapcsán. A Kárpátokon át emberpróbáló körülmények között a magyar szabadságharc megsegítésére igyekvő huszárszázad tragikus sorsa valóban a történelem külső erői által satuba fogottak harcát jelképezi a kötelességtudat és a lelkiismeret, a katonai eskü és a hazaszeretet, vagyis a magyar sors vissza-visszatérő dilemmáival. A Sára Sándor operatőri kiválóságáról is újabb tanúbizonyságot tevő 80 huszárnak a természet az emberekkel egyenrangú főszereplője: a zöldellő völgyek, csupasz sziklák, ködben úszó hegycsúcsok, valamint a gazdáikéhoz hasonlóan megrendítő sorsú lovak ugyanúgy „játszanak", mint a remek férfi színészcsapat.
A film jeleneteinek nagy részét Dél-Lengyelországban, a lengyel Tátrai Nemzeti Park területén és Bem József szülővárosában, a Biała folyó partján fekvő Tarnów-ban (vagy régi magyar nevén: Tarnó) forgatták.
A 80 huszár története 170 évvel ezelőtti elképzelt, de valóságos alapokon nyugvó történet, s számos ponton megidézi közös múltunkat, barátságunkat is a lengyel néppel.
80 huszár (124 perc, 1978)
színes történelmi filmdráma
Szereplők
Paál Farkas kapitány
Dózsa László
Bódog Szilveszter főhadnagy
Tordy Géza
Korsós András
Madaras József
Csordás István
Cserhalmi György
Ács Péter
Juhász Jácint
Máté Péter
Oszter Sándor
Bíró Mózes
Polgár Géza
Haller kapitány
Lőte Attila
Osztrák vezérlő tiszt
Mécs Károly

Alkotók
  • látványtervező: Jerzy Szeski
  • jelmeztervező: Kemenes Fanni
  • díszlettervező: Sáritz József
  • operatőr: Sára Sándor
  • zeneszerző: Szöllősy András
  • forgatókönyvíró: Csoóri Sándor, Sára Sándor
  • rendező: Sára Sándor
  • vágó: Morell Mihály
  • történelmi szakértő: Kovács István
Sára Sándor filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja idén fogja ünnepelni 85. születésnapját. A 80 huszár című filmjének DVD-kiadása még 2013-ban, 80. születésnapjára jelent meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet gondozásában, a digitális filmfelújítási programja keretében. Ezen a nagyjátékfilm mellett szerepel a Pro patria című etűd és egy félórás beszélgetés a filmről Sára Sándorral, valamint Hermann Róbert hadtörténésszel.
A Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia évek óta együttműködik a nemzeti filmvagyon és a mozgóképkultúra értékeinek hosszú távú megőrzése, restaurálása és terjesztése érdekében. A 2017. augusztus 22-én aláírt együttműködési megállapodás keretében a Magyar Művészeti Akadémia hozzájárul a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum (korábban ide tartozott a MaNDA) hosszútávú filmdigitalizálási és felújítási programjához.
A megállapodás legfőbb célja a magyar filmművészet kiemelkedő értékeinek megőrzése, korszerű restaurálása, hatékony belföldi és nemzetközi megismertetése. Az együttműködés szorgalmazza a különböző filmszakmai programok, rendezvények előkészítésében és megvalósításában való részvételt, továbbá filmszakmai kiadványok közös megjelentetését. Ehhez kapcsolódik a 80 huszár lengyel nyelvű feliratozása, illetve lengyelországi vetítése.
A Magyar Művészeti Akadémia az együttműködés keretében elsőként Fábri Zoltán teljes életművének digitális felújításához járult hozzá. Így készült el például az Édes Anna (1958) vagy a Körhinta (1956) felújítása, mely utóbbit a Cannes Classics-ban, azaz a cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjában is vetítettek.
A Magyar Művészeti Akadémia már évek óta támogatja a magyar filmörökség megmentését, korábban Szőts István két klasszikusa, az Emberek a havason (1941) és az Ének a búzamezőkről (1947) is így újulhatott meg, és jelent meg DVD-n, 2016-ban pedig öt 1956-os tematikájú film. Az MMA a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) pályázati kezdeményezésére, s vele együttműködve, a kormány által meghirdetett 1956-os emlékévéhez kapcsolódva, az 1956-os forradalom eseményeit megjelenítő, vagy témájában ehhez kapcsolódó nagyjátékfilmek restaurálását támogatta: Makk Károly: Szerelem (1970); Szabó István: Szerelmesfilm (1970); Gábor Pál: Angi Vera (1978); Sándor Pál: Szerencsés Dániel (1982); Gárdos Péter: Szamárköhögés (1986). Az MMA szintén a tematikus év jegyében támogatta, hogy a MaNDA saját digitalizáló műhelyében digitálisan felújítsa és 4 lemezen, DVD formátumban is hozzáférhetővé tegye a teljes 1956-os híradó évfolyamot, mint az 1956-os évről fennmaradt páratlan mozgóképes történeti forrást.
A restaurálások minden esetben – így a 80 huszárnál is – a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai irányításával készültek. A filmeket 4K felbontásban, széles vásznon is vetíthető formátumban újították fel.
 
