Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szentendre
Sztaravodai út

"Indulj el egy úton..."

Kallós Zoltán kiállítása


Az Indulj el egy úton… Kallós Zoltán életmű-kiállítás és a Kamerával a kézben – Válogatás Kallós Zoltán erdélyi fotóiból című kiállítások a Skanzen Galériában és bejárati épület Pont Itt Galériájában 2015. március 13-tól szeptember 13-ig látogathatók Szentendrén.
A Kallós Zoltán által Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.

Kallós Zoltán kutatásai során nem idegenbe ment, azok között kutatott, akik között felnőtt. Kodály Zoltán által is számára hivatásként adott népzenekutatás élete során nem volt egyszerű. A sikeres munkavégzéshez Kodálytól egy Loewe Opta típusú magnetofont, kapott, amit számos magnetofon követett a hatósági elkobzások következtében.

Kallós Zoltán „… kaput nyitott ki, amelyhez csak neki volt kulcsa". E szélesre tárt kapun át vált megismerhetővé, tudományosan feltárhatóvá, megőrizhetővé és a legszélesebb körben újraélhetővé az a tudás, ami nélküle talán nyom nélkül elmúlt volna.
A Skanzen új időszaki kiállítása Kallós Zoltán nyomán "indul el egy úton", melynek során kiderül miért is ismerünk moldvai népdalokat, hogyan is estek a népzenével szerelembe a táncházmozgalom elindítóit, honnan tudjuk miként énekelték ki balladák által az emberek bánatukat, gondolataikat és miként lehet egy néprajzkutató, muzeológus, tanító, népzenész, egy közösség reménye.

A látogatók útjuk során nem lesznek egyedül. Ahogy Kallós Zoltánt számos útitárs segítette, úgy a tárlatban szavaik nyomán a látogatók találkozhatnak többek között Korniss Péterrel, Sebők Zoltánnal, Martin Györggyel.
Az Indulj el egy úton… Kallós Zoltán életmű-kiállítás és a Kamerával a kézben – Válogatás Kallós Zoltán erdélyi fotóiból című kiállítások a szentendrei Skanzen Galériában és bejárati épület Pont Itt Galériájában 2015. március 13-tól szeptember 13-ig látogathatók.
A Felső-Tiszavidék tájegység Sonkádi csűrje 2015. április 5-től a válaszúti népzenei és néptánc táborok hangulatát idéző Tánccsűrré alakul át.
„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk
és magyarul táncolunk, mert ez a kultúra tartott meg minket."

Kallós Zoltán
Forrás: Skanzen / MMA
2015. március 9.  |  kiállítás kallós zoltán