A 80 huszár című film lengyel díszbemutatója a Kino Marzenie filmszínházban (ul. Staszica 4, 33-100 Tarnów) július 9-én 15.30-tól kezdődik.
 
A vetítés után 18.00 órakor az 1848/49-es magyar szabadságharcban a lengyelek részvételét bemutató kiállítás nyílik a városi múzeumban (Muzeum Okręgowe w Tarnowie; Rynek 3, 33-100 Tarnów). A kétnyelvű kiállítás magyar címe: „…Siessünk segíteni a magyarokat a harcban…"
A Lengyelországban és Magyarországon is több helyen tablósorozattal bemutatni tervezett kiállítás szöveggel, korabeli metszetekkel, litográfiákkal, fényképekkel, festményekkel kíséri nyomon a magyar szabadságharc történetét és a lengyelek benne játszott szerepét. Tudatosítja azt, hogy mintegy 5000 lengyel harcolt a honvédsereg és a légiók soraiban, s hőstetteik közismertté tette őket, s tiszteletet váltott ki a magyar politikai és katonai vezetőkben.
A kiállítás elkészítésében közreműködtek:
Muzeum Ziemi Mińskiej w Mińsku Mazowieckim / A Mińskföldi Múzeum
Muzeum Okręgowe w Rzeszowie / Rzeszówi Kerületi Múzeum
Muzeum Okręgowe w Tarnowie / Tarnówi Kerületi Múzeum
 
Muzeum im. Andrasa Josy w Nyiregyhaza / Jósa András Múzeum, Nyíregyháza
Muzeum im. Otto Hermana w Miszkolc / Herman Ottó Múzeum, Miskolc
Instytut Historii i Muzeum Wojskowości w Budapeszcie / Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest
 
Ogólnokrajowy Samorząd Polski na Węgrzech / Magyarországi Országos Lengyel Önkormányzat.
 
A két eseményen a Magyar Művészeti Akadémia delegációja is jelen lesz; a delegáció dr. Kovács Orsolya Zsuzsannával, Magyarország lengyelországi nagykövetével tesz látogatást Tarnów város főpolgármesterénél, Roman Ciepiela úrnál.
A díszvetítés előtt a Magyar Művészeti Akadémia nevében dr. Kovács István író, történész, polonista, az MMA rendes tagja mond köszöntőt, majd dr. Répás Zsuzsanna, az MMA Titkársága Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztálya főosztályvezetője olvassa fel Sára Sándor üdvözlő sorait.
A filmbemutatót és a kiállítás megnyitását követően a napot fogadás és találkozó zárja Magyarország barátaival a történelmi Városházán.
 
A Magyar Művészeti Akadémia nem először jár Tarnówban. Két évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából az Orfeo Zenekar, és vezetője, Vashegyi György karmester közreműködésével egy Beethoven-hangverseny valósult meg, az esemény az 56-os emlékévnek és a lengyelországi magyar kulturális évadnak egyaránt kiemelt diplomáciai jelentőségű programja volt.
A város főpolgármesterével való akkori találkozó során javasolta először Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, hogy az évforduló alkalmával, idén vetítsék le az emblematikus – és digitálisan felújított – 80 huszár című alkotást lengyel feliratozással. A Filmalap és az MMA együttműködésének, valamint a lengyel partnerek otthonadó támogatásának eredménye a július 9-én megvalósuló tarnów-i eseménysor.
2018. július 5.  |  sára sándor kovács istván díszbemutató 1848-49